Nošenje maske i koža: Kako spriječiti probleme na licu po ljetnim vrućinama?

Nošenje maske i koža: Kako spriječiti probleme na licu po ljetnim vrućinama?

Osim telefona, ključeva, novčanika i ruža za usne, prije izlaska iz kuće mnogi u torbice sada ubacuju i maskicu za lice.

Koronavirus promijenio je našu svakodnevnicu u kojoj nam je sada normalno pa čak i obavezno staviti masku prije ulaska u javni prijevoz, trgovine i sve druge lokacije.

Pitanje koje je zbog toga mnogim ženama prošlo kroz glavu je kako pod tom maskicom, pogotovo na visokim ljetnim ttemperaturama, održati kožu zdravom.

Neke savjete koji bi vam mogli pomoći u zaštiti tena pročitajte u nastavku.

Zašto nosimo maske za lice?

Kada kišemo, kašljemo, razgovaramo… u zrak emitiramo čestice koje potencijalno mogu dovesti do zaraze. Maske za lice mogu smanjiti širenje tih čestica što je posebno važno jer su neki ljudi zaraženi, a nemaju simptome. Također, mogu smanjiti broj čestica koje udišete.

Tijekom ljetnih mjeseci i velikih vrućina platnene maske koje mnogi nose mogu se navlažiti pa je dobro uvijek sa sobom imati i rezervnu opciju. Uz sve to, najbinije je, naravno, redovito prati i dezinficirati ruke.

Zašto moramo prati platnene maskice nakon svakog nošenja?

Platnene maske za višekratnu upotrebu trebalo bi očistiti i dezinficirati nakon svake upotrebe. Iako je pranje idealno, ako ono nije opcija nakon svakog nošenja, maskicu možete staviti u papirnatu vrećicu (nikako ne plastičnu) i držati je na toplom mjestu, poput prozora.

Nakon dan ili dva maska će se u potpunosti osušiti, a potencijalni virus postati neaktivan.

Važno je da ne hodate okolo s prljavom maskom. Možete je prati s vašim rubljem u stroju za pranje rublja na temperaturi koja odgovara tkanini. Ako je perete ručno onda je dobro trljajte u sapunu i toploj vodi, najmanje 20 sekundi. Nakon toga je temeljito isperite i ostavite da se osuši i po mogućnosti izglača prije upotrebe.

Zašto maska može nadražiti kožu i što učiniti po tom pitanju?

Ovisno o materijalu i periodu tijekom kojeg je nosite, maska može začepiti dio površine kože i pridonijeti aknama ili osipu od vrućine.

Srećom, postoje načini kako ublažiti ove posljedice. Za početak birajte maske od materijala koji propuštaju zrak poput pamuka. Na taj način minimalizirat će se znoj i nakupljanje ulja. Također, kada je to sigurno i kada ste fizički distanirani uzmite predah od maske.

Osim toga, zaštitite vašu kožu ispod maske. Kako biste spriječili iritaciju, pripremite kožu. Primjena hidratantnog sredstva za lice prije stavljanja maske važan je korak u osiguravanju zdrave barijere, a samim time smanjuje se i rizik od iritacije.

Poželjno je i dva puta dnevno prati lice hidratantnim sredstvom, kao i izbjegavati šminkanje što je više moguće kako biste izbjegli pojavu akni.

Nosite i zaštitni faktor. Iako maskia prekriva velik dio lica ona vaš ne štiti od štetnog UV zračenja pa je zato jako važno nanositi kremu sa zaštitinim faktorom na lice, ali i druge izložene dijelove kože prije izlaska iz kuće, piše Zadovoljna.hr.

0
Zanima nas što mislite, molimo komentirajtex