Bačić za N1: HDZ već danas počinje pregovore, očekuje brzo sastavljanje Vlade…

Bačić za N1: HDZ već danas počinje pregovore, očekuje brzo sastavljanje Vlade…

HDZ-ov Branko Bačić rekao je u Novom danu da će danas započeti pregovore s koalicijskim partnerima, dodajući kako im dobar izborni rezultat omogućuje brzo sastavljanje vladajuće većine, a prema tome, i Vlade.

“Možemo s dosadašnjim koalicijskim partnerima… Čačić je dugo s nama koalirao. Imamo dovoljno za predložiti mandatara. Za podebljavanje vladajuće većine bit će vremena koje je pred nama”, prokomentirao je s kime bi mogli koalirati.

Bio je zatečen, kaže, jučerašnjom snažnom pobjedom HDZ-a, stoga ga čudi kako Domovinski pokret šalje poruke da ne mogu sastaviti vladu. “Vidjet ćemo kako Domovinskii pokret razmišlja. Teško da možemo razgovarati o bilo čemu kada ostvarite sjajan rezultat. I sam Domovinski pokret morat će se malo presložiti i shvatiti da osvajanje 66 mandata treba uvažavati i poštivati. Vjerujem da su bili šokirani, pa i ljuti, ankete su im davale više nego što su na kraju dobili. Svjedoci smo da su im građani dali manje nego ankete”, prokomentirao je.

Na pitanje ima li u Domovinskom pokretu ljudi s kojima bi se razgovaralo o suradnji, Bačić kaže da nisu skloni pojedinačno razgovarati ni s kim, pa dodaje da vjeruje kako će u pregovorima brzo doći do većine u Saboru. Upitan tko im je prihvatljiv kao partner, za IDS kaže da je često s njima surađivao na projektima te da su otvoreni za razgovore kad je u pitanju teritorijalni preustroj Hrvatske.

Kaže kako SDP-u nedostaje supstance kad je u pitanju politika. “Zeleno-lijeva koalicija uzdigla se na ramenima SDP-a, kojemu fokus u kampanji nije bio na vlastitim politikama.” Dodaje da je SDP još uvijek velika stranka i na njima je kako će se konsolidirati. S druge strane, ne čudi ga loš rezultat Milana Bandića, za kojeg kaže da nikada nije dobro prolazio na nacionalnim izborima.

Premijer je najavio da bi do 15. kolovoza mogli imati sastavljenu Vladu i vladajuću većinu, a Bačić je uvjeren kako bi se to moglo dogoditi i prije. “Imat ćemo 76 ruku, dovoljno ruku za imenovanje vlade… Već sutra treba početi raditi za Hrvatsku i za Zagreb”, poručuje Bačić.

0
Zanima nas što mislite, molimo komentirajtex