Četiri umirovljeničke stranke na izbore svaka za sebe. Špika opleo po Hrelji….

Četiri umirovljeničke stranke na izbore svaka za sebe. Špika opleo po Hrelji….


Dražen Ciglenečki

01. srpanj 2020 19:12

Kopirali ste poveznicu članka!Patrik Macek/PIXSELL

Patrik Macek/PIXSELL

Silvano Hrelja i HSU su u Restart koaliciji, Lazar Grujić i SU prešli su iz lijevog tabora Miroslavu Škori. Natječu se još SHU u savezu s Reformistima, a BUZ je sastavio samostalnu listu. Tako će se umirovljenički glasovi opet rasuti


Dražen Ciglenečki

01. srpanj 2020 19:12

Kopirali ste poveznicu članka!Patrik Macek/PIXSELL

Patrik Macek/PIXSELL

Silvano Hrelja i HSU su u Restart koaliciji, Lazar Grujić i SU prešli su iz lijevog tabora Miroslavu Škori. Natječu se još SHU u savezu s Reformistima, a BUZ je sastavio samostalnu listu. Tako će se umirovljenički glasovi opet rasuti

POVEZANE VIJESTI

ZAGREB – U studenom prošle godine, čelnici četiri stranke koje pretendiraju zastupati interese hrvatskih umirovljenika, HSU-a, BUZ-a, DSU-a i USB-a, popisali su sporazum o suradnji, kao prvi korak prema ujedinjenju, »čime bi se izbjeglo raspršivanje glasova na izborima«. Ali, taj je dogovor pao već na prvom testu, predstojećim parlamentarnim izborima. Na njima se DSU i USB neće natjecati, BUZ je sastavio samostalnu listu, HSU se priključio Restart koaliciji, a još jedna umirovljenička stranka, SU koju vodi Lazar Grujić, na izborima je dio koalicije koju je okupio Miroslav Škoro. Tu je i SHU, koji se udružio s Narodnom strankom – Reformisti.

Doći će, dakle, ponovno do značajnog raspršivanje glasova populacije umirovljenika. Ali, u Sabor bi se, sudeći prema posljednjim anketama, opet, nakon 2015., mogle naći dvije stranke s umirovljenicima u nazivu, HSU i SU. Predsjednik HSU-a Silvano Hrelja je treći na listi Restart koalicije u osmoj izbornoj jedinici i sigurno će se održati u parlamentu, a Grujića je Škoro stavio na drugo mjesto u sedmoj jedinici, u kojoj anketa agencije Promocija plus Domovinskom pokretu i partnerima prognozira dva čvrsta mandata.

Hrelja, iz čije su stranke potekle praktično sve umirovljeničke opcije, ističe da ne osjeća nikakvu odgovornost za propast projekta ujedinjenja.

Podržali Milanovića

– Mi smo im predložili ujedinjenje pod barjakom HSU-a, da svi ostali ugase svoje stranke i dobiju mjesta potpredsjednika u HSU-u, kako bismo prestali zbunjivati birače, ali su to oni odbili. Nismo se mi kao parlamentarna stranka mogli prikloniti nekima koji u cijeloj Hrvatskoj nemaju ukupno deset općinskih vijećnika. Osim toga, mi smo radili, predlagali zakone, a oni su samo pričali o zajedništvu. Suradnje na takav način jednostavno nije moglo biti, nismo više s njima imali o čemu razgovarati, odrješit je Hrelja.
Jedno od većih iznenađenja procesa slaganja izbornih lista je Grujićev savez sa Škorom. Lider SU-a je, naime, izraziti ljevičar i podupiratelj SDP-a i predsjednika Zorana Milanovića. Grujić nije prošle godine želio potpisati spomenuti sporazum jer, kaže, nije mu prihvatljiv pristup da netko od postojećih predsjednika stranaka umirovljenika bude na čelu nove.

– Nisam bio za to da Hrelja ili ja budemo predsjednici ujedinjene stranke umirovljenika, zalagao sam se da to bude neko novo lice sa svježim idejama, rekao nam je jučer Grujić.

Ispričao nam je kako je došlo do toga da je on završio sa Škorom, u potpunosti promijenio svjetonazorsku stranu na političkoj sceni.

