SDP predstavio veliku strategiju digitalne transformacije.

SDP predstavio veliku strategiju digitalne transformacije.

– Građanima je nužno ponuditi paletu servisa koji će im uštedjeti vrijeme i novac. Gospodarstvu niz alata kojima će dići konkurentnost i riješiti se administrativnog tereta. Državnoj i javnoj upravi ponudit ćemo potpunu digitalnu transformaciju s ciljem podizanja učinkovitosti i servisa građanima i gospodarstvu.

Država se mora prilagoditi potrebama svojih građana i poduzetnika, a ne obrnuto – kazao je predsjednik SDP-a Davor Bernardić predstavljajući SDP-ovu strategiju digitalne transformacije. Piše jutarnji.hr

– Ako na mobilnom telefonu možemo pratiti putovanje našeg sendviča od restorana do našeg doma, onda možemo pratiti i kretanje našeg zahtjeva kroz labirinte državne uprave. Ako u aplikaciji možemo ocijeniti dostavljača, onda možemo i ponašanje državnog službenika.

Ako smo u mogućnosti naručiti taksi i u minutu znati kada će stići, onda moramo imati i mogućnosti naručiti se kod liječnika u točno određeno vrijeme i ne čekati u prenatrpanoj čekaonici. A kada dobijemo svoju uputnicu za zdravstveni pregled, moramo imati mogućnost odabrati u kojoj ustanovi, kojoj ambulanti i bolnici nas mogu najranije primiti – pojasnio je Bernardić što bi konkretno za građane značila digitalna transformacija.

Naveo je kako je ona jedan od temeljnih alata za borbu protiv korupcije. Kaže da svi troškovi države moraju biti javno dostupni i pretraživi.

– Moramo moći usporediti ne samo koliko je novca potrošeno kod nekog dobavljača nego i po kojoj se cijeni fotokopirni papir kupuje u školi u Osijeku, a po kojoj u ministarstvu u Zagrebu – kaže Bernardić. Obećao je da će državne računalne sustave graditi naši najkreativniji ljudi i tvrtke.

– Orijentirat ćemo se na manje projekte koji će biti gotovi u tjednima i mjesecima. Na takvim natječajima moći će se natjecati manji obrti, manje firme, a ne samo veliki dvorski dobavljači – obećao je lider oporbe.

Predsjednik SDP-a Zagrebačke županije Mihael Zmajlović je kazao da zaostajemo za digitalnom ekonomijom koja je novi motor rasta, ali nedovoljno iskorišten.

– Kod nas je od 2012. do 2016. rast digitalne ekonomije 0,6 posto, a u zemljama jugoistočne Europe deset puta više – kazao je Zmajlović, navodeći kako bi se iskoristila sredstva EU koja je za digitalizaciju izdvojila 9,2 milijuna eura.

– Fokusirat ćemo se na ono gdje smo najviše zaostali, a to su javna administracija, socijalne i komunalne usluge. Kroz primjenu mjera iz strategije digitalne transformacije do 2030. godine učinkovitost javnog sektora možemo povećati za 52 posto – kazao je Zmajlović

Autor projekta digitalne transformacije Marko Rakar istaknuo je kako digitalna transformacija ima četiri temeljna smjera.

– Jedno je povećavanje učinkovitosti javne administracije koja podrazumijeva povezivanje servera i baze podataka. Ideja je da se podatak upiše samo jednom, a država je dužna osigurati da se formulari predispunjavaju sami, odnosno da razmjenjujemo podatke gdje je to moguće – rekao je Rakar. Spomenuo je kao primjer: ako Porezna uprava zna za imovinu svakog od nas, za nekretnine, plovila, štednju, fondove, onda nema razloga da građanin to ne vidi u svojoj e-aplikaciji.

– Da smo to imali ranije, možda ministri ne bi imali toliko problema u ispunjavanju svojih imovinskih kartica. Dapače, moguće je da imovinska kartica bude automatski ispunjena – rekao je Rakar.

0
Zanima nas što mislite, molimo komentirajtex