Zbog žarišta korone u tvornici tisuće stanovnika u karanteni…

Zbog žarišta korone u tvornici tisuće stanovnika u karanteni…

Jedno od najvećih žarišta koronavirusa u Njemačkoj je klaonica Tönnies kod mjesta Gütersloh na zapadu pokrajine Sjeverna Rajna-Vestfalija. Tisuće stanovnika grada Verle su u karanteni, a čuva ih čak i vojska.

Njemačka je vojska centar za testiranje postavila u jednoj od škola koja je zbog ljetnih praznika prazna. Trošak testiranja se plaća iz javnih sredstava, a dijelom to plaća i klaonica Tönnies, odakle je zaraza i izbila, piše Deutsche Welle.

Stanovnici koji žele, primjerice, ići na ljetovanje, moraju se testirati na koronavirus jer, zbog velikog broja zaraženih, brojna ljetovališta još ne prihvaćaju ljude s područja Gütersloha.

Iako gradonačelnik grada Verla Michael Esken kaže da, izuzev radnika iz klaonice, u gradu jedva da imaju slučajeva zaraze, na rubu stambene četvrti u Lerchenwegu, četvrti u kojoj žive brojni radnici iz Bugarske i Rumunjske, zgrade okružuje žičana ograda visoka dva metra, a policija i drugi čuvari u stalnoj su ophodnji, piše Deutsche Welle.

Karantena unutar karantene

U tom dijelu Verla, grada koji inače broji 25.000 stanovnika, živi oko 650 ljudi, a njih polovica su zaposlenici Tönniesa. Šezdesetak ih je pozitivno na koronavirus, a svi oni i dalje su u karanteni.

One koji su zaraženi smješta se u prostore na rubu stambenog bloka kako bi se spriječilo širenje zaraze. “To je neka vrsta karantene unutar karantene”, objašnjava gradonačelnik Esken.

Ukoliko se uspije smanjiti žarište u Verlu, predsjednik vlade i pokrajine Sjeverne Rajne-Vestfalije Armin Laschet najavio je mogućnost da se karantena za područje Gütersloha ukine u idućih tjedan ili dva.

”To pomaže, ali ako bude drugog vala…”

Gradonačelnik i mnogi tamošnji stanovnici tvrde da se stanje popravlja. Dozvoljeno je napuštanje zone karantene, pod uvjetom da nije riječ o osobi zaposlenoj u klaonici i da je negativna na koronavirus. Svi stanovnici u okolici su već testirani.

U Verlu živi i Susanne Grund, koja sa svojim suprugom Hrvatom vodi jedan restoran u tom gradu. Zahvalna je gradu jer su odmah pomogli iznosom od 9000 eura, a vlasnik zgrade joj je oprostio najam za jedan mjesec. “Sve to naravno pomaže”, rekla je za Deutsche Welle i dodala da, unatoč tome, novi val koronavirus na jesen može značiti kraj za njihov restoran. Prenosi Dnevnik.hr

0
Zanima nas što mislite, molimo komentirajtex