Premijer Plenković predstavio mjere za spašavanje radnih mjesta…

Premijer Plenković predstavio mjere za spašavanje radnih mjesta…

Predsjednik vlade Andrej Plenković, ministar gospodarstva, poduzetništva i obrta Darko Horvat te ministar rada i mirovinskog sustava Josip Aladrović na press konferenciji u Vladi izvijestili su o rezultatima mjere potpore za očuvanje radnih mjesta tijekom krize zbog koronavirusa.

“Vlada je pravovremeno pokrenula sve mehanizme za spašavanje radnih mjesta”, započeo je Plenković govoreći o dosadašnjim vladinim mjerima za gospodarstvo. Rekao je dosad isplaćeno 5,6 milijardi kuna, a kad se tome zbroje doprinosi – to je 8 milijardi kuna.

“Imali smo stagnaciju u travnju i rast broja osiguranika u svibnju i lipnju. Ako usporedimo broj osiguranika s kraja veljače, prije restriktivnih mjera, tada smo imali milijun i 542.328 osiguranika – to je bio broj zaposlenih. Danas skoro četiri mjeseca kasnije imamo milijun i 544562 osiguranika, tj. ima više zaposlenih nego prije krize u veljači. Broj nezaposlenih u ovom trenutku veći je nego s početka krize u ožujku, ali ima tendenciju smanjivanja. To je vjerojatno posljedica izostanka sezonskog zapošljavanja”, dodao je.

”Mjera za lipanj će obuhvatiti 15 tisuća radnika i bit će isplaćeno 280 milijuna kuna”, rekao je.

Mjeru o skraćivanju radnog vremena, kaž Plenković, očekuje da će danas usvojiti HZZ. Mjera će se donijeti danas, ali se odnosi na cijeli lipanj, dodao je.

“Cilj je očuvanje radnih mjesta kod poslodavaca kod kojih je zbog posebnih okolnosti došlo do smanjenja opsega posla, a odnosi se na gospodarske djelatnosti koje zapošljavaju 10 i više radnika te očekuju pad fonda radnih sati od minimalno 10%. Potporu je moguće koristiti za najmanje 10%, tj. 20% radnika uz uvjet da su bili zaposleni 31. svibnja.

Za dodatnu sigurnost, trajanje ove mjere predviđamo do 31. prosinca 2020. Važan kriterij je pad prometa od najmanje 20% u odnosu na isti mjesec protekle godine uz dokaz otežanog poslovanja. U prerađivačkoj industriji se može ostvariti potpiora i za manje od 20% pada prometa uz dolaze”, pojasnio je Plenković.

Potpora će biti u visini do 2000 kn mjesečno neto po radniku.

Primijenit će se i mjera za očuvanje radnih mjesta kod mikropoduzetnika koji zapošljavaju do devet radnika, po istom modelu, također s iznosom do 2000 kn. Piše: N1

0
Zanima nas što mislite, molimo komentirajtex