FINA: Prvo isplatila uskrsnice zatim tisuću kuna “koronice”

FINA: Prvo isplatila uskrsnice zatim tisuću kuna “koronice”

S OBZIROM na to da su se u doba epidemije koronavirusa držali svih uputa Stožera civilne zaštite te u svoj posao morali “uložiti i dodatne napore”, svaki djelatnik Financijske agencije (FINA) koji je radio od 1. travnja do kraja svibnja dobit će dodatnih tisuću kuna. Fina je već svojim djelatnicima isplatila uskrsnice, a sada su nam potvrđene i posebne novčane nagrade. No, krenimo redom.

Nakon uskrsnice tisuću kuna koronice

Fina je nasljednica nekadašnje Službe društvenog knjigovodstva. Preživjela je raspad bivše države i promjenu ekonomskog sustava te je danas kompanija u državnom vlasništvu, koja ima oko tri tisuće zaposlenih. Upravo ta radna mjesta glavni su razlog njenog postojanja jer ništa slično Fini ne postoji u Europskoj uniji. Korisnici usluga Fine, bilo da se radi o poduzetnicima ili građanima, primorani su raditi preko ovog državnog servisa, a većina korisnika ima negativna iskustva.

Nakon što su u ovoj državnoj tvrtki isplaćene uskrsnice, u skladu s potpisanim Kolektivnim ugovorom, sada nam je potvrđeno da su svi dobili i posebne novčane nagrade.

U zahtjevnom vremenu morali su dodatno raditi

“Ovim putem potvrđujemo da je Fina isplatila jednokratnu nagradu zaposlenicima koji su aktivno radili u razdoblju od 1. travnja 2020. do 31. svibnja 2020., dakle u vrijeme kada su na snazi bile mjere Stožera civilne zaštite Republike Hrvatske, kojima je među ostalim, preporučeno poslodavcima organizirati rad od kuće ili odrediti im prekid rada ako za njihovim radom nema potrebe uslijed smanjenja radnih aktivnosti poslodavca uzrokovanih pandemijom korona virusa. Fina je uvažila sve odluke Stožera civilne zaštite Republike Hrvatske te je organizirala rad na način kako je Stožer civilne zaštite Republike Hrvatske preporučio”, stoji u odgovoru Fine na Indexov upit.

Kako su naglasili, radnici Fine kojima nije mogao biti određen prekid rada su u “navedenom i vrlo zahtjevnom razdoblju morali uložiti i dodatne napore u odnosu na redovite okolnosti i to zato što Fina obavlja niz poslova i uloga važnih za uredno funkcioniranje društva u cjelini kao što je osiguranje podrške Državnoj riznici ili vođenje međubankovnog platnog sustava za obračun bezgotovinskih platnih transakcija”.  

“Aktivno su radili sve vrijeme”

Kažu nam da su sve Finine poslovnice radile to cijelo vrijeme, i to u pojačanom opsegu radi aktiviranja digitalnih usluga (znatno se povećao broj aktiviranih e-pass vjerodajnica za sustav e-Građani (dijelom i radi pristupa sustavu e-Propusnica) i broj izdanih digitalnih certifikata kojima se omogućuje identifikacija i potpis na daljinu). Ističu da je Fina  u najkraćem mogućem roku kreirala i podigla portal Gospodarske mjere kao podršku provedbi mjera za očuvanje gospodarske i financijske likvidnosti Vlade Republike Hrvatske, kreirala je i implementirala online servis za predaju dokumentacije te je i provela prilagodbu cijelog sustava za zastoj ovrha.

“Kako je razvidno iz navedenog, Fina je djelatnicima koji su u otegotnim okolnostima podnijeli i dodatne napore u odnosu na uobičajene i koji su aktivno radili sve ovo vrijeme i pomogli i dali svoj obol u borbi s krizom, a koji djelatnici će u slučaju očekivanih daljnjih potreba ponovo biti u istoj poziciji i vjerujemo, reagirati na isti način, kao nagradu odlučila jednokratno isplatiti iznos od 1.000,00 kuna”, zaključuje se na kraju odgovora. Piše: Index.hr

0
Zanima nas što mislite, molimo komentirajtex