SUĐENJE FRANJI VARGI I BLAŽU CURIĆU U AFERI SMS Krajem rujna bit će ispitani Ivica Todorić i Tomislav Karamarko…

SUĐENJE FRANJI VARGI I BLAŽU CURIĆU U AFERI SMS Krajem rujna bit će ispitani Ivica Todorić i Tomislav Karamarko…

OSIJEK – Čitanjem optužnice Na Županijskom sudu u Osijeku započelo je suđenje bivšem policijskom informatičaru Franji Vargi i Blažu Curiću, bivšem vozaču ministra poljoprivrede Tomislava Tolušića u aferi SMS.

– Nisam nikada počinio nikakvo kazneno djelo pa ni ovo koje mi stavljaju na teret, kazao je Varga sudskom vijeću očitujući se o krivnji. Krivim se ne osjeća ni Blaž Curić.

Sven Mišković, zamjenik ravnateljice Uskok-a, pročitao je optužnicu kojom se Franju Vargu teret da je kreirao lažnu SMS prepisku između bivšeg glavnog državnog odvjetnika Dinka Cvitana i jednog osječkog suca, po kojoj Cvitan pokušava ishoditi osuđujuću presudu za Zdravka Mamića. Lažirao je tu komunikaciju u namjeri onemogućavanja i znatnog otežavanja dokazivanja u sudskom procesu protiv Zdravka i Zorana Mamića, Milana Pernara i Damira Vrbanovića za izvlačenje najmanje 116 milijuna kuna iz Dinama, koji se vodio u Osijeku.
Optužnicom ga se tereti i da je, kako bi otežao dokazivanje u postupku izručenja Ivice Todorića iz Velike Britanije, krivotvorio prepisku između premijera Andreja Plenkovića i bivše ministrice Martine Dalić, te Ivana Crnjca, Damira Kuštraka i Ante Ramljaka, bivšeg povjerenika Vlade RH u Agrokoru. Po toj lažnoj komunikaciji, oni su dogovarali politički motiviran progon Todorića i njegovo uhićenje.

Blaža Curića tereti se optužnicom kako je Vargi nabavio, između ostalih, i telefon hrvatskog premijera. Uloga Blaža Curića, vjeruju tužitelji, bila je da pribavi Vargi telefonske brojeve, pa tako i premijerov.

Varga je u istrazi tvrdio kako je materijale vezane za aferu Agrokor našao – slučajno, “na jednom serveru dok je igrao igrice”. Također, tvrdio je kako je odbio Ivicu Todorića koji ga je, kako kaže, molio da radi za njega, dok je Todorić rekao da uopće ne zna tko je Franjo Varga.

Na prvoj sudskoj raspravi reproduciran je audio zapisa razgovora između Franje Varge i Zdravka Mamića. Mamić govori Vargi: “Ej Franjo, jesi živ?” , a Varga mu govori kako ima tegobe s kralježnicom. Mamić kaže kako mu je pao imunitet: “Po noći radiš, a danju spavaš, ti si potpuno otišao u k… A šta ima?” – pita dalje Mamić, a Varga mu odgovara: “Dobit ćete na sticku”.  “Dobro, dobro… Daj da vidim neke rezultate više… Hoće to negdje u javnost – nastavlja Mamić. Pita ga i s kime je dogovarao operaciju kralježnice na Rebru, a Varga odgovara “TK”.
Nakon ovog razgovora reproducirana je audio snimka u kojoj Blaž Curić upozorava Vargu da uništi sve. “Halo”…”A tko je to?”…”Radi se o sljedećem. Molim te, sve što imaš, izbriši i makni”…” Molim?”..”Apsolutno sve!” – govori Curić Vargi na što ovaj pita koji mu je to broj. “Izbriši i brojeve, poruke, apsolutno sve!”…” Što je, nešto će biti?”…”Apsolutno sve.”…”Ne, ozbiljno te pitam.”… “Ne strašim, samo ti kažem”…”A zašto da brišem sve, ne razumijem te.”… “Sve, apsolutno sve!”…”Je l’ mi treba doći tko?”…”Sve, apsolutno sve, nema potpitanja. Ovaj broj će biti ugašen, ne čujemo se” – završava Curić. Piše Glas Slavonije

0
Zanima nas što mislite, molimo komentirajtex