Kritika Milanoviću: ‘Nisam čuo da se umire od karijesa, a od koronavirusa je umrlo pola milijuna ljudi’

Kritika Milanoviću: ‘Nisam čuo da se umire od karijesa, a od koronavirusa je umrlo pola milijuna ljudi’

‘Brojke bi mogle i dalje rasti, postoji mogućnost da u jednom danu imamo i 200 novozaraženih’

Čak 140 novih slučajeva zaraze koronavirusom zabilježeno je u Hrvatskoj u posljednja 24 sata, čime smo došli do brojke od ukupno 1088 oboljelih, izvijestio je u subotu Nacionalni stožer civilne zaštite.

‘Brojke bi mogle i dalje rasti, postoji mogućnost da u jednom danu imamo i 200 novozaraženih’

Ova rekordna brojka od 140 novozaraženih samo je nastavak dramatičnog rasta oboljelih koji prati Hrvatsku posljednjih dana. Naime, u srijedu smo imali 53 nova slučaja, dan kasnije broj se popeo na 91, dok je u petak bilo 116 novooboljelih.

Brojke od subote samim time pokazuju da je u samo četiri dana gotovo trostruko više novozaraženih, što je posebno zabrinjavajuće kada uzmemo u obzir da rast broja oboljelih četiri dana zaredom nismo imali od početka travnja, s time da se tada radilo o puno manjim brojkama.

“Ideja je da moramo početi nalaziti precizne mjere koje će nam omogućiti da funkcionalno kontroliramo virus. Pritom nitko ne računa na novi veliki lockdown, već na sustavno korištenje zaštitne opreme te mudriji način održavanja kontakata među ljudima”, kazao je za Jutarnji list Ozren Polašek, profesor na Katedri za javno zdravstvo i voditelj Centra za globalno zdravlje Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Splitu, koji je ujedno i član Znanstvenog savjeta za borbu protiv pandemije koronavirusa Vlade RH.

Dodao je da bi bio veliki uspjeh kada bismo u idućim tjednima uz pomoć mjera uspjeli izravnati krivulju rasta. Da nikako nije vrijeme za opuštanje smatra i Branko Kolarić, specijalist epidemiolog u Nastavnom zavodu za javno zdravstvo “Dr. Andrija Štampar”, koji također navodi da bi brojke mogle i dalje rasti te ne isključuje mogućnost da u jednom danu imamo i 200 novozaraženih.

Upravo zato ističe da smo s uvođenjem strožih mjera trebali krenuti dva ili tri tjedna ranije, piše Jutarnji list.

“Političari su se u vrijeme predizborne kampanje više bavili politikom i vjerujem da nije bilo izbora da bi se donosile drugačije, strože mjere”, kaže Kolarić i osvrće se na izjavu Zorana Milanovića o koronavirusu kao karijesu:

“Nisam čuo da je netko umro od karijesa, dok je pak od koronavirusa umrlo više od pola milijuna ljudi.” Prenose Vijesti.hr

0
Zanima nas što mislite, molimo komentirajtex