Indija do 15. kolovoza pušta cjepivo za koronavirus?

Indija do 15. kolovoza pušta cjepivo za koronavirus?

Indijsko vijeće za medicinska istraživanja (ICMR) odabrao je desetak instituta za klinička testiranja cjepiva za COVID-19, a cjepivo bi moglo biti gotovo do 15. kolovoza.

– Cjepivo je dobiveno iz soja SARS-CoV-2 izoliranog od strane Nacionalnog instituta za virusologiju. ICMR i Bharat Biotech International Limited zajedno rade na pretkliničkom i kliničkom razvoju ovog cjepiva – stoji u pismu koje je ICMR poslao institutima.

– Predviđeno je da cjepivo bude pušteno u javnu upotrebu najkasnije do 15. kolovoza, nakon završetka svih kliničkih ispitivanja – stoji u pismu, no stručnjaci dovode ovaj rok u pitanje budući da klinička ispitivanja tek trebaju započeti. Konačni ishod ovisit će o suradnji svih mjesta za klinička ispitivanja koja su uključena u ovaj projekt, navodi ICMR. Savjetuju da se ubrzaju odobrenja vezana uz klinička ispitivanja te da osiguraju da ispitanici budu spremni od ovog tjedna. U pismu navode i kako će se ‘vrlo ozbiljno’ gledati na to ako se instituti ne budu držali ovog projekta te da se radi o ‘projektu s najvišim prioritetom’.

Traže i da se strogo poštuju zadani rokovi. – Kako ICMR može kazati da će cjepivo biti pušteno u javnu upotrebi do 15. kolovoza? Kako se kliničko ispitivanje može završiti za samo mjesec dana – pita se Amulyja Nidhi iz organizacije Jan Swasthya Abhiyan.

– ICMR je da vremenski okvir dovršetka 1. faze ispitivanja do 1. kolovoza. Druga faza studija započet će nakon završetka prve faze, te nakon toga treća faza – rekao je za NDTV Satyajit Mohapatra koji je zadužen za klinička ispitivanja u istraživačkom centru SRM. Planirano je da prva faza završi za 28 dana i time bi se ispoštovao rok 15. kolovoza, no nije jasno kako bi cjepivo moglo biti dostupno za javnu upotrebu samo s rezultatima prve faze, piše Večernji list.

0
Zanima nas što mislite, molimo komentirajtex