Ustavni sud se neće oglašavati o odluci DIP-a u predizbornoj kampanji….

Ustavni sud se neće oglašavati o odluci DIP-a u predizbornoj kampanji….

Brojni ustavni stručnjaci ovoga su tjedna upozorili na nezakonitost odluke Državnog izbornog povjerenstva da zabrani glasanje osobama oboljelima od Covida19.

Ustavni stručnjak Branko Smerdel čak je javno na svom Facebook profilu prozvao Ustavni sud da reagira prethodno, kako regularnost izvora ne bi bila dovedena u pitanje.

No Ustavni sud, razvidno je iz odgovora na upit N1, neće reagirati prije izbora, nego tek naknadno ako netko dovede u pitanje ustavnost i zakonitost izbora.

Na naš su upit odgovorili:

“O pitanjima koja ste postavili Ustavni sud izjasniti kad i ako ona budu postavljena u propisanom postupku nadzora ustavnosti i zakonitosti izbora ili prilikom rješavanja konkretnih izbornih sporova. Ustavni sud svoja stajališta izražava u odlukama, rješenjima i izvješćima u okviru ustavnosudskih postupaka iz svoje nadležnosti.

S obzirom na predizborno vrijeme, Ustavni sud se u tom razdoblju u pravilu javno ne oglašava, kako se ne bi stekao dojam da pogoduje nekoj od političkih opcija koje sudjeluju u izborima. Stoga predsjednik Ustavnog suda dr. sc. Miroslav Šeparović nije u mogućnosti dati izjavu za Vašu TV te molimo za razumijevanje”, odgovorili su nam s Ustavnog suda. Piše: N1

0
Zanima nas što mislite, molimo komentirajtex