Stižu nam i Britanci ? Britanski ministri pregovaraju o uspostavi “zračnih mostova”,pregovara se i sa Hrvatskom…

Stižu nam i Britanci ? Britanski ministri pregovaraju o uspostavi “zračnih mostova”,pregovara se i sa Hrvatskom…

Osim s Hrvatskom, britanski ministri pregovaraju sa Španjolskom, Italijom, Grčkom, Francuskom i Turskom

Britanski ministri u pregovorima su s čelnicima šest europskih zemalja kako bi uspostavili ‘zračne mostove’ za britanske turiste željne ljetovanja, doznaje Guardian. Sjajna vijest je da Britanci, između ostalih, pregovaraju i s Hrvatskom!

Ključ priče je da se omogući dolazak turista s Otoka u zemlje s niskom razinom rasprostranjenosti zaraze i povratak kući bez odlaska u karantenu.

Osim s Hrvatskom, britanski ministri pregovaraju sa Španjolskom, Italijom, Grčkom, Francuskom i Turskom, a razmataju se i mogućnosti dogovora s Njemačkom i Austrijom.

Na Otoku se nadaju da će pregovori završiti do ponedjeljka kada će Ujedinjeno Kraljevstvo objaviti novi set ublažavanja mjera.

Izvor iz britanske vlade za Guardian je rekao da, kad se sastavljao popis zemalja, isključivo gledalo na postotak zaraze na 100.000 stanovnika. Razmatrala se i, primjerice, Australija, ali na kraju je izbor pao samo na mediteranske zemlje.

– Zračni mostovi strogo će se nadzirati i ovaj plan je u ovom trenutku prioritet za Vladu, u to nema nikakve sumnje – rekao je izvor iz Vlade za Guardian.

Doduše, u britanskom listu upozoravaju da je Europska komisija prije nekoliko mjeseci rekla da otvaranje takvih koridora može biti podložno diskriminaciji i da pravila moraju biti ista za sve zemlje koje imaju sličnu epidemiološku situaciju.

U svakom slučaju, britanski izbor pao je na kraju na mediteranske zemlje, a razlog je i više nego jasan – prekooceanske destinacije zahtijevaju presjedanja u zemljama gdje je epidemiološka situacija puno ozbiljnija.

– Pričalo se o Singapuru i Bermudu, ali na kraju je donesena odluka da se fokusiramo samo na Europu.

Za sada je poznato da ovu ideju snažno podržava ministar prometa Grant Shapps koji je prošli tjedan opširno pričao o putničkim koridorima.

– Već neko vrijeme radimo na uspostavljanju ‘zračnih mostova’ ili, preciznije rečeno, putničkim koridorima – rekao je na pressici u Downing Streetu, a njegov zamjenik Jim McMahon javno je rekao da se pravilo o 14 dana karantene po povratku mora ukinuti. Prenosi Jutarnji list

Foto:Pexels

0
Zanima nas što mislite, molimo komentirajtex