Reakcije na rezultate HRejtinga…

Reakcije na rezultate HRejtinga…

Restart koalicija, prema istraživanju HRejtinga, kad je riječ o zbrojenim sigurnim i rubnim mandatima, bila bi relativni pobjednik izbora s osvojenih 60 mandata, donosi HRT.

– Izbori su prava i jedina anketa i mi smo uvjereni da ćemo biti relativni pobjednici već neko vrijeme jer ova vlada nema kredibilitet da ostane na poziciji na kojoj je, rekao je Branko Grčić (SDP, HSS, HSU, SNAGA, GLAS, IDS i PGS).

U anketnom ispitivanju HDZ je drugi izbor ispitanika i dobiva 54 mandata. Predsjednik stranke Andrej Plenković uvjeren je u pobjedu, poručuje – ima i drugih anketa.

– Mi idemo na to da dobijemo što veću potporu ja očekujem da će to biti slično kao i 2016. i tada je bilo anketa koje su lijevu koaliciji držali ispred nas, pa smo pobjedili, naši partneri su građani, pokazali smo se u svim izazovima nije bilo krize s kojom se nismo suočili i savladali je, rekao je Plenković.

Domovinski pokret čiji se čelnik zalaže za ukidanje objave anketa 60 dana prije izbora – treći je izbor ispitanika i dobiva 18 mandata.

– Promašili su kad sam ja u pitanju na zadnjim predsjedničkim izborima. Javno prikazivanje rezultata nije prikazivanje nego oblikovanje javnosti – s tim se apsolutno neslažemo no ovo pokazuje jedan uzlazni trend, svakako bilo 18 mandata ili 30 što će i biti, rekao je Miroslav Škoro, Domovinski pokret, Hrvatski suverenisti, Blok za Hrvatsku, HKS, Hrast, SU, Zelena lista.

Kritika na račun anketa stiže i od Mosta, koji su prema HRrejtingu četvrti izbor građana s pet mandata. Sigurno prolaze u šestoj, devetoj i desetoj izbornoj jedinici, a rubni mandati mogli bi im pripasti u prvoj i drugoj.

– Radi se o manipulciji kao i prije svih ostalih izbora i mislim da ih treba zabraniti predizborne ankete interne ankete govore da mi imamo dva sigurna mandata u drugoj izbornoj jedinici, a rastemo prema trećem, rekao je Nino Raspudić, Most nezavisnih lista.

Koaliciji okupljenoj oko Platforme “Možemo” pripala bi dva mandata – jedan siguran mandat u prvoj i jedan rubni u sedmoj izbornoj jedinici.

– Zadovoljni smo s obzirom na kratak uzlet u posljednjih mjesec dana i s obzirom na 1 fiksni i čak 4 granična mandata mi očekujemo čak 5 mandata i s time smo jako zadovoljni, rekao je Tomislav Tomašević, MOŽEMO, ZAGREB JE NAŠ, NL, RF, ORAH, ZA GRAD.

Živi zid prema anketnom istraživanju osvaja jedan mandat s pomoću nezavisne liste Stipe Petrine u 9. izbornoj jedinici.

– Mislim da je presudila dobra koalicija i moj dugogodišnji rad kao načelnika općina za sada su birači to prepoznali. Ja se nadam da će Živi zid osvojiti još koji mandat, imaju neke granične ima neodlučnih birača, rekao je Stipe Petrina, Živi zid, PH, HSS – SR, SIP, HSSČKŠ, ZSZ, NL SP.

Anketa je, treba reći, rađena na samom početku kampanje, a ključnim za formiranje poslijeizborne koalicije mogli bi se pokazati rubni mandati. Za njih 15 bori se 35 lista. Ako uzmemo u obzir samo sigurne mandate odnosno one na koje ne utječe pogreška istraživanja od 4%, Restart koalicija ima 52 mandata, HDZ 51, Domovinski pokret 17, Most 3, koalicija oko platforme Možemo 1, kao i Živi zid s pomoću nezavisnog Stipe Petrine.

0
Zanima nas što mislite, molimo komentirajtex