Promocija plus: Mrtva trka, HDZ i SDP izjednačeni…..

Promocija plus: Mrtva trka, HDZ i SDP izjednačeni…..

U suradnji s Promocijom plus, RTL nastavlja ciklus ekskluzivnog istraživanja političkih preferencija uoči parlamentarih izbora po izbornim jedinicama.

Podatke analizira Damira Gregoret, a na redu su tri izborne jedinice.

Slavonija i sjever Hrvatske. Nakon što smo jučer objavili rezultate za četiri, uvjetno rečeno zagrebačke izborne jedinice, sada su na redu III. – sjever Hrvatske – i IV. i V. – dakle obje slavonske izborne jedinice.

III. izborna jedinica
Krećemo sa sjeverom gdje Restart koalicija uvjerljivo pobjeđuje, a dvostruko manje ima HDZ. Restart ima 41,3% podrške, a HDZ 19,8%. Obje opcije bolje su prošle 2016.; više od polovine birača koji su tada izišli na birališta zaokružilo je SDP, a četvrtina HDZ. Treći izbor, s malo ispod pet posto je Domovinski pokret (4,7%).

Reformisti Radimira Čačića su na 3,9 posto, a nešto manje ima HNS (3,7%) i koalicija oko Stranke s imenom i prezimenom (3,6%). Ovdje se pet lista bori za dva granična mandata…

Pa kada to preračunamo: Restart, kojem je ovdje na listi i Matija Posavec, ima osam fiksnih mandata, uz veću mogućnost dodatnog graničnog mandata, HDZ ima četiri fiksna, dok je Domovinski pokret blizu jednom graničnom mandatu.

Od osvajanja graničnog mandata udaljeniji su i Čačićevi reformisti i HNS i koalicije oko Stranke s imenom i prezimenom.

IV. izborna jedinica

Odlazimo sada vidjeti kako bi, prema istraživanju, glasala Slavonija. U IV. izbornoj jedinici HDZ je prvi izbor birača, podupire ga trećina birača (33,8%), slijedi Restart s 22 posto, pa Domovinski pokret (16,5%) i Most (3,8%). Sve ostale opcije su ispod, pa jedino ove četiri opcije imaju šanse za mandat. Tri liste bore se za jedan granični mandat…

HDZ tako ima fiksnih šest, a najbliži su i tom jednom dodatnom graničnom mandatu. Restart ima četiri, a od tog jednog graničnog je udaljeniji. Domovinski pokret fiksno tri i Most bez fiksnog mandata i s manjom mogućnošću osvajanja graničnog.

V. izborna jedinica

U V. izbornoj jedinica očekuje se uvjerljiva pobjeda HDZ-a – 40 posto. Restart je na 25,2 posto, slijedi Domovinski pokret sa 16,8% i još jedino Most (4,5%) ima mogućnost za mandat. A sve četiri ove liste bore se za dva granična mandata…

Tu HDZ ima fiksnih sedam, a od graničnog je udaljeniji. Restart je na tri s većom mogućnošću osvajanja jednog graničnog. Domovinski pokret – fiksno dva i također bliži je dodatnom graničnom. Most fiksnih nema, a dalje je i od graničnog mandata.

Ukupni zbroj

Za kraj, kada bismo sve granične mandate pribrojili listama koje ih prema istraživanju imaju najviše šanse osvojiti, ovo je konačni rezultat.

Nakon prvih sedam izbornih jedinica, HDZ i Restart potpuno izjednačenje – 38:38! Treća snaga u Hrvatskoj je Domovinski pokret s 14 mandata. Zasad Most ima četiri, lijevo-zelena koalicija oko platforme Možemo! je na tri, dok jedan mandat ima koalicija oko Stranke s imenom i prezimenom.

I po ovim podacima jasno je koliko će izbori biti neizvjesni, ali i da je najvjerojatnije da u nedjelju navečer tek kreće nova runda za sastavljanje Vlade. Ostale su nam još neobrađene tri jadranske izborne jedinice, rezultate donosi RTL sutra.

Treba reći da je istraživanje ekskluzivno za RTL provela agencija Promocija plus na uzorku od 700 ispitanika po svakoj izbornoj jedinici. Istraživanje je provedeno od 22. do 30. lipnja, a greška uzorka je “+/-” 3,7 posto, uz razinu pouzdanosti od 95 posto.

0
Zanima nas što mislite, molimo komentirajtex