Žena ušla u zgradu pulske policije bez maske i počela vrijeđati policajce i lupati glavom u zid. JEDVA SU JE SVLADALI

Žena ušla u zgradu pulske policije bez maske i počela vrijeđati policajce i lupati glavom u zid. JEDVA SU JE SVLADALI

Jednoj dosta neugodnoj sceni svjedočili su u utorak građani koji su se u jutarnjim satima zatekli u zgradi pulskog MUP-a. Ondje je ušetala 55-godišnjakinja koja je odbila na ulazu dezinficirati ruke i staviti masku, a kad ju je policajac opomenuo da je to pravilo ulaska u zatvorene prostorije, počela je drama koja je sve prisutne jako uznemirila.

Gospođa je bila, kako kažu svjedoci, jako glasna i bezobrazna, a u jednom trenutku je čak i lupala glavom o zid. Policajac ju nije nikako uspijevao smiriti, pa je stiglo pojačanje. Kako se gospođa i dalje nije željela stišati, tako su joj policajci bili prisiljeni staviti lisice.

To nam je potvrdila Suzana Sokač iz Odjela za izvještajnu analitiku i odnose s javnošću PU Istarske.

– U utorak oko 9 sati, u holu za upravne poslove u zgradi Policijske uprave u Puli, 55-godišnja hrvatska državljanka je na naročito drzak način narušavala javni red i mir. Žena je ušla u zgradu iako nije bila naručena za obavljanje upravnih poslova te je zaobišla građane koji su čekali u redu. Kada ju je policijski službenik upozorio da je dužna pridržavati se epidemioloških mjera i reda stranaka, počela je vikati i time stvorila nelagodu kod prisutnih građana i djelatnica na šalterima. Žena se nije smirila ni nakon upozorenja policijskog službenika, već je nastavila vikati i raznim pogrdnim riječima omalovažavati djelatnike policije, a potom je pokušala pobjeći iz zgrade. Policijski službenici priveli su je uz primjenu sredstava prisile te su je uz optužni prijedlog, radi prekršaja iz Zakona o prekršajima protiv javnog reda i mira, doveli na nadležni sud, koji joj je odredio zadržavanje u zatvoru u trajanju od četiri dana. Tijekom postupanja ni 55-godišnjakinja ni policijski službenici nisu zadobili ozljede, kaže Sokač.

Agresivno ponašanje se, doznajemo, nastavilo i pred sutkinjom Prekršajnog suda i jednostavno nije bilo načina da se ženu smiri i privoli na razuman razgovor. Zato je zatraženo i mišljenje psihijatra, a neslužbeno doznajemo da je na temelju datog mišljenja, gospođa jučer prebačena iz pulskog zatvora u zatvorsku bolnicu u Zagrebu. Policijska uprava istarska do sada nije imala nikakvih postupanja vezano za nenošenje zaštitnih maski za vrijeme trajanja proglašene epidemije bolesti COVID-19.

– Osim toga, sam događaj nema direktne veze s nošenjem ili nenošenjem zaštitnih maski za lice građana, već sa prilično neugodnim ponašanjem gospođe koja je navodno u MUP došla požaliti se da joj prethodno nisu dozvolili ući bez maske u jednu trgovinu. Takve stvari se ovih dana zaista događaju jer su trgovci uplašeni da bi im mogle biti naplaćene velike novčane kazne ukoliko dopuste ulazak kupcima u prostor trgovine bez maske. Zbog toga u neki slučajevima i sami trgovci postupaju grubo prema građanima i zamole ih da odmah izađu, no ima i onih koji samo ljubazno upozore kupce o novim pravilima, a svejedno ih puste da obave kupovinu, jer su od svojih uprava dobili naputak da ne smiju izbacivati kupce. Po novim pravilima radi se i u Policijskoj upravi u Puli.

– Rad upravnih poslova u policijskoj upravi u Puli i u policijskim postajama prilagođen je trenutnoj epidemiološkoj situaciji tako da se građani za izradu osobnih isprava i rješavanje upravnih zahtjeva trebaju prethodno naručiti, a naše djelatnice na šalterima u policijskoj upravi i policijskim postajama nose zaštitnu opremu i pridržavaju se epidemioloških mjera. Za preuzimanje gotovih dokumenata naručivanje nije potrebno. Kako bi se smanjile gužve i nepotrebna čekanja, pozivamo stranke da dolaze u vrijeme kada su naručene i da se jave policijskom službeniku na ulazu u službene prostorije. Stranke ne trebaju dolaziti prije vremena kada su naručene jer su termini svima točno određeni i nitko se ne može primiti ranije. Ranijim dolaskom jedino se stvaraju nepotrebne gužve i onemogućava se socijalno distanciranje osoba koje čekaju, a upravo to želimo spriječiti naručivanjem. Također pozivamo naše građane da se prilikom ulaska i boravka u službenim prostorijama pridržavaju epidemioloških mjera i uputa policijskih službenika. Ostanimo odgovorni te vodimo računa o našem zdravlju, zdravlju svojih sugrađana i naših djelatnica na šalterima, koje neumorno rade kako bi svi zahtjevi bili riješeni na vrijeme, poručila je Sokač.

Već smo imali prilike čitati vijesti iz raznih krajeva Hrvatske o neugodnim događajima na javnim mjestima i pred brojnim svjedocima, koji su bili povezani s (ne)poštivanjem mjera zaštite od zaraze novim korona virusom. Ponekad se radilo samo o verbalnom okršaju osoba suprotstavljenih stavova i mišljenja o potrebi dezinficiranja ruku, držanja fizičke distance u zatvorenim objektima i o ponovnoj obavezi nošenja zaštitne maske, no u nekim je slučajevima došlo i do pravih fizičkih obračuna. Nervoza u ljudima je očigledna, a realno je za očekivati, s obzirom na kompletnu situaciju, da će dodatno i rasti. Ako su se u početku pojave korone u Hrvatskoj građani još i ponašali disciplinirano, ili barem suzdržano, sada je sve više onih koji ne samo da se odupiru svim propisanim mjerama predostrožnosti, nego se i otvoreno bune protiv njih. Piše Glas Istre

0
Zanima nas što mislite, molimo komentirajtex