HRejting: Projekcije rezultata u 8., 9. i 10. izbornoj jedinici

I večeras HRT nastavlja s objavljivanjem rezultata istraživanja HRejtinga, prve velike predizborne ankete po izbornim jedinicama koju je za HRT provela agencija Promocija plus od 14. do 22. lipnja na uzorku od 6.000 ispitanika. Maksimalna pogreška je +/- 4% po izbornoj jedinici. Rezultati istraživanja danas se odnose na 8., 9. i 10. izbornu jedinicu. Kroz istraživanje nas vodi Tatjana Munižaba.

Osma izborna jedinica

Da su ovu nedjelju izbori u Istri i Primorju za Restart koaliciju glasala bi gotovo polovica birača 8. izborne jedinice. HDZ bi dobio malo manje od 20%. I to su jedine dvije liste koje prema Hrejtingu prelaze izborni prag.

Pragu je najbliže koalicija oko Živog zida. Jednaku potporu ima i savez na platformi Možemo. Iz igre za mandat anketa potpuno ne isključuje ni koaliciju oko Miroslava Škore, ali isključuje riječkog vjeroučitelja Marina Miletića i Damira Kajina s kojima na čelu liste Mosta, odnosno Demokrata i Laburista ne dosežu ni 3%.

Neodlučnih birača u ovoj je izbornoj jedinici 8,5%, pa bi njihovo uključivanje u izbore moglo utjecati na konačni raspored mandata koje trenutačno osvajaju samo dvije najjače opcije – i to Restart koalicija 9, a HDZ 3. Preostala dva mandata su takozvana rubna i na njih statistička pogreška od 4% može utjecati. Mogle bi ih dosegnuti sve prikazane liste s time da su im, prema d’Hondtovoj metodi preračunavanja, bliže Restart i HDZ.

Deveta izborna jedinica

Ova izborna jedinica obuhvaća cijelu Ličko-senjsku, Zadarsku, Šibensko-kninsku te sjeverni dio Splitsko-dalmatinske županije.

HDZ-ova lista osvaja 37% glasova, a Restartova 20%. Lista Miroslava Škore dobiva 10%, a Most osvaja jedan mandat. Ne treba zanemariti još uvijek više od 10% neodlučnih birača.

Kad se navedeni postoci pretoče u mandate, na 13 od 14 statistička pogreška nema utjecaja. HDZ ostvaja 7 mandata, Restart koalicija 3, a po jedan koalicija oko Domovinskog pokreta, Most i četiri stranke okupljene oko Stipe Petrine. Za preostali rubni mandat bore se tri liste, ali mu je prema HRejtingu najbliži Restart.

Deseta izborna jedinica

Ona obuhvaća južni dio Splitsko-dalmatinske i cijelu Dubrovačko-neretvansku županiju. Iako lista HDZ-a i HDS-a dobiva 10% manje nego 2016., i dalje je prvi izbor trećine birača. Gotovo 7% manje ima Restart koalicija. Prag još prelaze Škorina koalicija i Most.

Bit će to očito žestoka i neizvjesna borba za svakog od gotovo 10 posto neodlučnih birača. Oni će teško moći pomoći Željku Kerumu ili Marijani Puljak čije su liste ispod 3%.

Od 14 mandata 13 je fiksno ili sigurno. Od tih 13, HDZ-u bi pripalo 6, Restartu 5 i po jedan Škorinoj koaliciji i Mostu. Koji se s HDZ-om bore za onaj još jedan preostali takozvani rubni mandat. A prema anketi, bliže je HDZ sedmom zastupniku nego Škorina ili Mostova lista drugom.

0
Zanima nas što mislite, molimo komentirajtex