Puhovski i Macan najavili duel Plenkovića i Bernardića: ‘Pitanje je tko će izgubiti živce’

Puhovski i Macan najavili duel Plenkovića i Bernardića: ‘Pitanje je tko će izgubiti živce’

RTL-ovi izborni analitičari Žarko Puhovski i Krešimir Macan u večerašnjem RTL-u Danas najavili su sučeljavanje lidera dviju najvećih stranaka. 

PUHOVSKI: “Svi očekuju da će bolji biti Plenković prema tome, profitirati može samo Bernardić. Plenković ne može biti toliko bolji koliko se to od njega očekaju, realno govoreći, a Bernardić, ako se ne osramoti je dobro prošao. To više što sad Bernardić nastupa ko netko tko vodi i ima po mom sudu dobru priliku da poentira sutra, neovisno što će u samom tekstu Plenković biti uvjerljiviji”, rekao je na početku Puhovski.

Može li Bernardić argumentima nadmašiti Plenkovića?

MACAN: “Argumentima teško, ali dojmom možda da. Od njega se manje očekuje i ako preskoči ta očekivanja svi će reći bio je bolji nego smo mislili, a za Plenkovića više-manje znamo kako je standardno. On bi morao prilično skočiti od svog standardnog garda. Bit će teško, dugo će to trajati, pitanje je tko će izgubiti živce u ta dva sata”, rekao je Macan.

Imamo li fer, demokratsku utrku, mnogi se žale?

PUHOVSKI: “Nemamo korektnu situaciju, nikakvi realni uvjeti za korektne izbore ne postoje. To ne znači da su oni protuzakoniti, protuustavni, ali naprosto nije normalna situacija, ni u smislu okupljanja kandidata i kandidatkinja s biračima, ni okupljanja na biračkim mjestima jer izgleda da ljudima iz domova neće dati da glasaju. Sutra se može dogodi da u BiH kažu da se izbori neće zadržati zbog zoaštravanja zdravstvene sitaucije. Jako puno toga visi, a iznad svega imamo Stožer koji je nekakvo nadpolitčko tijelo koje odlučluje po svojoj volji o svemu i svačemu. Sad kaže ‘ovo se smije, ovo se ne smije’. Stožer je rak-rana u ovom trenutku. Ti ljudi sebi dopuštaju takav bezobrazluk, na čelu s Capakom, da kažu da ja ne mogu sam odlučiti o samoizolaciji. Možda kontroliraju medicinu, ali ne i jezik. Samoizolacija je nešto o čemu ja odlučujem. I to je politikantsko igranje koje će im jako naštetiti.”

MACAN: “Ne slažem se, ja sam posldoavac. Da mi dođu sutra sve cure i kažu ‘mi smo se odlučile izolirati’, ajde ti radi bez njih 14 dana. Ja ne mogu bez njih. Kako da ja znam imaju li opravdan razlog ako to nije odobrio epidemiolog? Što ću ja onda?”

PUHOVSKI: “Problem je u terminu. Samoizoalcija je kad se ja posvađam sa ženom i odem u drugu sobu. Oni ne znaju jezik, to je idiotizam i sad su se našli u poteškoćama jer su uveli glupi termin i onda imate policiju koja tjera ljude da se drže samoizolacije. Što ima policija s mojom samoizolacijom? To je potpuno pobrkano. Ne zna se tko što radi. Policija tjera ljude na osnovi preporuke. Gdje ima da preporuka postoji kao pravna činjenica?!”

Kakva je kvaliteta kampanje

MACAN: “Kampanja je nikakva. nitko nije napravio nikakav live skup, svi šeću, dođe njihovih 10, pljesak i to je to. Na mrežama ništa ne rade. Jako malo. Most radi nešto, Možemo!… Ti manji znaju da im treba svaki glas i onda se trude, a veliki računaju ‘doći će ovako'”.

Je li odluka da idemo na izbore u srpnju bila ishitrena?

MACAN: “Mi ne znamo tko je razgovarao s predsjednikom Milanovićem i što su rekli rekli Bernardić i Plenković. Buni me razdoblje otkad je raspušten Sabor, mi smo imali skoro četiri tjedna pretkampanje koju nitko nije iskoristio za ništa i mi smo čekali da počne kampanja. Po toj logici, da su išli izbori na prvi datum, sve bi bilo divno i krasno.”

Zašto je Milanović odabrao 5. srpnja?

PUHOVSKI: “Nije hito prvi, nije htio zadnji datum, nije htio Vidovdan, ostao je ovaj. HDZ-u bi odgovarali izbori 1. 5. ili 1.6. i oni bi hametice dobili. To nisu mogli i sad je sve prekasno. Ja sam stalno govorio da bi izbori trebali biti 13. prosinca, zadnji dan moguć po Ustavu. Ako se tada ne bi mogli održati, proglasilo bi se izvanredno stanje i bili bi kad bi to bilo moguće. Sad ćemo imati pet, šest mjeseci Vladu koja se ne može zaduživati u najpovoljnijim uvjetima ikad.”

Tko će na kraju slaviti, a tko tugovati?

MACAN: “Uff, pitate nas kao da imamo čarobnu kuglu.”

PUHOVSKI: “Svi će slaviti. SDP i njegovi će pobijediti, HDZ i njegovi će formirati Vladu, Škoro će biti jako važan u Vladi, Most će imati tri, četiri, pet mjesta pa će biti jako sretni…”

Je li moguća velika koalicija?

PUHOVSKI: “Tek ako se ponove izbori na jesen.”

MACAN: “Ako bude Škoro inzistirao da Hasanbegović bude ministar kulture. Mislim da je to zadnja točka.”

PUHOVSKI: “Ako se dogodi da se ne formira Vlada, to je mjesec dana jednom mandataru pa još mjesec njemu pa mjesec drugome pa predsjednik Saziva izbore i formira tehničku vladu u roku od 30 do 60 dana i bit će opet izbori u 12. mjesecu.”

Kakva će biti izlaznost?

PUHOVSKI: “Jako loša.”

MACAN: “Neću se složiti, nije situacija još katastrofalna. Ako se ne pogorša, mogla bi biti dobra, iznad 50 posto.” 

PUHOVSKI: “Kampanja je naprosto dosadna. Nema nijedne jedine seksi teme. Dosadna je, ljeto je, strah od zaraze, neke skupine neće moći izaći na izbore, ovi mali o kojima je riječ mogu malo njih motivirati zato što su mali, a veliki su počeli kiksati. HDZ je teško oštećen što nema Vasu Brkića. Tu je atmosfera loša, nema teme o kojoj se raspravlja, nego nešto muško-žensko…”

0
Zanima nas što mislite, molimo komentirajtex