Nakon dvije krvave noći, diljem Srbije najavljeni novi prosvjedi, ovaj put s posebnim uputama….

Nakon dvije krvave noći, diljem Srbije najavljeni novi prosvjedi, ovaj put s posebnim uputama….

NOVO: 18:32 Pred Narodnom skupštinom lagano se okupljaju građani. Trenutno ih je svega nekoliko desetaka, sjeli su na pločnik pored zgrade te zasad nema nemira. 

————————————-

18:00

Jedan od lidera opozicije Dragan Đilas dao je opsežni intervju za Novu.rs

– Narod je izašao na ulice jer nema drugi način da iskaže svoje neslaganje sa činjenicom da mu je režim sve oduzeo, uključujući i pravo na normalan život. Teza da policija brani državu od huligana je laž. Jedini, koga brane huligani i dio policije, je onaj koji ih kontrolira – Aleksandar Vučić, poručio je predsjednik Stranke slobode i pravde. Poručio je da i na večerašnjim prosvjedima, ako s druge strane ne bude pameti, “sukob neizbježan”.

Protekle dvije noći ulicama Beograda proširili su se neredi i prosvjedi, uzrokovani isprva najavljenom odlukom o policijskom satu u tom gradu od petka poslijepodne do ponedjeljka ujutro, a kasnije i općim nezadovoljstvom vladavinom predsjednika Aleksandra Vučića. 

Obje noći prosvjednici su bacali flaše, baklje i kamenje na policiju, a ona im je žestoko uzvraćala kanistrima suzavca koje su ispaljivali iz posebnih pušaka. Zabilježeni su i brojni slučajevi premlaćivanja prosvjednika policijskim pendrecima, što su osudile različite opozicijske stranke i organizacije za ljudska prava, dok je srbijanski MUP uzvratio kako su do posljednjeg trenutka bio suzdržan. Samo jučerašnji obračun policije i demonstranata trajao je oko šest sati, da bi se smirio oko ponoći. 

Iako je već nakon prve krvave noći, u kojoj su ozlijeđeni deseci prosvjednika i policajaca (nema službenih podataka o ozlijeđenim prosvjednicima, dok je priopćeno da je ozlijeđeno 118 policajaca), predsjednik Vučić blago reterirao rekavši kako do policijskog sata možda neće doći jer tako kaže struka, za što on osobno misli da je greška, neredi na ulicama nastavili su se u srijedu navečer, proširivši se na ulice Niša, Kragujevca i Novog Sada, gdje su stradali gradski objekti. Novi prosvjed najavljuje se i za večeras.

Kako javlja Nova.rs, društvenim mrežama tijekom četvrtka širi se poziv za nastavak prosvjeda u Beogradu. No, ovog puta se apelira na maksimalno poštivanje policije i apsolutno nenasilje, te je slogan “Sedi dole”. Nešto slično vidjeli smo sinoć u Novom Sadu, gdje su prosvjednici u jednom trenutku zasjeli na gradske trgove, a policija ih nije dirala. Prosvjedi se najavljuju u Novom Sadu, Nišu, Čačku, Kragujevcu, kao i u Novom Pazaru, Zrenjaninu…

– Večeras #SediDole jer građani koji ne žele nemire i sukobe treba da se odvoje od angažiranih grupa huligana koji će izazivati sukobe! – poručio je preko svog Twittera politolog Vuk Velebit. Temeljna je ideja slogana koji se brzo širi mrežama, da se mirni prosvjednici distanciraju od onih koji žele izazvati nerede i krvoproliće. 

Prosvjedi bi trebali oko 18 sati započeti ispred zgrade Narodne Skupštine u centru Beograda. Na njih je pozvao i glumac te politički aktivist Sergej Trifunović, apeliravši na građane da obuku bijele majice, te da svojim ponašanjem pokažu da nisu “ravnozemljaši”, što je izravna aluzija na Vučićevo jučerašnje obraćanje u kojem je prosvjednike optužio za huliganizam, ignoranciju i ustvrdio da oni vjeruju kako je “Zemlja ravna ploča”. 

“Južne vesti” također javljaju da se prosvjedi večeras nastavljaju u Nišu, Vranju i Leskovcu – kao i da su organizatori poručili svima koji žele napadati policiju da ne dolaze. Najavljeno je da će od večeras prosvjed osiguravati Sindikat vojske i policije, javlja Nova.rs.

Građani Novog Pazara preko društvenih mreža su od sinoć počeli pozivati svoje sugrađane na protest koji su neformalno zakazali za večeras u 19h u centru Novog Pazara.

Jedan od organizatora prosvjeda je Irfan Ugljanin, koji je u razgovoru za portal naglasio da je u pitanju mirni skup, kakav i dolikuje građanima grada koji su se našli u jednoj od najtežih situacija od kada ovaj grad postoji.

Picula: Postupanje policije u Beogradu je šokantno, a to da ja uzrokujem nerede je razočaravajuća izjava Ane Brnabić

Hrvatski zastupnik u Europskom parlamentu Tonino Picula, član političke grupe europskih Socijalista i demokrata, prozvao je danas Srbiju za policijsku brutalnost prema građanima koji mirno prosvjeduju.

-Prizori policijske brutalnosti prema prosvjednicima na ulicama Beograda su šokantni. Mirni prosvjedi građana protiv nedosljednosti srpske vlade i predsjednika Aleksandra Vučića u upravljanju krizom izazvanom korona virusom kao i najave novog policijskog sata nakon održavanja izbora eskalirali su upravo zbog ponašanja represivnih organa. Slike nasilja građani Srbije i šire su uopće imali priliku vidjeti zahvaljujući izvještavanju malobrojnih medija (poput N1 televizije i Nova.rs) koji u Srbiji nisu pod kontrolom vlasti, a koji redovito izvještavaju i o razmjerima pandemije COVID-19 – rekao je Picula. 

Kaže kako su ga razočarale “bez ikakvih dokaza i temelja jučer izrečene nekoherentne optužbe premijerke Srbije Ane Brnabić na televiziji Pink o tome da zajedno s još dvije kolegice iz EP i Vijeća Europe potpiruje nerede u toj zemlji”

– Nažalost, rezultat je to nastavka represivne politike vlasti prema slobodi medija u Srbiji koja se očitovala i u neslaganju nekolicine zemalja članica EU da nastave otvarati pregovaračka poglavlja. Ovakva retorika ujedno podsjeća na Vučićevo umanjivanje važnosti EU materijalne i financijske pomoći Srbiji u borbi protiv pandemije – rekao je Picula. 

Pozvao je vodstvo Srbije da se suzdrži od nasilnih reakcija, a prosvjednike da svoje zahtjeve mirno i argumentirano predstave. Prenosi Jutarnji

0
Zanima nas što mislite, molimo komentirajtex