‘Nemamo ekonomske niti financijske snage da se od virusa opet štitimo rigoroznim mjerama’

‘Nemamo ekonomske niti financijske snage da se od virusa opet štitimo rigoroznim mjerama’

Hrvatska gospodarska komora, Hrvatska udruga poslodavaca i udruga Glas poduzetnika smatraju da u slučaju drugog epidemiološkog vala Covida-19 hrvatska Vlada ne smije opet uvesti jake restriktivne mjere za poslovanje poduzeća te kretanja roba i ljudi.

– U slučaju drugog vala ne bismo smjeli ponovno onako oštro ukidati sve redovne funkcije i način poslovanja. Mjere trebaju biti odmjerenije u smislu dopuštanja što je veće moguće gospodarske aktivnosti svih naših tvrtki. Ponovno uvođenje prvotnih rigoroznih mjera dovelo bi do prevelikoga gospodarskog udarca na sve tvrtke i radnike – rekao nam je Luka Burilović, predsjednik HGK.

Davor Majetić, glavni direktor HUP-a, ističe kako glavnu riječ o epidemiološkim mjerama moraju voditi epidemiolozi, ali također smatra da novog lockdowna ekonomije ne bi smjelo biti.

– Sada već imamo iskustva s ovim virusom i znamo što i kako treba raditi da bismo se u što većoj mjeri zaštitili, te zbog toga najveći dio ekonomije i dalje treba biti i ostati otvoren za poslovanje. Moramo se pridržavati mjera fizičkog distanciranja, nošenja maski za lice u zatvorenim prostorima i rukavica ondje gdje treba. Novo zatvaranje ekonomije imalo bi nove, velike negativne posljedice za državne financije i gospodarstvo, a ne bi previše pomoglo, jer se pokazalo da se pridržavanjem osnovnih epidemioloških mjera mogu postići dobri rezultati – rekao nam je Majetić.

Hrvoje Bujas, predsjednik udruge Glas poduzetnika, također tvrdi da “ni poslodavci niti državne financije više ne bi mogle podnijeti jake restriktivne mjere, odnosno lockdown”.

– Moramo se naučiti živjeti s pandemijom dok se ne nađe lijek ili cjepivo, moramo držati fizičku distancu, nositi maske, prati ruke redovno, čuvati starije – kazao je.

Prema njegovim riječima, svi građani moraju biti odgovorni u ovoj situaciji.

– Ako zbog nepridržavanja osnovnih epidemioloških mjera bude snažnijeg rasta broja oboljelih, tada ćemo postati i manje atraktivna turistička destinacija, a to svakako moramo izbjeći – ustvrdio je Bujas.

Udruga Glad poduzetnika u svom je priopćenju nakon “slučaja Zadar” kritizirala nedostatak naputaka za turističke djelatnike.

“Ako smo turistička destinacija, ako nam pristižu gosti, ako imamo rezervacije, ako smo otvorili granice, onda smo već i prije sezone trebali točno utvrditi hodogram, kriterije s jasnim i preciznim procedurama rješavanja problema sa zaraženim gostom i njegovom obitelji. Ti podaci i upute su već morali biti glavna, stalna i najvažnija obavijest na svakoj web stranici svih turističkih zajednica, Ministarstva turizma. No, to se nije dogodilo! Štoviše, i po događajima na teniskom turniru u Zadru vidimo kakvim kaosom rezultira izostanak jasnih uputa”, navodi se u priopćenju

U toj udruzi tvrde kako je HZJZ tri tjedna nakon “otvaranja” granica za strane turiste donio upute za turističke djelatnike u slučaju da su njihovi gosti pozitivni na Covid-19, ali i da je s takvim uputama malo toga jasno. U Postupku ne piše ništa o glavnom problemu – gdje će iznajmljivač apartmana sa svojim gostima u slučaju zaraze koronavirusom?, stoji na kraju priopćenja Glasa poduzetnika. Piše: Frenki Laušić/novac.hr

Foto:ilustracija/pexels

0
Zanima nas što mislite, molimo komentirajtex