Hrvatski koalicijski potencijal u EU u dvije godine narastao, bolji smo od Slovenije i s 25. skočili na 23. mjesto…

Hrvatski koalicijski potencijal u EU u dvije godine narastao, bolji smo od Slovenije i s 25. skočili na 23. mjesto…

Hrvatska je postigla blagi napredak u utjecaju i mogućnostima pronalaženja saveznika te sklapanja koaliciju u Uniji, no i dalje ju čeka dugi diplomatski put. Rezultati su to novog detaljnog izvješća ”EU Coalition Explorer” koje je proveo ugledni European Council on Foreign Relations (ECFR).

ECFR u svom izvješću detaljno analizira suradnju i koalicijski potencijal 27 država Europske unije u odnosu na sve članice. U njemu je sudjelovalo preko 800 stručnjaka koji se bave europskom pitanjima u vladi, politici, think tankovima, medijima i akademskim krugovima. S njima je ECFR razgovarao od kraja travnja do sredine lipnja te je podatke detaljnog anketiranja obradio u interaktivni izvještaj od preko tisuću stranica.

Kroz četiri ključne kategorije – preferencije, utjecaj, partneri i politike – analizira se kakav je koalicijski potencijal svake države članice EU odnosno na koje se države svaka članica može osloniti kao svog saveznika u Europskoj uniji.

Portal Euractiva.hr, koji je sudjelovao u istraživanju, dobio je rezultate istraživanja prije njihove službene objave u srijedu 8. lipnja. Tijekom dana objavit ćemo cjelokupni sadržaj ovdje, a u međuvremenu vam donosimo najbitnije zaključke.

Pretekli smo Sloveniju

Slovenija i Hrvatska su se u istom istraživanju iz 2018. godine našle među državama koje su najslabije ocijenjene među članicama kada je riječ o utjecaju i mogućnosti sklapanja koalicija u EU. Hrvatska, koja je bila predzadnja po koalicijskom potencijalu, ove godine se pomakla za dva mjesta i zauzela 23. poziciju što je jedno mjesto prije Slovenije.

Na zadnjem mjestu koalicijskog potencijala nalazi se Malta, a ispred nje su Cipar i Bugarska. Njemačka je država EU koje imaju najveći potencijal sklapanja koalicija i saveznika, a na rang ljestvici ju slijede Francuska, Nizozemska, Španjolska i Belgija.

Njemačka je ocijenjena i kao zemlja koja je: najutjecajnija, dijeli najviše interesa s ostalim članicama, najčešće kontaktirana i najviše puta odgovara i reagira na pitanja koja se tiču EU politike. Primjerice Hrvatska je zauzela tek 22. mjesto prema ljestvici zemalja koje druge članice kontaktiraju u rješavanju EU problema i 23. na mjestu država koja najbrže reagira i spremna je odgovoriti na pitanja EU. No, po pitanju ‘država koje se najčešće kontaktiraju za rješavanje pitanja u EU’ bolji smo od Cipra (23), Irske (24), Slovenije (25), Bugarske (26) i Malte (27).

Pozicija Hrvatske znači da je tema europskih integracija i vanjske suradnje doživjela blagi pomak pa su se i druge države nešto češće obratile Hrvatskoj za rješavanje velikih pitanja što nije bio slučaj prema podacima iz prijašnjeg istraživanja koje je provedeno nakon pet godina članstva u EU. No u svakom slučaju, detalji iscrpnog izvještaja otkrivaju da je Hrvatska u nekim stavkama podbacila i nije zanimljiva za bližu suradnju. Piše Euractiv

0
Zanima nas što mislite, molimo komentirajtex