Izvanredna tiskovna Brodsko-posavskog stožera: 10 novih, u samoizolaciji 300 osoba…

Izvanredna tiskovna Brodsko-posavskog stožera: 10 novih, u samoizolaciji 300 osoba…

Na izvanrednoj konferenciji za medije, najavljene zbog pogoršanja epidemiološke situacije te značajnog porasta broja novozaraženih osoba na području Brodsko-posavske županije, rečeno je kako u županiji imaju deset novooboljelih. Čekaju se novi testovi.

Imaju deset novooboljelih, za dvoje ne znaju kako su se i gdje zarazili. Ove brojke nisu konačni, nisu gotovi svi nalazi. Ovi zaraženi imaju oko 300 kontakata, još se radi na utvrđivanju te liste. Od ukupnog broja oboljelih troje je mdicinskih djelatnika na liječenju, a u županiji je oko 60 medicinskih djelatnika u samoizolaciji.

“Neće svi biti testirani, nego ovisno o simptomima, a prioritet su medicinski radnici ili ako netko radi u domu za starije, ili u obitelji ima onkoloških bolesnika”, rekli su.

Među 10 novooboljelih nema hospitaliziranih i svi su uglavnom mlađi ljudi koji imaju blaže simptome ili su asimptomatski slučajevi.

“Jučer je uzeto 170 briseva, prekjučer 120, a u zadnjih pet dana oko 500 briseva, zbog čega molimo za strpljenje”, rekli su na konferenciji.

Kada su i pitanju predstojeći parlamentarni izbori, rečeno je kako je odgovornost na pojedincu.

“Držite razmak i postupajte po preporukama HZJZ-a”, rekli su.

Od 10 novih slučajeva njih 8 je bilo na privatnom događaju izvan županije. S tog događaja diljem zemlje ima 26 zaraženih.

Koliko je prošlo od te privatne zabave s koje ima 26 zaraženih?

“Zabava je bila 26.6., prvi slučaj je otkriven na način da je djelatnik se požaio na određene tegobe. Postojao je punkt na ulazu u naš Zavod i jedan djelatnik koji nije zdravstveni djelatnik na tegobe. On je odmah, prije nego je započeo s poslom, testiran i bio je pozitivan, Nakon toga se išlo dalje na obradu te je otkriven toliko broj slučajeva. Neki su bili po različitim dijelovima Hrvatske i oni su tamo razvijali simptome. Ta osoba nije prva oboljela osoba, tamo su bile osobe koje su došle iz drugih zemalja, oni su obaviješteni preko privatnih kanala, mi nismo mogli do njih”, rekao je epidemiolog Cvitković.

Neka su javna okupljanja održana, neka se održavaju. Temeljem onoga što će se događati kroz vikend u ponedjeljak ćemo odlučiti hoćemo li zabraniti javna okupljanja na našem području. Ne donosimo odluku za pojedinačna javna okupljanja, to je sve definirano odlukom Nacionalnog stožera. Prenosi N1info

0
Zanima nas što mislite, molimo komentirajtex