GONG: Državni udari na civilno društvo preko EU fondova

Organizacije civilnog društva u Hrvatskoj imaju sve manje vremena za najvažniji dio posla radi kojeg postoje – za rješavanje društvenih problema i stvaranje pozitivnih društvenih promjena. Mnoge od njih pate od sagorijevanja i iscrpljenosti i već dulje vrijeme plešu na rubu egzistencije.

Gong donosi analizu stanja civilnog društva te preporuke za drukčiji pristup prema civilnom društvu i za učinkovitije upravljanje EU sredstvima.

Kroz Europski socijalni fond, Operativni program “Učinkoviti ljudski potencijali” 2014.-2020. kojim upravlja Ministarstvo rada i mirovinskoga sustava, provodi se financijsko iscrpljivanje i administrativno nasilje kroz nepridržavanje kalendara objave natječaja, neobjave natječaja, česte obustave i poništavanja istih, te brojne izmjene natječajne dokumentacije. Odugovlači se s odgovorima na upite i zahtjeve, uvodi bezbroj pravila i procedura, daju općeniti odgovori, te zavlači same korisnike. Provedbena tijela su neusklađena, vidljiv je nedostatak fleksibilnosti i šire perspektive te nedostatak transparentnosti cjelokupnog procesa.

U mandatu premijera Plenkovića procesu urušavanja civilnog društva pristupilo se temeljito. Najprije je kadrovski preuzeta kontrola nad radom Zaklade za razvoj civilnog društva, a potom i Ureda za udruge, u čemu je važnu ulogu imao ministar Pavić, tadašnji ministar rada i mirovinskog sustava, danas ministar regionalnog razvoja i fondova Europske unije.

I dok udruge i ostali korisnici EU fondova čekaju natječaje i obavijesti, dok popunjavaju tablice, timesheetove i ZNS-ove, skupljaju dokaze za indikatore, računaju postotke radnog vremena, zbrajaju decimale, odbijaju 50 lipa za plastične boce na računima, provode javnu nabavu za klamaricu, fotokopiraju i skeniraju, u to se vrijeme najviši državni dužnosnici javnim sredstvima i potporama služe kao bankomatima za privatnu korist i učvršćivanje klijentelizma i daljnje otimanje države.

Preporuke za drukčiji pristup prema civilnom društvu i za učinkovitije upravljanje EU sredstvima, nekoj novoj vlasti vrlo su jednostavne. Priopćeno je iz GONG-a

Cijelu analizu i preporuke pronađite OVDJE.

0
Zanima nas što mislite, molimo komentirajtex