HZJZ objavio preporuke za izborna skupove

HZJZ objavio preporuke za izborna skupove

Hrvatski zavod za javno zdravstvo (HZJZ) preporučio je u ponedjeljak da se izborni skupovi, ako postoji mogućnost, organiziraju na otvorenom, kako bi se spriječila mogućnost zaraze koronavirusom.

Preporuke za izborne skupove odnose se na organizatore, građane, službene osobe, govornike i izvođače te ostale osobe koje će na njima sudjelovati.

Osigurati dezinfekcijska sredstva

Na ulazu u prostor gdje se skup održava, neovisno je li prostor otvoren ili zatvoren, ili neposredno nakon ulaza treba na vidljivom mjestu postaviti obavijest o obvezi pridržavanja općih higijenskih i mjera fizičkog distanciranja u skladu s preporukama HZJZ-a.

Organizatorima, osoblju i ostalim sudionicima te građanima na ulazu u prostor skupa te unutar njega na još pokojem lakše dostupnom mjestu treba biti osiguran dozator s dezinfekcijskim sredstvom za ruke i obavijest o potrebi dezinfekcije.

Za cijelo vrijeme boravka u prostorima, uključujući dolazak i odlazak, preporučuje se držanje fizičke udaljenosti između osoba (organizatora, službenih osoba, govornika i izvođača) od metra i pol. U zatvorenim prostorima Zavod preporučuje nošenje maski, osim za govornike i izvođače.

Preporučuje i evidenciju osoba koje sudjeluju na skupu, odnosno prikupljanje osnovnih podataka – ime, prezime i broj telefona.

Prije dolaska na skup izmjeriti temperaturu

Osobe koje u bilo kojem svojstvu dolaze na skup prije dolaska trebaju izmjeriti temperaturu. Ako je ujutro viša od 37, 2 C, te ako se osoba osjeća bolesno ili ima simptome bilo kakve bolesti, ne trebaju dolaziti.

HZJZ preporučuje da se prije svakog skupa označe sva sjedeća mjesta međusobno udaljena metar i pol, a da se u zatvorenom prostoru omoguće isključivo sjedeća mjesta.

Ako se ne može organizirati skup da svi sjede, nužno je osigurati minimalan razmak svakog prisutnog građana od metra i pol u svim smjerovima, osim ako nije riječ o članovima istog kućanstva.

Najveći broj osoba u zatvorenom prostoru organizator će odrediti ovisno o veličini prostora, prema kriteriju četiri metra četvorna površine po osobi. Na otvorenom će voditi računa o veličini prostora, uz poštivanje udaljenosti od metra i pol.

Građanima koji žele biti na izbornom skupu preporučuje se da ulaze jedan po jedan i da prvi zauzima najudaljenije mjesto od ulaza, a kod izlaska prva izlazi osoba najbliže izlazu.

Nazočni trebaju držati razmak

U svim tim situacijama, kao i kod završetka programa, preporučuje se da nazočni drže razmak, ne zadržavaju se u grupama i ne približavaju jedni drugima.

I organizatorima se preporučuje da sa skupa izlaze poštujući fizičku udaljenost, najbolje jedan po jedan, izbjegavajući susret sa publikom.

Razmak od dva metra preporučuje se između i od izvođača pjevačkih dionica te glazbenika s puhačkim instrumentima, kao i između publike i govornika, odnosno izvođača na sceni.

Dijele li se za izbornog skupa promotivni materijali, to radi za to zadužena osoba, održavajući pritom što veću udaljenost i što manje kontakata te učestalije dezinficirajući ruke.

Hrana i piće na skupovima se poslužuju po preporukama koje vrijede za ugostiteljstvo, stoji u preporuci HZJZ.

0
Zanima nas što mislite, molimo komentirajtex