Spajaju se ministarstva obrane i branitelja, na udaru i manji resori turizam, graditeljstvo…

Spajaju se ministarstva obrane i branitelja, na udaru i manji resori turizam, graditeljstvo…

Spajaju se ministarstva obrane i branitelja, vjerojatno i uprava i pravosuđe, državna imovina i energetika pripojile bi se Ministarstvu gospodarstva. Odlučit će Plenković

Tomo Medved, Oleg Butković, Davor Božinović, Vili Beroš, Zdravko Marić i Tomislav Ćorić imena su koja će se, prema izvorima iz HDZ-a, izvan svake sumnje naći i u budućoj Vladi Andreja Plenkovića. Kadroviranje po ostalim ministarstvima ovisit će, među ostalim, i o konačnom broju ministarstava, o čemu još uvijek nije donesena odluka. U stranci se i danas nagađalo o brojci od 12 ministarstava, što bi značilo spajanje resora, a prvi su na udaru manji resori, poput ministarstava uprave, graditeljstva, turizma ili kulture.

U Banskim dvorima nisu htjeli iznositi detalje o izgledu budućih ministarstava. Naglašavaju tek kako je važno da Vlada s manjim brojem ministarstava bude funkcionalnija nego do sada i ističu da će to načelo po kojem će se krojiti novi resori, a ne kadrovska politika, odnosno pojedina imena i stranački ili koalicijski apetiti.

Malenica u igri

Iako kriteriji za formiranje novih resora još nisu utvrđeni, naši izvori u HDZ-u kalkuliraju sa spajanjem resora branitelja i obrane. Na čelu tog ministarstva bio bi sadašnji ministar branitelja i zamjenik predsjednika HDZ-a Tomo Medved. Svoju popularnost ovaj je ministar još jednom dokazao na izborima, no u stranci napominju da ovo spajanje vjerojatno neće proći bez problema i otpora u braniteljskoj populaciji.

Među resorima kojima se neslužbeno predviđa spajanje je i Ministarstvo uprave. Kuloari nagađaju da bi se ono moglo spojiti s pravosuđem, a na čelu tog ministarstva mnogi vide dosadašnjeg ministra uprave Ivana Malenicu, koji se dokazao i kao nositelj liste HDZ-a u devetoj izbornoj jedinici. Naši izvori podsjećaju da su ova dva resora i prije bila u jednom ministarstvu, no i ovom planu nalaze nedostatke, poput činjenice da su i uprava i pravosuđe resori u kojima se očekuju duboke reforme pa je pitanje kakvu bi poruku poslalo njihovo spajanje.

Kad je riječ o državnoj imovini, naši su sugovornici uvjereni da bi se taj resor zajedno s okolišem i energetikom mogao priključiti Ministarstvu gospodarstva, na čijem čelu bi mogao biti sadašnji ministar energetike Tomislav Ćorić. Piše: Večernji list

0
Zanima nas što mislite, molimo komentirajtex