Buduća Vlada: Tko odlazi, a tko ostaje….

Buduća Vlada: Tko odlazi, a tko ostaje….

Nakon što se formirala parlamentarna većina, predsjednik HDZ-a Andrej Plenković nastavio je u Banskim dvorima konzultacije o novoj vladi. Prvi je cilj da bude manja i efikasnija, no imena i broj ministarstava još se ne otkrivaju.

Tko odlazi, a tko ostaje

– U Vladi se polako slaže nova kadrovska križaljka. Ono što je za sada poznato je da će nova Vlada imati manji broj ministarstava nego prethodna. Neslužbeno se spominje 5 do 8 ministarstava manje. U Vladi će redom sjediti članovi HDZ-a, a u Vladu bi trebao ući i predstavnik nacionalnih manjina. Koji će konkretno resor manjinci dobiti, hoće li to biti ministarstvo bez portfelja za društvena pitanja ili neki drugi konkretni resor o tome tek traju razgovori. Sutra će se na tu temu u Vladi sastati premijer i predstavnici nacionalnih manjina.

Rekla je i kako dolazeći u Vladu ministri nisu željeli nagađati tko odlazi, a tko ostaje.

– Neslužbeno kao ministri koji sigurno ostaju spominju se Zdravko Marić, Vili Beroš, Davor Božinović, Tomislav Ćorić, Tomo Medved, Oleg Butković, Nina Obuljen Koržinek.

Među ministrima koji su posljednji došli u Vladu i u njoj ostaju spominju se Josip Aladrović i Ivan Malenica.

– Kad se govori o smanjenju broja ministarstva neslužbeno se spominje mogućnost spajanja pojedinih resora, primjerice ministarstva rada i socijalne politike. Da se o tome razmišlja potvrdio je to i ministar rada Aladrović. Spominje se i spajanje pravosuđa i uprave, obrane i branitelja, energetike, turizma i gospodarstva. Također se spominje mogućnost ukidanja ministarstva državne imovine na čelu kojeg je ministar Banožić, odnosno transformacija u Središnji ured državne imovine, dodala je.

Ministar vanjskih poslova Gordan Grlić Radman na pitanje ostaje li ministar rekao je kako on služi domovini.

– HDZ me stavio na listu i zahvalan sam na tome jer mi je ukazano povjerenje. Zahvalan sam i hrvatskim građanima što su mi dali glasove. Ja sam tu, radim svoj posao. Sadašnji i budući predsjednik Vlade Andrej Plenković o tome odlučiti.

Na inzistiranje novinara bi li volio ostati ministar diplomatski je rekao kako želi raditi sve ono što treba, sve što je važno za HDZ i za Vladu.

– Predsjednik Vlade će odlučiti što je važno. Ja preuzimam svaki posao koji je u funkciji interesa Vlade i države. Veselim se svakom izazovu, rekao je Grlić Radman.

Osim HDZ-ovih ministara u vladu bi trebao ući i predstavnik nacionalnih manjina. A koji će točno resor dobiti razgovarat će se na sutrašnjem sastanku.

– Manjine su uvijek bile tradicionalno vezane uz podršku svakoj Vladi. Dobra je situacija kada manjine u Hrvatskoj mogu participirati u vlasti, što je dostignuće parlamentarne demokracije u Hrvatskoj. Hrvatska može biti uzor mnogim državama u EU, pa i izvan toga, poručio je ministar Grlić Radman.

Ministar državne imovine Mario Banožić kazao je kako nema ništa protiv toga da se njegovo ministarstvo spoji s nekim drugim ministarstvom.

Na novinarsko pitanje je li spreman na scenarij spajanja Banožić je uoči sastanka užeg kabineta Vlade kratko odgovorio: “Pa zašto ne?!”.

Poručio je kako nitko nije rođen biti ministar i dodao kako o tome još nije razgovarao s premijerom Plenkovićem.

– Ima svakakvih tema koje su otvorene u medijima a o tome će odlučivati prije svega predsjednik Vlade uz pomoć stranačkih tijela, kazao je Banožić.

Aladrović: Moguće spajanje ministarstva rada i ministarstva socijalne politike

Ministar rada i mirovinskog sustava Josip Aladrović potvrdio je kako je moguće spajanje Ministarstva rada i mirovinskog sustava s Ministarstvom za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku.

Spominju se različite opcije odnosno varijante spajanja i pripajanja  ministarstava, mi smo najavili rezanje broja ministarstava i to ćemo definitivno izvršiti, a ono što je bitno u svim tim smanjenjima broja je da funkcionalnost bude jednaka ili veća, izjavio je Aladrović uoči sastanka užeg kabineta vlade potvrdivši da je moguće spajanje ministarstva rada i socijalne politike.

Dodao je kako su na europskoj razini ministarstva koja se bave tim pitanjima često spojena.

Bitno je da ministarstva koja će ostati ili koja će nova nastati budu funkcionalna i da pokažemo javnosti da naša javna uprava i vlada može biti jednako funkcionalna ili funkcionalnija s manjem brojem ministara, istaknuo je Aladrović poručivši kako je sudbina pojedinaca iz vlade u drugom planu.

Na upit znači li spajanje ministarstava preraspodjelu ljudi ili otpuštanja Aladrović ponavlja kako je osnovni cilj povećati efikasnost i smanjiti broj izvršitelja rukovodećih funkcija. Činjenica je da ćemo se pozabaviti cijelom javnom i državnom upravom , ne bih isključio i pojedine restrikcije u budućnosti, kazao je. 

Naglasio je kako se ne smije desiti da uz manji broj ministarstva bude više dužnosnika.

Aladrović je također potvrdio mogućnost sudjelovanja manjinaca u vladi u formi ministra ali kaže da  još nije dogovoreno koje će to biti.

Butković: Moje ministarstvo je preveliko za spajanje s drugima

Ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković izjavio je a će premijer odlučiti o tome hoće li ostati na ministarskoj poziciji u novoj Vladi, te da je njegovo ministarstvo već spojeno i preveliko za spajanje s drugim ministarstvima.

– To će predsjednik Vlade odlučiti, on je izbornik, tko će ostati, tko ide, kazao je Butković uoči užeg kabineta Vlade upitan hoće li ostati na ministarskoj poziciji.

Butković je na pitanje spaja li se njegovo ministarstvo s drugima, s obzirom na najavljeno smanjenje broja ministarstava, kazao da su oni već spojeni.

– A s čim, kad je preveliko, mi smo već spojeni, poručio je.

Kazao je i da će se razgovarati o tome tko će biti na ministarskim pozicijama, jer sada ima i drugih stvari na dnevnom redu, dodavši da nema informaciju tko bi od predstavnika nacionalnih manjina dobio poziciju u novoj Vladi.

– Međutim, da će nacionalne manjine biti zastupljene negdje na nekim funkcijama, to da, izjavio je.

Marić: Posla ima preko glave

Ministar financija Zdravko Marić rekao je da će svi razgovarati. 

– Rezultat izbora je jako dobar za Hrvatsku da se ne gubi previše vremena u ovim okolnostima kakve jesu i da se osigura kontinuitet. Posla stvarno ima preko glave, smatra Marić.

Medved: Sagledati sve da Vlada može realizirati program “Sigurna Hrvatska”

– Važno je sagledati sve funkcije, sve nadležnosti i voditi računa da Vlada može realizirati cijeli program “Sigurna Hrvatska”, da sva ministarstva budu prepoznatljiva i vidljiva u tom kontekstu, komentirao je jučer Tomo Medved, zamjenik predsjednika HDZ-a. Prenosi HRT

0
Zanima nas što mislite, molimo komentirajtex