Obavijest za klijente PBZ-a: Od 1. listopada poskupljuje niz naknada…

Obavijest za klijente PBZ-a: Od 1. listopada poskupljuje niz naknada…

Čitatelj tportala dojavio je kako mu je Privredna banka Zagreb poslala obavijest u kojem mu javljaju kako ‘namjeravanim izmjenama Okvirnog ugovora o platnim uslugama, od 1. listopada ove godine poskupljuje niz naknada.

Izmjene ugovora, prema objašnjenju banke, potaknute su namjerom unaprjeđenja poslovanja i pružanja platnih usluga u svakodnevnom poslovanju radi regulatornih usklađenja sa Smjernicama Europskog tijela za bankarstvo (EBA) i primjenom nove definicije statusa neispunjavanja obveza.

Prema novoj odluci PBZ-a vođenje tekućeg računa poskupjelo bi sa sadašnjih od 4,9 do 7 na 6,3 do devet kuna mjesečno. Poskupljuje i vođenje računa za umirovljenike i to s od 2,45 do 3,5 na 3,15 do 4,5 kune mjesečno. Uvode se i naknade za podizanje gotovine u banci, koje sada nema, i kreću se u rasponu od tri kune do 200 kuna.

Tportalu je stigao i odgovor iz PBZ-a:

‘Banka opće uvjete mijenja zbog potrebe informiranja klijenata o novoj primjeni zakonske regulative (nova definicija urednosti klijenta), tehnoloških i procesnih unapređenja koje namjerava osigurati a koji će biti bez naknade za klijenta kao što su dostava PIN-a u On-line bankarstvo (PBZ digitalno bankarstvo), automatska registracija virtualnih kartica u Digitalnom novčaniku, dostava kartica na kućnu adresu te promjene cijena (Tarifa Banke)’.

Kako se jedna od izmjena odnosi i na vođenje tekućeg računa u kunama, napomenuli su da će s ovom promjenom cijene PBZ biti i nadalje među najkonkurentnijim na tržištu.

‘Tako će se nova mjesečna naknada za vođenje tekućeg računa u kunama u slučaju standardnog tekućeg računa u kunama (uz primjenu popusta paketa Inovacija) kretati od 6,30 kn do 9,00 kn/mjesečno, a kod tekućeg računa u kunama za umirovljenike od 3,15 kn do 4,50 kn/mjesečno’, kažu nam i dodaju:

‘Ujedno ističemo da Banka od 2011. godine nije mijenjala visinu naknada za vođenje tekućeg računa u kunama. Također, Banka kontinuirano uvodi nove i unaprjeđuje postojeće funkcionalnosti tekućeg računa i usluga vezanih uz račun kao i Visa Inspire karticu tekućeg računa (beskontaktna mobilna plaćanja) te znatno ulaže u obnavljanje i širenje bankomatske mreže uključujući vrlo važne uplatne funkcionalnosti’.

Cijena vođenja računa se ne mijenja za studentske proizvode odnosno za vođenje PBZ Indeks paketa, za vođenje studentskog tekućeg računa, za osnovne račune (uključujući za one koji su namijenjeni osjetljivoj skupini potrošača) kao i za ostale tekuće i žiro račune (tekući račun u stranoj valuti i žiro račun u kunama i stranoj valuti).

Navode i naknade koje se nisu mijenjale i koje zasigurno, također spadaju među najpovoljnije na tržištu: za tekuće račune u stranoj valuti od 3,36 kn do 4,80 kn/mjesečno; za žiro račun u kunama od 2,38 kn do 3,40 kn/mjesečno; za žiro račune u stranoj valuti od 3,36 kn do 4,80 kn/mjesečno; za indeks paket od 3,49 kn do 4,98 kn/mjesečno; studentski tekući račun bez naknade.

‘Promjena cijena u domeni platnih usluga, odnosno nacionalnih platnih transakcija po okvirnom ugovoru, odnosi se na dio transakcija koji se odvijaju u poslovnicama Banke. Jedna od izmjena odnosi se na podizanje gotovog novca u iznosu od 100,00 kuna do 5.000,00 kuna u poslovnici s računa fizičke osobe u Banci te će od 1. listopada 2020. naknada za tu uslugu iznositi tri kune, a za što postoji alternativni kanal za podizanje istog iznosa – bez naknade, putem široko rasprostranjene bankomatske mreže Banke. Za podizanje gotovog novca u iznosima iznad 5.000,00 kuna do 100.000,00 kuna Banka ne naplaćuje naknadu. Također, naknadu za podizanje gotovog novca u poslovnici u iznosu do 5.000,00 kuna Banka ne naplaćuje za podizanje s računa izuzetih od ovrhe (tzv. zaštićenih računa), osnovnih računa i osnovnih računa za osjetljivu skupinu kao i za podizanje gotovine s računa osoba pod skrbništvom i maloljetnih osoba. Banka je odluku o uvođenju ove naknade donijela znatno ranije ali ju je odgodila do listopada 2020. godine’, zaključili su. Prenosi N1

0
Zanima nas što mislite, molimo komentirajtex