– Podržali smo Milanovićevu predsjedničku kandidaturu i tri i pol godine smo, na njihovu inicijativu, načelno razgovarali sa SDP-om o nastupu na izborima za Sabor. Nismo mi ništa tražili, ali oni su nam rekli da će SU biti parlamentarna stranka. Na kraju su nam, međutim, ponudili sedmo mjesto na listi, s kojeg bismo teško ušli u Sabor. Stoga smo započeli pregovore s gospodinom Škorom i to temeljem naših sedam načela, koja je podržao i Milanović prije nego što smo mu dali potporu na izborima za predsjednika Republike.

Škoro i njegovi suradnici dva su dana razmatrali ovih sedam načela u interesu umirovljenika i onda su nas pozvali i kazali nam da ih prihvaćaju. Mi smo ulaskom u koaliciju pokrili Domovinskom pokretu lijevi dio političkog spektra i od tada je krenuo uzlazni trend njihove popularnosti, rekao nam je Grujić.

Strogi dogovor

U Saboru će se, naglašava, strogo držati dogovora i neće sa svojim mandatom pretrčati niti jednom političkom bloku, u svrhu formiranja parlamentarne većine.

– Dio smo tima Domovinskog pokreta i nećemo solirati. Ne dao Bog da mi se poremeti pamet u tom smjeru. Dao sam riječ Škori, koji je u dva navrata vrlo oštro reagirao kada su mu Zlatko Hasanbegović i Hrvoje Zekanović zaprijetili da će razvrgnuti s njim koaliciju ako mene ne makne. Rekao im je da Grujić ostaje, a da oni, ako to žele, mogu ići. Nema šanse da u Saboru napustim Škoru kako bih, recimo, pomogao SDP-u, premda mi je srce i dalje na lijevoj strani, poručuje predsjednik SU-a.

Grujić se, tvrdi, neće gurati kako bi bio ministar, ali »SU želi imati jedan resor u budućoj Vladi i imat ćemo ga«.

Predsjednik BUZ-a Milivoj Špika, koji je u Sabor 2015. ušao s Domoljubnom koalicijom, uvjeren je, međutim, da će Grujić prevariti birače i postupiti kao 2016. Kažimir Varda, koji je kao zastupnik HSU-a mandat osvojen na listi Narodne koalicije odnio Vladi Andreja Plenkovića.

– Sto posto, Grujić će biti žetončić. On je sigurno veći SDP-ovac od Davora Bernardića, mrzi sve što je hrvatsko. No, Lazar je i trgovac, pa je sada koalirao sa Škorom, čim mu je ovaj ponudio na listi mjesto s kojega može u Sabor. Ali, ne osjeća on nikakvu lojalnost prema Škori. Lazar Grujić nam svima još duguje objašnjenje kako se 1993. umirovio jer je bio stoposto nesposoban za posao u poljoprivredi, a nikad se on poljoprivredom nije bavio, rekao nam je Špika, koji je prvoplasirani na listi BUZ-a u prvoj izbornoj jedinici, s mršavim šansama za mandat. Piše Novi List

Ubrzo nakon ove objave stigla je i oštra poruka Milivoja Špike,predsjednika BUZ-a, koji je na svom profilu oštro “opleo po Silvanu Hrelji

Milivoj Špika BUZ

Razotkrivene laži Silvana Hrelje izgovorene za Novi list

Silvano Hrelja besramno laže za Novi list tvrdeći da nije odgovoran za raspad projekta ujedinjenja umirovljeničkih stranaka. I te kako je odgovoran za propast projekta ujedinjenja, a na opstrukciji je radio doslovno od dana kada je i potpisao Sporazum o suradnji. Nitko naime, kao on tvrdi, nije predložio nikakvo brisanje stranaka niti je to uopće bio predmet razgovora ili sadržaj potpisanog Sporazuma o suradnji.

Načelni dogovor je bio da zajedno radimo na afirmaciji projekta ujedinjenja i tek postizanjem rejtinga od čvrstih 4% za HSU bi se otvorila tema i formalnog ujedinjenja u jednu stanku , uz uvjet da prije toga HSU na svojoj izvanrednoj Skupštini izmijeni svoj statut i uopće omogući navedeno formalno ujedinjavanje i participiranje čelnika stranaka u novom vodstvu HSU-a.

