Treba li Đakovo u karantenu: Čeka se odluka o strožim mjerama u slavonskom žarištu zaraze…

Treba li Đakovo u karantenu: Čeka se odluka o strožim mjerama u slavonskom žarištu zaraze…

U Đakovu je postotak zaraženih jučer bio identičan onome na Murteru kada je stavljen u karantenu

S nove 23 osobe zaražene Covidom-19, od kojih je čak sedmero djece iz Dječjeg vrtića Sunčev sjaj Nazaret koji djeluje u sklopu samostana Milosrdnih sestara sv. Križa, Đakovo kao drugi po veličini grad Osječko-baranjske županije jučer je bilježio ukupno 82 osobe zaražene tim virusom, dok ih je u samoizolaciji više od 500, što ga u odnosu na broj stanovnika trenutačno čini najvećim žarištem koronavirusa u Hrvatskoj. Unatoč takvim brojkama, Stožer civilne zaštite još uvijek nije donio odluku o jačim mjerama za Đakovo, pa tako ni o eventualnoj karanteni, o čemu se, doduše, razmišlja.

Podsjetimo, u Hrvatskoj je od kraja veljače, kada je koronavirus ušao u naše živote, karantena proglašena samo na Murteru, u mjestima Murter i Betina. Bilo je to 25. ožujka kada je potvrđena zaraza kod osmero tamošnjih stanovnika, što je 0,29 posto od ukupnog broja stanovnika u ta dva mjesta. U Đakovu je taj postotak jučer bio identičan onome na Murteru.

Dnevni rekord

Doduše, u Đakovu se većina zaraženih nalazi u samostanu odakle je virus najvjerojatnije i krenuo u svoj pohod pa na tom putu zahvatio i Bogoslovno sjemenište te Đakovačko-osječku nadbiskupiju, što je na određeni način u epidemiološkom smislu dobra vijest jer je velik broj zaraženih izoliran na jednoj lokaciji.

No, činjenica da se u posljednja dva dana zaraza pojavila i kod građana koji su bili u kontaktu sa zaraženim časnim sestrama i svećenicima, pa tako i ukupno devetero mališana iz samostanskog dječjeg vrtića, odnosno krizmanici, njihovi roditelji i rodbina, otvara nova pitanja o eventualnom uvođenju rigoroznijih mjera. U četvrtak, kada je sa 40 novozaraženih, od kojih 38 u Đakovu, zabilježen najveći dnevni broj zaraženih u Osječkoj županiji od početka epidemije, na konferenciji za novinare Županijskog stožera civilne zaštite pitali smo razmatra li se eventualno uvođenje karantene za Đakovo.

Načelnik Stožera Goran Ivanović odgovorio nam je tada da će sljedeća testiranja biti važna za ukupni dojam i eventualno podizanje mjera te istaknuo kako su lokalne stožere podigli na višu razinu i uputili ih da malo više kontroliraju stanje u svojim sredinama.

Odgoda krizme

Đakovačko-osječka nadbiskupija, pak, reagirala je tako što je odgodila nedjeljnu krizmu u župi Dobrog pastira u Đakovu, ali ne i u drugim gradovima i mjestima u nadbiskupiji. Svećeničko ređenje najavljeno za ponedjeljak bit će održano pod posebnim uvjetima, a nisu otkazane ni svjetovne svečanosti poput svatova i drugih zabavnih i kulturnih događaja u županiji, izuzev 54. Đakovačkih vezova koje je otkazao Grad Đakovo. Petak je donio 12 novooboljelih pa je pitanje karantene malo stavljeno u drugi plan, no s obzirom na to da je jučer ponovno zabilježen znatniji broj oboljelih, Županijski stožer odlučio je da će razmotriti i neke jače mjere, ali se nitko nije mogao o njima konkretnije odrediti.

Načelnik Stožera Ivanović najavio je kako će na sjednici u nedjelju ujutro biti razmotrene sve opcije, pa i otkazivanje nekih događaja i manifestacija. Rekao je tako da će biti otkazano i Osječko ljeto kulture koje treba početi u ponedjeljak, no iz Grada Osijeka kao organizatora te manifestacije poručili su nam da definitivna odluka o tome nije donesena i da će se sve znati nakon nedjeljne sjednice Stožera. Intencija je, pak, da se otkaže većina događaja, pa tako i buduće pričesti, krizme…

U Osječkoj je županiji u protekla dva tjedna zaraženo ukupno 108 osoba, a proljetos je u dva mjeseca taj broj stao na 133. Evidentno je da se sada zaraza širi eksponencijalno i ubrzano, ali opet treba reći da je najveći uzrok tome situacija u Đakovu gdje epidemiolozi “padaju s nogu” zbog velikog broja testiranja, pa će to biti i posebna tema sjednice Stožera. No, sudeći prema raspoloženju odgovornih, teško je očekivati proglašenje karantene. Piše: Jutarnji list

Foto:livecam/đakovo

0
Zanima nas što mislite, molimo komentirajtex