Sanitarni i turistički inspektori krenuli u inspekciju hotela, kampova i luka…

Sanitarni i turistički inspektori krenuli u inspekciju hotela, kampova i luka…

Legionela je jedna bolest koja se događa baš vezano za zdravstvenu neispravnost vode zato smo u ovom slučaju izmjerili temperaturu vode. Ne smije prelaziti ispod 20 hladna i preko 50 topla i da se provodi dezinfekcija“, pojasnila je Katica Boban, sanitarna inspektorica, DIRH.

Uz to, kontroliraju se i mjere stožera i zavoda za javno zdravstvo. I tu je kažu sve u redu.

“Svi naši djelatnici nose maske gdje god, obavezan razmak od jedan metar, dodatne sigurnosne i higijenske standarde znači provode u svim sobama i kućicama“, rekla je Kristine Barić, voditeljica marketinga kampa.

Nakon kampa, inspekcija je ušla u zadarsku marinu. Dolaze im kažu redovito, no glavobolje im zadaje i koronavirus.

“Naš restoran koji je prošle godine radio 500.000 eura prometa nismo otvorili“, rekao je Božidar Duka, regionalni direktor.

Fokus inspektora je, kažu, legalitet poslovanja. U nadzorima marina nisu utvrdili nepravilnosti.

“Nismo utvrdili nepravilnosti koje bi išle represivno ili kažnjavali sve što smo utvrdili izdana su upozorenja i na taj način su ista i otklonjena“, rekla je Iva Dunatov iz DIRH-a.

Ali, inspektori koji su na terenu ističu česte nepravilnosti. “Obično budu manji prekršaju u nedostatku normativa, nedostatku cjenika utvrđivanja kućnog reda radnog vremena isticanja“.

Kao i najčešća opravdanja.

“Gdje god dođete uvijek je zašto ste baš došli kod mene to je najučestalije“, kažu inspektori.

Hoteli, marine i kampovi pod posebnom su pažnjom inspektora posljednjih dana. U ovom hotelu provjerava se papirologija. No ono što je najvažnije, cilj im nije kažnjavanje nego prevencija i kontrola.

Na području Hrvatske posluje oko 764 hotela, 204 kampa i 61 luka nautičkog turizma. Najviše ih je smješteno u Dalmaciji, Primorju i Istri. Nadzorom u kojem sudjeluje više od sto inspektora obuhvaćeni su oni koji su otvoreni za turiste.

“Mi ćemo prije svega ići na prevenciju i edukaciju i partnerski odnos gdje je to moguće zakonska legaslitaiva je to propisala gdje može gdje ne može. Tamo gdje se to ne može gdje je pitanje samog legaliteta, ako nije netko registriran tu ćemo morat ići sa određenim mjerama, ali sve mogućnosti prije toga ćemo iskoristiti“, kaže Andrija Mikulić, glavni državni inspektor.

A zbog nepoštivanja mjera i preporuka Stožera Državni inspektorat je ranije upozorio pedeset hrvatskih tvrtki te naložio popravljanje nedostataka. Svi su ih kažu uklonili na licu mjesta, piše Dnevnik.hr

0
Zanima nas što mislite, molimo komentirajtex