Mada je rejting nakon potpisivanja Sporazuma ubrzo porastao sa 1 na preko 3%, on ni u jednom trenutku nije dostigao 4%, niti je HSU održao svoju izvanrednu Skupštinu. Ni jedan moj poziv ili prijedlog za zajedničku tiskovnu konferenciju ili bilo kakvu drugu zajedničku aktivnost Hrelja nije prihvatio uporno izmišljajući opravdanje za to.

Silvano Hrelja niti jednu pozitivnu rečenicu ili bilo što o projektu ujedinjenja nije napisao niti izgovorio od dana potpisivanja Sporazuma, tek je ponekada stavio like na neki od mnoštva tekstova i komentara koje sam ja mjesecima objavljivao na društvenim mrežama. Niti jednom nije iskoristio 5 minuta slobodnog saborskog govora da afirmira zajedništvo što znači da on to u stvari ni jednog trenutka nije ni htio.

Očito je maštao da nas prevari i navuče da brišemo svoje stranke kako bi on nesmetano mogao nastaviti trgovati interesima umirovljenika. Naravno da smo od početka bili svjesni sa kime posla imamo, no kako je bilo očito da suradnja daje izvrsne rezultate i bez njegova truda, jasno je bilo da bez problema možemo dobiti 3 – 5 saborskim sigurnih mandata i još toliko graničnih pozicija plus ministarstvo rada i mirovinskog sustava na što je i sam „bacio oko“, a mi ga podržali, no pokazalo se da je i to poslužilo samo kako bi nas namamio u svoju stupicu.

Javnost mora znati da je Silvanu Hrelji ovo drugi puta da je prevario umirovljenike trampeći ujedinjenje umirovljeničkih stranaka za svoju osobnu korist. Prije 10 godina to je napravio za tri mandata koje mu je tada ponudio SDP, a prošle odnosno ove to je napravio za jedan mandat koji mu je opet ponudio SDP. Ono što je u ovom trenutku malo nejasno jeste uloga SDP-a u opstrukciji projekta ujedinjenja umirovljeničkih stranaka. Nekako se sam po sebi nameće zaključak kako dva puta ne može biti slučajnost…

Da bi u svojoj lažnoj priči bio što uvjerljiviji on je i svom predsjedništvu „prodao“ priču o brisanju drugih stranaka što je ubrzo razotkriveno i demantirano na društvenim mrežama, no onda je nakon toga svom predsjedništvu „prodao“ novu priču po kojoj bi on sa jednim saborskim mandatom od SDP-a dobio ministarsku poziciju pa je određen general Gabrićević, jedan od najuglednijih članova HSU-a, kao njegova zamjena na listi u VIII izbornoj jedinici. Naravno da mu SDP nije ponudio ništa, a laž je razotkrivena objavom lista nakon čega se general Gabričević posramljen povukao iz cijele priče.

Jasno je dakle sa lažovima i trgovcima nije moguće realizirati projekt ujedinjenja mada je svima jasno da bez ujedinjenja umirovljeničkih stranaka, što je glavno poslanje Bloka umirovljenici zajedno, neće biti boljeg sutra za sve umirovljenike, kao ni za one što će to prije ili kasnije biti.

Upravo zato naglašavamo da je svaki glas za Silvana Hrelju i Lazara Grujića glas za daljnju dezintegraciju umirovljeničkog biračkog i političkog korpusa, da je svaki glas za njih dvojicu u stvari isključivo glas za njihove osobne interese od čega umirovljenici neće imati nikakve koristi.

PS. Ni jednom riječju se nisam dodirnuo članstva HSU-a ili SU-a jer smatram da ogromna većina njih želi ujedinjenje kao i da se radi o čestitim ljudima, no jasno mi je da dio njih iz nekog razloga, uključujući i izrani nalog, mora braniti predsjednika svoje stranke…… no jasno je i njima tko i što su navedeni likovi….. Napisao je Špika na svom FB profilu

Razotkrivene laži Silvana Hrelje izgovorene za Novi listSilvano Hrelja besramno laže za Novi list tvrdeći da nije…

Posted by Milivoj Špika on Thursday, July 2, 2020

ms/DM

0
Zanima nas što mislite, molimo komentirajtex