Kolinda Grabar Kitarović ušla u Međunarodni olimpijski odbor.

Kolinda Grabar Kitarović ušla u Međunarodni olimpijski odbor.

Bivša predsjednica Kolinda Grabar Kitarović u petak je potvrđena za članicu Međunarodnog olimpijskog odbora (MOO) i, kako to, kako je rečeno 24sata, preko Zooma. Naime, prvotno je bilo planirano da se ceremonija održi u Švicarskoj, točnije u gradu Lausannei, no zbog korona virusa odgođena su sva putovanja pa tako i ceremonija primanja novih članova, pišu 24sata.

– Bivša predsjednica je u Hrvatskoj, uključit će se u ceremoniju putem aplikacije Zoom. Eto, prva je Hrvatica kojoj je uspjelo ući u MMO. Hrvatskoj nije valjala, a MOO- u vrijedi. Nema veze, to je ne samo velik uspjeh za nju, nego i za njenu obitelj i cijelu Hrvatsku. Tu će doći do izražaja njeno talent za diplomaciju, sport i politiku – govori nam sugovornik blizak bivšoj predsjednici.

Na posljednjim fotografijama koje Kolinde Grabar Kitarović vidljivo je da ima gips na ruci. Kako saznajemo ona još od potresa u Zagrebu ima potrgane ligamente desne ruke. Riječ je o starim boljkama bive predsjednice koja se godinama muči i s ozljedama ramena i ruke. Tako je i na ljeto 2014. prije kampanje za predsjedničke izbore nosila povez na ruci isto zbog ozjede ligamenata.

Posljednjih dana spekuliralo se i da će se ona preseliti u Švicarsku čim preuzme novu funckiju, no to je rečeno je 24sata, malo vjerojatno. Naime, postavlja se pitanje od čega će tamo živjeti s obzirom da je riječ o neplaćenoj funkciji. Stoga smo nazvali Antuna Vrdoljaka koji je počasni član MOO-a i koji je rekao da je to nemoguće jer da bi u tom slučaju bivša predsjednica morala platiti smještaj i ostalo iz svog džepa.

– Kolinda Grabar Kitarović ne ide na profesionalnu funkciju već na počasnu i neće primati plaću tako da sumnjam u selidbu – rekao je Vrdoljak.

Što se tiče vijesti da se seli u Švicarsku, sugovornik koji je otkrio tu informaciju rekao je da je to praktički gotova stvar.

– Bivša predsjednica je odlično, sretna je i zbog toga što će moći promovirati Hrvatsku jer je u tome najbolja, a članstvo u MOO upravo joj to omogućuje. Vjerujem da će dati sve od sebe i da će gore biti sretna – govori sugovornik.

Bivša predsjednica kao članica najvišeg tijela ima plaćene troškove prijevoza i smještaja na putu, ali i dnevnice od 900 američkih dolara plus 7 tisuća dolara godišnje za administrativne troškove. Ukratko, ako na putu provede godišnje pola godine na račun dnevnice može dobiti 160 tisuća dolara ili više od milijun kuna godišnje.

Pitanje je stoga što će biti s prvom najavom bivše predsjednice da će se baviti zaštitom prava žena i životinja. Također, najvjerojatnije je i da neće tražiti Ured bivše predsjednice.

0
Zanima nas što mislite, molimo komentirajtex