SDP-ovka koju je ulovila panika na presici tjedan prije na N1 rekla da Bernardić za nju nije vođa…

SDP-ovka koju je ulovila panika na presici tjedan prije na N1 rekla da Bernardić za nju nije vođa…

Ispostavilo se da se ‘ubacila‘ u emisiju kao ‘obična građanka‘ iako je zapravo stranačka funkcionarka

Nakon tiskovne konferencije na kojoj je predsjednica SDP-ovog Savjeta za kulturu Morana Foretić doživjela napad panike, ispostavilo se da je ona neugodne trenutke svojoj stranci pred kamerama priuštila i tjedan dana ranije kada je, u svojstvu ‘obične građanke’ i ‘nezadovoljne simpatizerke lijevih opcija’, gostovala u emisiji N1 Fokus na televiziji N1.

Koncept emisije Hrvoja Krešića je da u njoj u svojstvu fokus grupe gostuju građani različitih profila i opredjeljenja te se izjašnjavaju o političkim akterima, njihovim programima i svojim svjetonazorima u kontekstu predstojećih parlamentarnih izbora. Građane za potrebe emisije bira jedna agencija, a među odabranicima za izdanje emitirano 18. lipnja je bila i Foretić, no u tom trenutku javnosti, a čini se ni televiziji N1, nije bio poznat njezin stranački angažman.

Jedno od Krešićevih pitanja tijekom emisije bilo je i ono je li predsjednik Davor Bernardić vođa.

– Ruke u zrak tko misli da je Bernardić vođa – rekao je voditelj, a svi su ostali nijemi i spuštenih ruku. Nitko? – ponovio je Krešić, ali Foretić ni tada nije digla ruku. 

Podsjetimo, ova kazališna redateljica i scenaristica 26. lipnja se pojavila na SDP-ovoj tiskovnoj konferenciji u svojstvu predsjednice stranačkog Savjeta za kulturu te je predstavljala program za kulturu i kreativne industrije Restart koalicije da bi usred obraćanja predstavnicima medija doživjela napad panike te je uz velik napor završila konferenciju za medije.

Tada nije bila u stanju dovršiti rečenice, mucala je, zastajkivala, dok su joj sa strane dobacivali završetke riječi kako bi joj pomogli, a umiješao se i bivši predsjednik Republike i SDP-ov kandidat za saborskog zastupnika Ivo Josipović pomogavši joj da izbjegne tremu tako što joj je dopunjavao rečenice.

Reakcija televizije i agencije

U međuvremenu, o nastupu “građanke Foretić” u emisiji oglasila se i N1 televizija, kao i agencija koja bira sudionike N1 Fokusa, a njihovo subotnje očitovanje prenosimo u cijelosti. Naime, postavlja se pitanje što je Foretić uopće radila u emisiji u kojoj bi trebali sudjelovati obični građani, a ne stranački funkcionari, a i televizija i agencija ističu da se ni u jednom trenu nije identificirala kao članica SDP-a, što ona formalno i nije, te da je čak iskazivala simpatije prema drugim lijevim opcijama.

Slijedi reakcija s televizije N1.

– Svaki dan N1 od svih političkih aktera traži maksimalnu transparentnost u svom djelovanju. Ništa manje stoga ni sami ne dugujemo javnosti, te se osjećamo dužnima objasniti javnosti neke detalje vezane uz našu emisiju N1 Fokus.

U prvoj grupi ispitanika ove je godine sudjelovala gđa Morana Foretić; ista osoba nedavno je javnosti predstavljala SDPov program za kulturu.

Odabir, a potom i pripremu sugovornika za naše emisije provodi Masmi Adriatica, agencija za tržišna istraživanja s višegodišnjim iskustvom upravo u fokus grupama. N1 ni na koji način ne sudjeluje u odabiru kandidata i kandidatkinja koji će na kraju sudjelovati u fokus grupama, osim što naznači kakvu grupu želi tj. što želi ispitati (npr. osobe koje će sigurno izaći na izbore i znaju za koga će glasovati ili osobe koje izlaze na izbore, ali još ne znaju za koga će glasovati, itd).

Svi zainteresirani za sudjelovanje u emisiji ispunjavaju upitnik u kojem ih se – između ostalog – pita i jesu li članovi političkih stranaka; gđa Foretić je odgovorila da nije. Predstavila se kao nezadovoljna simpatizerka lijevih opcija, općenito nezadovoljna ne samo stanjem u državi, nego i lijevim političkim opcijama.

Prilikom same emisije u kojoj smo ispitivali stavove nezadovoljnih građana gđa Foretić je također istaknula vlastito nezadovoljstvo te u nekim trenucima izrazila simpatiju prema drugim, novim lijevim političkim opcijama.

Nakon što smo ju vidjeli na konferenciji za medije SDPa, kontaktirali smo ju i pitali o čemu se radi. Objasnila nam je da i dalje nije članica stranke, da joj je ta dužnost ponuđena nakon sto je sudjelovala u N1 Fokusu – točnije prije tri dana – te da je na nju i pristala.

U nastavku prenosimo i reakciju agencije Masmi Adriatica:

– MASMI Adriatica d.o.o. agencija za istraživanje tržišta regrutirala je ispitanike za emisije N1 Fokus. U emisiji N1 Fokus, emitiranoj 18.6.2020. glavni kriterij odabira ispitanika bilo je nezadovoljstvo stanjem u državi i društvu. Slučajnim odabirom kontaktirane su osobe koje žele sudjelovati. Uvjeti N1 televizije bili su jasno definirani:

• registrirani glasači RH,

• nezadovoljni stanjem u društvu/smjerom u kojem se država kreće,

• nisu odlučili za koju će opciju glasati,

• razmatraju iseliti iz RH i/ili u obitelji, bližem krugu prijatelja imaju osobu koja je iselila iz RH,

• zastupljenost svih političkih opcija, odnosno, svjetonazora,

• demografska obilježja.

Tijekom regrutacije ispitanika i pripreme grupnih diskusija MASMI Adriatica drži se pravila struke. Svi ispitanici prošli su tri faze provjere:

1. Regrutacijski upitnik s kriterijima za odabir kojim je ustanovljeno da odgovaraju zadanim uvjetima.

2. Intervju o svjetonazorskim pitanjima i životni stilovima ispitanika kojima se osigurava zastupljenost svih opcija.

3. Intervju na dan snimanja emisije kojim se utvrđuju moguće promjene u stavovima i donosi konačan odabir dvanaest ispitanika koji će sudjelovati na snimanju.

Osigurana je ravnopravna zastupljenosti različitih svjetonazora, opcija političkog spektra, spolova i dobi.

Svi ispitanici dali su pisanu privolu za korištenje osobnih podataka, odnosno, prikazivanje snimke na N1 televiziji.

U trenutku regrutacije, provjera i snimanja emisije niti jedan ispitanik se nije izjasnio kao politički aktivan, volonter u kampanji ili na stranačkoj funkciji.

Ispitanici u N1 Fokus emisijii 18.6.2020. odgovarali su zadanom profilu i kriterijima – nezadovoljni glasači. Piše: Jutarnji list

Foto:screenshot

0
Zanima nas što mislite, molimo komentirajtex