Bauk:”Taoci smo sustava jedan član jedan glas i međuljudskih odnosa koje je proizveo”

Bauk:”Taoci smo sustava jedan član jedan glas i međuljudskih odnosa koje je proizveo”

Predsjednik Kluba zastupnika SDP-a Arsen Bauk govorio je o stanju u SDP-u te smatra li da bi Peđa Grbin bio dobar predsjednik te stranke.

Bauk kaže, nije shvatio ideju premijera Andreja Plenkovića da s čelnicima oporbenih stranaka održi sastanke u četiri oka.

“Nisam shvatio taj koncept, ako predsjednik najveće stranke ima želju pričati sa strankama, pravo mjesto je Sabor, ako je situacija tako dramatična da treba sastanak nacionalnog jedinstva, neka ga sazove predsjednik. Na samom početku oporba je bila konstruktivna oko prvih mjera, no kada su istraživanja javnog mišljenja pokazala da građani to podržavaju, najednom su prestali s komunikacijom. Što imaju predložiti, vidjet će se u programu Vlade oko čega ćemo se izjašnjavati idući tjedan”.

Kaže, ne smatra da je premijerov motiv bio “ispipavanje” čvrstoće pojedinih lidera oporbe i potencijala za ‘žetončiće’

“Mislim da je ideja bila da konstituiranje sabora i rasprava prođu što mirnije, podebljavanje žetonima obično dođe u kasnijim fazama mandata”, rekao je Bauk i dodao da ne smatra da će ova vladajuća većina “umrtviti” Sabor koji ima svoje ustavne zadaće i koji će nastaviti raditi u skladu s Ustavom.

Peđa Grbin rekao je da ne smatra da bi Arsen Bauk bio dobar za mjesto glavnog tajnika SDP-a, na što Bauk kaže:

“Inače se za to mjesto ne kandidira, zašto se ta informacija pojavila već u srijedu, ne znam. Dan prije sam otklonio mogućnost kandidiranja. Vidio sam izjavu da je otklonio mogućnost da glavni tajnik bude netko tko je u saboru, bit ću zastupnik u saboru i jedan od najboljih”, kazao je dodavši da bi, s obzirom na to da je osvojio najviše preferencijskih glasova na izborima, Peđa Grbin imao legitimno pravo da preuzme SDP.

“On je bio jedan od najvrijednijih zastupnika, njegova lojalnost SDP-u u Saboru je primjer kako treba raditi član kada je u milosti i kada je u nemilosti. Što se mene tiče potraga za kandidatom je gotova, hoće li ih biti još, stvar je ljudi koji se žele kandidirati”.

No, Bauk napominje, SDP je imao i težih trenutaka, poput onih iz 2004. godine nakon poraza na izborima.

“Imali smo sličan broj zastupnika, Račan je napravio jak reformski potez i stranka se uspjela konsolidirati, sada nemamo nikoga tko bi išao razgovarati s lokalnim rukovodstvima da čuje što nije valjalo i da ima dovoljno autoriteta da se istakne i predloži radikalnu promjenu statuta. Taoci smo sustava jedan član jedan glas i međuljudskih odnosa koje je taj sustav producirao, mnogi se ne mogu riješiti tereta od ranije”, rekao je Bauk i dodao da treba odustati od tog modela.

“Treba vratiti konvencijski način odlučivanja i delegatski sustav jer je demokratičniji. Mi na izborima biramo vodstvo, 17 članova Predsjedništva i 103 članova Glavnog odbora od strane članova. Ne vidim se na ničijem šalabahteru. Sada je vrijeme da se mogu otvoriti sva pitanja u stranci jer nema viših interesa, sada nema izbora. Ne vidim kada je vrijeme za raspravu, ako ne sada”. Prenosi N1

0
Zanima nas što mislite, molimo komentirajtex