Snježana Nemec: Ako sada politika ne shvati da se strategija razvoja Hrvatske mora mjenjati bojim se da će biti kasno….

Snježana Nemec: Ako sada politika ne shvati da se strategija razvoja Hrvatske mora mjenjati bojim se da će biti kasno….

Komentar Snježane Nemec

Eto, kako se čini kronavirus je opet na djelu. Ponovi li se prvobitni scenario kojem za sad u ponovljenom svjedočimo u Pekingu ne piše nam se dobro.

Zatvaranje granica, karantena samoizolacija..Ovaj put neću ulaziti u razloge već malo progovoriti o važnosti samoodržanja u takvim slučajevima za koje ne znamo ni koliko će se ponavljati ni koliko će trajati.

Prije svega moramo shvatiti važnost samoodrživosti jer ako se kojim slučajem oko nas sve zatvori moramo biti spremni sami proizvesti dovoljno hrane i drugih nužnih proizvoda kako bi za početak preživjeli, a potom dalje samodrživost razvijali.

Pad BDP- ozbiljan je problem, posebno ako uzmemo u obzir da će nam turizam znatno podbaciti, a da druge djelatnosti nisu razvijene ili ih uopće nema. Politika je ta koja mora shvaiti važnost svega, razumijevati i filozofiju samoodrživosti koja nudi praktična i precizna rješenja problema življenja koja će pomoći ponovnom oživljavanju zemlje pa ako hoćete i samog planeta.

Nerijetko smo zadnjih godina čuli riječ depopulacija, smanjenje broja stanovnika zbog ekonomskog iseljavanja i malog prirasta broja rođenih, zbog čega ostaje uglavnom starije stanovništvo. Događa li se globalno depopulacija kao svojevrsna dizajnirana politika određenih skupina ili kao potreba koja se potvrđivala kroz povijest ili sve zajedno sada je zapravo nebitno. Ako ne shvatimo važnost obnove populacije svaka će nam sljedeća kriza, bila to pandemija ili nešto drugo donijeti još veću opasnost.

Ako ne obnavljamo populaciju, ako država ne stvori okvir koji će spriječiti daljnje iseljavanje neće biti dobro. Privremeno vraćanje kojem svjedočimo pokazat će svoju privremenost u onom trenutku kad se granice ponovno otvore i svi se vrate, a istima se pridruže i novi.

Kada govorimo o krizi i održavanju jednog društva, samo rijetki spominju važnost naroda koji jedini može iznijeti ovu situaciju i koji u konačnici i drži na životu neko društvo. To zasigurno nisi oni koji su u ovo vrijeme epidemije tražili i dobili državnu potporu, poput nogometaša koji na godišnjoj razini zarađuju milijun i pol kuna. Usput rečeno, takve stvari se ne bi smjele zaboraviti. S druge strane ako sada politika ne shvati da se strategija razvoja Hrvatske mora mijenjati bojim se da će biti kasno.

Snježana Nemec

0
Zanima nas što mislite, molimo komentirajtex