Pula: Koliko troše turisti ?

Prema nekim predviđanjima – u ovoj se godini očekuje do 40 posto dolazaka i noćenja u odnosu na lanjski promet, a pitanje je hoće li i financijski rezultati biti na toj razini. Gosti su oprezniji – manje izlaze, manje i troše. O stanju u Puli javila je Nives Kalebić.

Jedna belgijska obitelj  provest će mjesec dana u kampu u Puli i potrošit će više stotina eura. Ne boje se epidemije koronavirusa pa će posjetiti i ostatak Poluotoka.

– Financijski nas Covid 19 nije spriječio da na ljetovanju trošimo kao prethodnih godina. Ići ćemo u restorane, na izlete, u kupovinu u Pulu, rekao je Steven iz Belgije.

Talijanski će turisti u dva tjedna koliko će biti u Puli potrošiti nešto manje. No neće štedjeti na kupnji hrane i ostalih potrepština.

– Ići ćemo u Pulu i u Premanturu, obići ćemo sva mjesta u okruženju. Planiramo potrošiti oko tisuću eura, rekao je Rafaele iz Italije.

I gosti u središtu Pule uz razgledavanje turističkih znamenitosti, kupuju. Ipak, trgovci se žale. Potrošnja je znatno manja nego lani. Promet je u trgovinama, poput suvenirnica i onih koje prodaju artikle za more i plažu, u lipnju bio manji za više od 70 posto.

– Malo nade ulijeva ovaj promet iz 7 mjeseca, ovih par dana kada je promet pao 55% posto. Mislim da bi bilo dobro da Vlada u okviru kruga mjera koje se odnose na najugroženije sektore, da se taj krug mjera proširi i na trgovinu i to na onaj dio koji je usko vezan uz turizam, smatra Jadranka Vukmirović, direktorica trgovina maloprodaje i veleprodaje.

I u restoranima nema gužvi, gostiju je više vikendima, preko tjedna stolovi su prazni.

– Nijemaca ima nešto, evo dolaze, svako toliko se pojavi koji stol, koja soba. Isto tako i Austrijanci, ali to su te tri populacije. Od stranih su Slovenci najviše zastupljeni, rekao je vlasnik hotela i restorana Dušan Černjul.

Na potrošnji se vidi da je turista u Istri manje nego lani. Oni koji su stigli troše, no ne dovoljno da bi od njih mogli zaraditi ugostitelji i trgovci. No ako se epidemiološka situacija ne pokvari, mogli bismo od sredine srpnja imati više gostiju, a s time i veću potrošnju. Piše HRT

0
Zanima nas što mislite, molimo komentirajtex