“Što je ovo, hladno ljeto ili topla zima?”

“Što je ovo, hladno ljeto ili topla zima?”

Tvrđava Bastille sigurno nije pala zbog lošeg ljetnog vremena prije više od 200 godina, a upitno ostaje je li sunce na našim prostorima sijalo na današnji dan prije 131 godinu kada je rođen poglavnik NDH Ante Pavelić, pišu 24sata.

Ovo tek možemo pretpostavljati, no ono što možemo pratiti jest – evolucija Hrvata kroz vremensku prognozu. Od stoljeća sedmog, tako Hrvati dišu. Ponositi, ali vole kukati. Kad je ljeto hladnije, reprezentativni primjer takvog jednog Hrvata zaziva vruće ljeto da pada u nesvijest od vrućine, a sada nije siguran jesu li ovo vani hladniji ljetni dani ili topliji zimski.

Ljeti mu je previše vruće, na jesen previše mokro, na zimu prehladno, a na proljeće mu smetaju svježe zaljubljeni na sve strane. To tako jednostavno ide svako godišnje doba.

Hladan zrak sa sjeverozapada mogao bi puhati još barem tjedan dana, kažu na N1, što je za one koji su si ovih dana uzeli godišnji odmor i otišli na more – mali promašaj, koliko god vaše Instagram fotografije s mora s hashtagom #EndlessSummer #SummerVibes pokazivale drugačije. Nemojte se ljutiti. Temperatura mora je i dalje temperature lagano podgrijane juhe, netom izvađene iz frižidera, znači, nije optimalna za brčkanje (od 20 do 22 Celzijeva stupnja).

– Ne valja vjerovati ljetnoj oblačini i zimskoj vedrini – govorili su tako naši stari oduvijek. Vrućina će za kupanje biti, ono oko čega treba brinuti zbog nove reprize kiše i manjka sunca jesu biljke, odnosno plodovi u vrtu, ako ga uzgajate. Bake su naše znale reći da je ‘srpanjska kiša za maslinu bolest’, a bakine izreke, pokazalo je vrijeme, uvijek budu najbliže istini. Previše vlage nije dobro za vrtove jer plijesan vreba i samo čeka da vam uništi sav trud.

Imate ‘fore’ da spašavate svoje vrtove ili osunčate unutarnju stranu bedara još danas i sutra, dok je vrijeme stabilno, do 28 Celzijevaca na kopnu, kao i na moru. Jutrima se zagrnite dekicom jer će biti svježija, tek toliko da vas podsjete da je nedavno bila oluja.

A onda, već u drugom dijelu srijede, oblaci. U četvrtak kiša i pljuskovi, najviše na sjeverozapadu u unutrašnjosti i na sjevernom Jadranu. Dalmatinci, ne bojte se, ne bi trebalo ni vas poštedjeti. U petak bi se u ‘prolaznim’ pljuskovima mogli istuširati i vi. Iako na filmu izgleda romantično kad padne, ovdje kod nas polomi ti kišobran i četiri rebra.

Svakako, nemojte reći da vas nismo upozorili!

0
Zanima nas što mislite, molimo komentirajtex