USKOK je upravo otvorio istragu protiv Siniše Varge. Kažu da si je uzeo dio novca izvučenog iz HZZO-a…

USKOK je upravo otvorio istragu protiv Siniše Varge. Kažu da si je uzeo dio novca izvučenog iz HZZO-a…

Varga je navodno pogodovao dvojici poduzetnika koji su također pod istragom

I službeno je otvorena istraga protiv Siniše Varge, bivšeg ministra zdravstva i bivšeg ravnatelja Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje (HZZO). Upravo u svojstvu ravnatelja Zavoda Varga je, prema sumnjama USKOK-a, kršio zakon i pogodovao dvojici poduzetnika protiv kojih je sada također otvorena istraga.

Prošli tjedan Varga je ostao bez zastupničkog imuniteta nakon što je to USKOK zatražio, a ovu odluku Sabor bi trebao potvrditi nakon formiranja. USKOK je, naime, uvjeren da je Varga zlorabio svoj položaj i ovlasti na čelu Zavoda za zdravstveno osiguranje.

OPTUŽBE PROTIV BIVŠEG SDP-OVCA

Tako je između svibnja 2012. do kraja siječnja 2013. s vlasnikom tvrtki i trećeosumnjičenim koji je vlasnik Ureda ovlaštenog inženjera sklopio tri ugovora za izradu studija koje HZZO-u, navodno, uopće nisu bile potrebne. Studije su i isporučene iako se, kako se navodi u rješenju o provođenju istrage, radilo o nepotpunoj i neupotrebljivoj dokumentaciji. Cilj im je, tvrdi USKOK, bilo samo izvlačenje novca iz HZZO-a.

Zaključak da se doista radilo o studijama koje HZZO-u nisu bile potrebne USKOK temelji na činjenici da nikada nisu ni iskorištene, no Varga je ipak odobrio njihovo plaćanje. HZZO je po sva tri ugovorena posla 8. siječnja 2013. u cijelosti izvršio plaćanja u ukupnom iznosu od 256.124,40 kuna. Za taj iznos je, navodi se, oštećen HZZ. Novac je Varga, navodno, podijelio sa suokrivljenima.

POGODOVANJE S JAVNIM NATJEČAJIMA

U drugom dijelu mandata na čelu HZZO-a, tijekom 2013. i 2014., Varga je, sumnja USKOK, ovom istom poduzetniku omogućio da dobije poslove sa Zavodom. Drugim riječima, namjestio je javne natječaje baš za njegove firme. Radilo se o uslugama održavanja i čišćenja za koje je HZZO 2013. platio 634.227,78 kuna, te 2014. još 686.586,51 kuna.

U to vrijeme Varga je bio član SDP-a, da bi u ožujku prošle godine prešao u stranku Milana Bandića. Piše: Telegram

0
Zanima nas što mislite, molimo komentirajtex