Na što se troše EU pare : Europski socijalni fond građanima Petrinje iz socijalnog fonda plaća tečaj letenja

Na što se troše EU pare : Europski socijalni fond građanima Petrinje iz socijalnog fonda plaća tečaj letenja

Navikli smo da EU fondovi financiraju sve i svašta, pogotovo u poljoprivredi gdje se novac može dobiti čak i za zaštitu leptira ili uzgoj travnjaka. No, zanimljivih programa ima i u drugim područjima, pa je neki dan na lokalnom petrinjskom portalu objavljeno da Europski socijalni fond građanima Petrinje financira – školovanje za pilote.

Naime, Aeroklub Petrinja, kako je izvijestio Portal53, započeo je s provedbom projekta “Stvaranje tvrdih i mekih vještina lokalnog stanovništva Grada Petrinje kroz razvoj kapaciteta udruge Aeroklub Petrinja za provođenje škole letenja i škole modelarstva“.

Dodaju da se radi o projektu vrijednom 652 tisuća kuna, od kojih 85 posto dolazi iz Europskog socijalnog fonda, dok je preostalih 15 posto iz proračuna RH.

ŠTO SE INAČE FINANCIRA IZ OVOG FONDA

U sklopu “Škole letenja” budući petrinjski piloti dobit će besplatno 288 sati teorijske i praktične nastave, nakon čega će moći upravljati lakim i ultralakim letjelicama. Osim toga, kako navodi Portal53, najuspješniji polaznici dobit će priliku za osposobljavanje za upravljanje avionom I. klase te motornim zmajem klase ll.

Na stranicama Europskog socijalnog fonda (ESF) navedeno je da financiraju projekte iz područja zapošljavanja, obrazovanja, socijalnog uključivanja i dobrog upravljanja.

Kako se navodi na stranicama ESF-a “projekti iz područja zapošljavanja usmjereni su na smanjenje postojeće nezaposlenosti, povećanje zapošljivosti, poticanje konkurentnosti na tržištu rada i povećanje prilagodljivosti malih i srednjih poduzeća i obrta.”

KAKVE VEZE IMA ŠKOLOVANJE PILOTA S TIM?

Što se tiče ciljeva prioriteta iz područja obrazovanja, oni su, kako se navodi na stranicama ESF-a, usmjereni su na unapređenje kvalitete cjelokupnoga sustava odgoja i obrazovanja i znanosti, kao i poboljšanje njegove učinkovitosti te usklađenosti s potrebama na tržištu rada.

Teško je ustanoviti kakve veze školovanje za pilota lakih zrakoplova i zmajeva ima sa smanjenjem nezaposlenosti i usklađenosti s potrebama na tržištu rada, no rezultate ćemo tek vidjeti nakon 16. lipnja 2021. godine do kada traje ovaj projekt. Prenosi Telegram

0
Zanima nas što mislite, molimo komentirajtex