Plenković bi u četvrtak mogao objaviti sastav nove Vlade,bruse se posljedni detalji oko budućeg kabineta…

Plenković bi u četvrtak mogao objaviti sastav nove Vlade,bruse se posljedni detalji oko budućeg kabineta…

Mario Banožić, dosadašnji ministar državne imovine, prilično je izgledan kandidat za novog ministra obrane.

Ova iznenađujuća vijest stigla je u utorak neslužbeno do nas. Nakon što se odustalo od spajanja resora obrane i branitelja zbog pritiska unutar HDZ-a, jer su neki visokopozicionirani HDZ-ovci, kako doznajemo, argumentirali da ne bi bilo pametno zamjeriti se braniteljima nakon što će predstavnik SDSS-a postati potpredsjednik Vlade, definitivno je odlučeno da će ministar hrvatskih branitelja ostati Tomo Medved, ali da će preuzeti i potpredsjedničko mjesto u Vladi za nacionalnu sigurnost, odnosno bit će drugi čovjek u Vladi.

Dvojba turizam

Budući da je pozicija ministra obrane ostala prazna nakon što je Damir Krstičević dao ostavku, a da Plenković i dalje želi Banožića u Vladi, on se nametnuo kao kandidat za tu poziciju, iako to nije konačna odluka i nailazi na kritike u stranci, posebno od HDZ-ovih branitelja. No, iz više izvora u stranci i u Vladi doznajemo kako je dosta izgledno da će postati novi ministar obrane.

Darko Horvat bio bi ministar graditeljstva i državne imovine, dok ostaje otvoreno pitanje turizma. Naime, još uvijek postoje opcije da se turizam pripoji jednom od ministarstava, i to megaministarstvu gospodarstva i energetike koje će voditi Tomislav Ćorić, ali u utorak se pojavila informacija i da bi se Ministarstvu turizma zapravo pripojio resor zaštite okoliša ili da bi čak ostalo zasebno Ministarstvo.

U Vladi su svjesni da turizam i dalje mora biti važan resor, posebno sada u koronakrizi kada je taj sektor pretrpio veliku štetu. Također, budući da su zelene politike i Green Deal na razini Europske unije poprilično važna tema, zaključeno je i da se resoru zaštite okoliša treba dati na važnosti. Tako da je moguće, kažu nam izvori, da će se formirati Ministarstvo turizma i zaštite okoliša jer su ta dva resora povezana, a postoji mogućnost da bi se onda dio oko gospodarenja otpadom pripojio Ministarstvu regionalnog razvoja i fondova EU ili gospodarstvu. Kao jedna od ozbiljnijih kandidatkinja za ministricu zaštite okoliša i turizma, ili samo turizma, spominje se Nikolina Brnjac, sadašnja državna tajnica u Ministarstvu vanjskih poslova, a da će Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova EU voditi Nataša Tramišak, koja se sličnim poslovima bavila i u Osječko-baranjskoj županiji. Ona je, kako doznajemo, u utorak bila i na razgovoru s Plenkovićem koji je, kažu izvori, završio dobro, a i u Vladi su svjesni da barem jedno ministarstvo moraju dobiti slavonski HDZ-ovci koji su polučili izvrstan rezultat na izborima.

Ideja je i da se sadašnje Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku “razlomi” na dva ili tri dijela, odnosno da se ukine, a da demografija i obitelj odu pod kapu Ministarstva rada i mirovinskog sustava koje će voditi Josip Aladrović, da socijalna politike pripadne Ministarstvu zdravstva koje će i dalje voditi Vili Beroš, a da mladi pripadnu Ministarstvu znanosti i obrazovanja, za koje se još uvijek ne zna tko će ga voditi. Radovan Fuchs je ispao iz kombinacija, a kao mogući novi ministar neslužbeno se spominje i Tomislav Sokol, sadašnji europarlamentarac, ali to je ipak ostalo otvoreno pitanje.

Definitivno je odlučeno i da će se spajati resori pravosuđa i uprave, a na čelu objedinjenog ministarstva bit će Ivan Malenica, sadašnji ministar uprave.

Objava u četvrtak

Ministarstvo poljoprivrede, prema posljednjim informacijama, nastavila bi voditi Marija Vučković, Ministarstvo kulture Nina Obuljen Koržinek, a Ministarstvo vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić RadmanOleg Butković bit će i dalje ministar mora, prometa i infrastrukture, a potpredsjednici Vlade i dalje će biti i Zdravko Marić, ministar financija, i Davor Božinović, ministar unutarnjih poslova.

Premijer će u četvrtak konačno objaviti sastav svoje buduće Vlade i ministarstva, a ako Državno izborno povjerenstvo u četvrtak objavi i konačne rezultate izbora, nakon što su se oni ponavljali na jednom biračkom mjestu u Raši, Plenković će, kako doznajemo, s već prikupljenih 76 potpisa u dogovoru sa Zoranom Milanovićem isti dan odmah nakon sjednice Vlade ići po mandat kod predsjednika Republike, a poslijepodne ide na Europsko vijeće u Bruxelles. Konstituirajuća sjednica Sabora trebala bi se sazvati za 22. srpnja. Piše Jutarnji list

0
Zanima nas što mislite, molimo komentirajtex