Podignuta kaznena prijava protiv vukovarskog povjerenika HDZ-a…

Podignuta kaznena prijava protiv vukovarskog povjerenika HDZ-a…

Državni tajnik u Središnjem državnom uredu za obnovu i stambeno zbrinjavanje Nikola Mažar, koji je nakon odlaska gradonačelnika Ivana Penave i raspuštanja kompletnog ogranka imenovan i za povjerenika vukovarskog HDZ-a, kazneno je prijavljen s još nekoliko osoba zbog navodnog izdavanja krivotvorenih potvrda jednoj privatnoj tvrtki iz Vinkovaca, na osnovu kojih se ta tvrtka prijavljivala na natječaje istog ureda i uprihodila najmanje deset milijuna kuna. Prijavu je podnijela bivša direktorica te tvrtke, a u njoj stoji da je Mažarov ured svjesno izdavao potvrde s lažnim referencama te tvrtke, sve kako bi se zadovoljili formalni uvjeti za sklapanje više unosnih poslova s državom. Ondje su taksativno navedene sve nepravilnosti, između ostalog i podatak da su na lažnim potvrdama navedene stručne osobe koje su navodno radile u toj tvrtki deset i više godina, premda to nije bio slučaj i premda su u nekim slučajevima one zapravo već prestale raditi.

“Još i gora je činjenica da su i ugovori koji su navedeni u tim potvrdama zapravo bili ugovori o prodaji građevinskog materijala, a nikako građevinski, obrtnički, limarski, stolarski, elektroinstalaterski i drugi radovi, kako je navedeno u potvrdi. Dakle, radovi nisu izvođeni, nego je zapravo prodavan građevinski materijal”, tvrdi se, između ostalog, u ovoj kaznenoj prijavi. U njoj stoji i da su se takve potvrde počele izdavati tek po dolasku Nikole Mažara na čelo Središnjeg ureda za obnovu i stambeno zbrinjavanje, no da je svaki put – premda je na potvrdama navedeno upravo njegovo ime – potpis zapravo stavio netko drugi, i to po ovlaštenju. Ova tvrtka s takvim potvrdama javljala se isključivo na natječaje ureda koji vodi Mažar, dok je na natječajima drugih institucija najčešće nastupala u zajednicama ponuditelja, a sam Mažar navodno je višekratno viđen na ručkovima i druženjima s direktorom te tvrtke.

Podnositeljica te prijave i sama je navodno primijetila svoje ime na krivotvorenoj potvrdi, gdje se tvrdilo da ima znatno više staža nego što je to slučaj, pa se obratila Državnom odvjetništvu koje već godinu dana “obavlja izvide”. Piše: Nacional

Sam Nikola Mažar za Nacional je potvrdio da se policija obratila instituciji koju vode te da joj je dostavljen kompletan materijal, uključujući onaj koji su tražili u arhivi, s obzirom na to da je riječ o duljem periodu. “Po mojim informacijama radi se o obračunu unutar te tvrtke, a njenog direktora nikada nisam ni upoznao, a kamoli s njime odlazio na ručkove i večere. Osobno potpisujem stotine dokumenata dnevno i moguće je da su te potvrde potpisale moja zamjenica ili glavna tajnica, no kao čelnik stojim iza njih i za njih odgovaram. Sastavili smo izvještaj da smo postupali potpuno u skladu sa zakonom i svim propisima, a ako se eventualno pokaže da je neka tvrtka dostavila lažne podatke, postoji njena izjava o kaznenoj i materijalnoj odgovornosti koju ćemo sigurno aktivirati”, kazao je Mažar za Nacional. Nikakvog pogodovanja ili namještanja, dodaje, ovdje nije bilo. U samom HDZ-u nisu željeli dati službeni komentar, nego su tek ironično poručili da “Pevex radi svoje”, odnosno da smatraju kako je riječ o podmetanju iz tabora Miroslava Škore i njegova Domovinskog pokreta.

0
Zanima nas što mislite, molimo komentirajtex