Usvojena rezolucija protiv održavanja komemoracije na Lojbaškom polju kod Bleiburga

Usvojena rezolucija protiv održavanja komemoracije na Lojbaškom polju kod Bleiburga

Austrijski parlament danas je usvojio rezoluciju protiv održavanja komemoracije na Lojbaškom polju kod Bleiburga. Njome traže od federalne vlade, preciznije od ministra unutarnjih poslova, da ispita sve pravne mogućnosti da zabrani događaj u Bleiburgu. Iz nadstranačkog konsenzusa i parlamentarne većine koja je podržala zahtjev izuzeli su se zastupnici Slobodarske stranke (FPÖ) te su stav branili argumentom o slobodi okupljanja kao demokratskom temelju, piše Večernji list.

Rezolucijom zastupnici ÖVP-a (narodnjaci) kancelara Sebastiana Kurza i njihovi koalicijski partneri Zeleni, te SPÖ-a (socijalisti) i liberalni NEOS traže od ministra unutarnjih poslova Karla Nehammera (ÖVP) da razmotri sve moguće pravne mjere na nacionalnoj, bilateralnoj i europskoj razini, da uzme u obzir Povelju EU o ljudskim pravima, europske konvencije o ljudskim pravima i druge ustavne norme kako bi se okupljanje na Bleiburgau, koje nazivaju “ultranacionalističkom-fašističkom komemoracijom” zabranilo već sljedeće godine. Usto, u rezoluciji, koja je neobvezujuća, traže da vlasti Koruške dobiju sve informacije za procjenu imovinskih transakcija Počasnog bleiburškog voda. Tijekom parlamentarne rasprave Peter Weidinger iz ÖVP-a istaknuo je i to na komemoraciju dolaze i ljudi u spomen na preminule rođake, bez političke instrumentalizacije, no da je potrebno napraviti jasnu distancu.

– Ovom se rezolucijom jasno zalažemo da se u Austriji ne toleriraju fašistička komemoracija, ekstremizam i reinterpretacija povijesti – kazao je narodnjak. Za Zelene zabrana je već odavno trebala stupiti na snagu. Zastupnica Olga Voglauer ukazala je i na posebnu povijesnu odgovornost Austrije te činjenicu da je antifašizam osnovni princip demokracije, dok se u Bleiburgu veličaju zločinci.

– Nije riječ o komemorativnoj misi, što je ustanovila i biskupija Gurk, već o dijelu događanja koji je politički instrumentaliziran i služi povijesnom revizionizmu – istaknula je. S njom se složila i Sabine Schatz (SPÖ), napomenuvši kako zabrana može biti ugrožena kupovinom zemljišta. Naime, austrijski su mediji javili kako je Počasni bleiburški vod uz postojećih 30.000 četvornih metara zemljišta na Bleiburškom polju kupio i dodatnih 18 tisuća kvadrata.

Rezoluciji su se glasnim povicima uspostavili zastupnici Slobodarske stranke, dok su zastupnici Hannes Amesbauer i Dagmar Belakowitsch upozorili kako je riječ o skliskom terenu te da treba paziti kako se ne bi ograničila sloboda okupljanja i izražavanja. – Nije na parlamentu da odlučuje kakva okupljanje želi. To je arogantno – kazao je Amesberger. Dagmar Belakowitsch je istaknula kako austrijska demokracija podrazumijeva i podnosi pluralizam mišljenja te dodala kako su se mnogi sudionici komemoracije usprotivili tomu da ih se etiketira kao fašiste. Ove godine zbog epidemiološke situacije u Austriji nije bilo većih okupljanja. Pokrovitelj komemoracije i ove je godine bio Sabor, a šef parlamenta Gordan Jandroković vijenac za bleiburške žrtve položio je na Mirogoju. Na samom Bleiburškom polju, u njegovo je ime to učinio veleposlanik RH u Austriji, dok je misa za žrtve održana u Sarajevu, piše Večernji list.

0
Zanima nas što mislite, molimo komentirajtex