Gradonačelnik Ploča: “Za poraz SDP odgovoran je bezidejni, klijentelistički sastav vodstva”

Gradonačelnik Ploča: “Za poraz SDP odgovoran je bezidejni, klijentelistički sastav vodstva”

Mladi gradonačelnik Ploča Mišo Krstičević, spominjan i kao kadar za vrh stranke, u intervjuu za Večernji list rekao je da “SDP nije niti smije biti stranka lijevog centra, već isključivo stranka demokratske ljevice”, te je objasnio što je, osim “pragmatičnog skretanja u centar” u SDP-u pošlo po krivu.

Krstičević je za Večernji list rekao da debakl SDP-a na izborima treba gledati kroz tri posljednja nacionalna izborna ciklusa.

“Davor kao osoba ne može biti krivac. Za poraz SDP odgovoran je bezidejni, klijentelistički sastav vodstva i pragmatični pristup političkog centra”, rekao je Krstičević.

Rekao je da se to ne može reći za lijeve politike u cjelini, jer su one dobile konkretnu afirmaciju kroz zeleno-crvenu koaliciju, te kroz “jasnu poruku svih apstinenata za potrebu transformacije SDP-a u modernu stranku demokratskog participativnog socijalizma”.

Dodao je da se iz ovih izbora vidi i to da maksimalni kapacitet desnice nije takav da može računati na većinu u Hrvatskoj, da većini društva desničarska rješenja ne odgovaraju.

Posebno je ocijenio stanje s dojučerašnjim predsjednikom stranke:

“Davor Bernardić je rezultat, medicinski rečeno, simptom politike SDP-a u posljednjih 20 godina. U tom razdoblju SDP je konstantno gubio svoju socijal-demokratsku supstancu u obliku zastupanja radničkih interesa i interesa društveno marginaliziranih skupina. Prekinuta je suradnja sa sindikatima, nedovoljno se ulagalo u edukaciju članstva i terenski rad, koji je nužno morao podrazumijevati solidarne akcije s ugroženim skupinama, ponajprije radnicima.”

Gradonačelnik Ploča ocijenio je također da “većina vodstva nosi odgovornost jer su oni eksponenti tih promašenih i devijantnih politika”.

Na pitanje zašto je odbio biti na listi SDP-a u 10. izbornoj jedinici, Krstičević je odgovorio:

“Nesudjelovanje u ovim izborima nije izraz mojih osobnih animoziteta, već izostanka komunikacije i neslaganja s dosadašnjim politikama SDP-a.”

Mišo Krstičević je na kraju rekao i to da SDP sada treba promjenu na skoro svim razinama, da lider SDP-a mora biti moralno neupitna, hrabra i odlučna osoba koja će zastupati moderne lijeve politike.

“Izostane li u budućem vodstvu bilo što od navedenoga, neće doći ni do kakvog iskoraka, ni do promjena, jedino možemo očekivati daljnje osipanje i stagnaciju. Do sada je kohezivni faktor bio uspješan lider i producirali bi se oblici kulta ličnosti zasnovani na menadžerskim i tehnokratskim sposobnostima toga pojedinca te na poslušnostima suradnika. Takvu praksu treba prekinuti, a zajedništvo tražiti u idejama, programima i njihovim realizacijama.” Prenosi N1

0
Zanima nas što mislite, molimo komentirajtex