U BiH skromna izlaznost prvog dana glasovanja za Hrvatski sabor

U BiH skromna izlaznost prvog dana glasovanja za Hrvatski sabor

U Bosni i Hercegovini jutros su otvorena glasačka mjesta za parlamentarne izbore u Hrvatskoj. Hrvatski državljani u BIH i dijaspora predstavljaju 11. Izbornu jedinicu koja glasa dva dana, tako da će se glasati i sutra. U BiH otvoreno je ukupno 45 biračkih mjesta – u Sarajevu 6, Banjaluci 2, Tuzli 3, Livnu 4, Vitezu 10, te u Mostaru 20 biračkih mjesta.

Birališta za parlamentarne izbore u Hrvatskoj na poručju BiH otvorena su na vrijeme. Izborni proces odvija se bez problema i uz pridržavanje propisanih epidemioloških mjera. Najviše biračkih mjesta, njih 20, otvoreno je u Mostaru. Prvi dan glasanja odvija se bez gužvi.

Najviše glasača van Hrvatske registrovano je u BiH – nešto manje od 100 hiljada birača, koji mogu izaći na 45 biračkih mjesta: u Sarajevu, Mostaru, Banjaluci, Tuzli, Livnu i Vitezu. Hrvatski državljani u BiH i dijaspora predstavljaju 11. Izbornu jedinicu kojoj pripadaju 3 mandata u Hrvatskom saboru. Birači nisu zadovoljni njihovim radom rad u proteklom mandatu.

Na izborima za Hrvatski sabor u Mostaru glasao je i Dragan Čović, zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda državnog parlamenta. Komentarisao je i navode koje su u kamapanji vodile pojedine stranke u Hrvatskoj, kako su granice prema BiH otvorene zbog dolaska na birališta, te da glasovi iz BiH odlučuju pobjednika parlamentarnih izbora.

Aktuelni parlamentarni izbori u Hrvatskoj otvorili su pitanje ostvarivanja glasačkog prava ososba zaraženih korona virusom. Ustavni sud Hrvatske utvrdio je kako se i zaraženima mora omogućiti ostvarivanje biračkih prava – u njihovo ime može glasati osoba od povjerenja. Takvih zahtjeva u BiH za sada nije bilo.

Birališta u BIH za parlamentarne izbore u Hrvatskoj otvorena su dva dana, tako da se glasa i sutra, kada se očekuju i preliminarni rezultati o izlaznosti u dijaspori i u BiH. Piše BHRT

Prema saznanjima portala Vitez info broj osoba koje su glasovale do 17 sati, po mjestima izgleda ovako:


Vitez 1200
Livno 847
Sarajevo 518
Mostar 4390
Tuzla 377
Banja Luka 54.

Glasovati se može i sutra, kada se očekuje veća izlaznost nego danas.

0
Zanima nas što mislite, molimo komentirajtex