Boris Milošević: Za društvo je važno da se Srbin brine o ljudskim pravima…

Boris Milošević: Za društvo je važno da se Srbin brine o ljudskim pravima…

Boris Milošević,budući potrpredsjedik iz redova manjinaca dao je ekskluzivni intervju za Večernji list. Prenosimo dio intevjua

“Radikalna desnica više nema utjecaj ni u Vladi ni u HDZ-u. I to je dobro za Hrvatsku”

Nakon punih deset godina Hrvatska će imati ponovno potpredsjednika Vlade iz redova manjina. Sa SDSS-ovim Borisom Miloševićem razgovarali smo o stanju u državi i društvu, položaju srpske zajednice, slabljenju desnice, treba li “za dom spremni” zakonom zabraniti, a otkrio je i hoće li ovog 5. kolovoza u Knin na obljetnicu Oluje.

Sabor vas još mora potvrditi, ali, kako stvari stoje, vi ste novi potpredsjednik Vlade iz redova manjinaca. Kako planirate iskoristiti iduće četiri godine?

Ako me u prvim danima zasjedanja Sabor potvrdi kao člana Vlade, svakako ću nastojati ostvariti dobar rezultat, a to znači ispuniti najveći dio programa koji će Vlada izraditi u suradnji s predstavnicima nacionalnih manjina. Pogotovo da se ostvare pomaci u području obrazovanja nacionalnih manjina kao i ostvarivanja prava na jezik i pismo što je važno za društvo u cjelini, ne samo za manjine. Važna stavka će mi biti da osiguram donošenje svih strateških dokumenata važnih za zaštitu i unapređenje ljudskih prava kao i njihovu provedbu u zadanim rokovima. Osim toga, civilno društvo koje ima velike kapacitete mora osjetiti protočnost i blagodati EU fondova i na tom planu se nadam iskoracima. Najveći izazov će biti atmosfera u društvu koju stalno zagađuju razni politički akteri koji nemaju drugi politički sadržaj do dizanje tenzija protiv drugog i drugačijeg, najčešće Srba. Tu sam spreman dati svoj doprinos smirivanju tenzija u društvu, graditi atmosferu pomirenja i dijaloga bez diskriminacije i stigmatizacije kako Srba, Roma, tako i svih koji su žrtve tih negativnih pojava u društvu.

Što točno vaše imenovanje manjinama donosi, koje ćete sve ovlasti u Vladi imati?

Najveći dio radnog vijeka bavim se pravima nacionalnih manjina, bio sam i zastupnik, poznajem dobro problematiku svih nacionalnih manjina, stoga će u meni dobiti čovjeka kojem ne treba puno objašnjavati problem, nego ću odmah tražiti rješenje. Bit ću potpredsjednik Vlade zadužen za društvene djelatnosti i ljudska prava. Prema važećim propisima, to mi daje mogućnost formiranja vlastitog Ureda potpredsjednika i vođenje jedne od Vladinih koordinacija. Koga ću sve koordinirati u toj koordinaciji za društvene djelatnosti, tek treba definirati, a to ovisi i o samoj arhitekturi Vlade, odnosno ustroju ministarstava.

Pregovori i razgovori oko sastavljanja Vlade nastavljaju se i dalje. Koliko manjine žele državnih tajnika i koji su vam resori zanimljivi po tom pitanju?

Dogovorena je samo pozicija potpredsjednika Vlade, stoga pregovori idu dalje. Sam broj državnih tajnika u ovom trenutku nismo definirali, a resori koji su nam zanimljivi su uprava, obrazovanje, regionalni razvoj, poljoprivreda, zaštita okoliša, dakle resori koji se tiču ostvarivanja prava manjina, ali i oni resori koji život znače na područjima koji su daleko ispod prosjeka razvijenosti Republike Hrvatske

Kod vašeg je odabira, kako kaže Milorad Pupovac, presudilo vaše iskustvo u politici. Bili ste šef kluba zastupnika SDSS-a, ali i pomoćnik ministra uprave Arsena Bauka koji vas danas hvali, ali i kaže kako ćete se u Vladi, primjerice, postaviti kod interpelacije o pozdravu “za dom spremni”. Što biste mu odgovorili?

Svoj stav i stav stranke čiji sam član oko pozdrava „za dom spremni“ vjerujem ne treba posebno pojašnjavati. Naš stav je jasan i javno poznat. Interpelacija o pozdravu „za dom spremni“ već je bila u Hrvatskom saboru u prošlom sazivu i ja sam sudjelovao u raspravi u ime Kluba, a nakon rasprave smo i nas troje zastupnika glasali. Bauku bih odgovorio da pogleda semafor, da vidi kako je glasao SDSS. Preostali dio intervjua pročitajte u Večernjem listu

0
Zanima nas što mislite, molimo komentirajtex