Škare Ožbolt: Za vođenje spojenog resora uprave i pravosuđa potreban je Superman…

Škare Ožbolt: Za vođenje spojenog resora uprave i pravosuđa potreban je Superman…

Vesna Škare Ožbolt, bivša ministrica pravosuđa, u Novom danu N1 televizije komentirala je spajanje resora uprave i pravosuđa, rad Nacionalnog stožera civilne zaštite i Zakon o obnovi Zagreba.

“Sve bivše vlade imale su spojene resore pravosuđa i uprave, što je na neki način bilo preuzeto od bivšeg sustava. Do 2000. su bila razdvojena, nakon čega je Račanova Vlada ponovno spojila ta dva resora”, rekla je.

Djelokrug poslova ovih resora je različit, a Škare Ožbolt kaže da će spojena ministarstva biti izuzetno zahtjevna uloga, dodavši kako se veliki naglasak sada stavlja na reforme i uprave i pravosuđa. “Borba protiv korupcije i kriminala ne smije stati… Svaki od ovih resora traži stopostotni angažman. Mora biti u poziciji Supermana koji će sve to provesti. Ministru Malenici želim uspjeha da to napravi.”

Dodaje da tu ima posla preko glave, a vrlo brzo će se vidjeti kako funkcioniraju spojena ministarstva.

Osvrnula se na rad Nacionalnog stožera civilne zaštite i prokomentirala treba li aktivirati članak 17. Ustava, kako bi dvotrećinska većina svih saborskih zastupnika odlučivala o mjerama o kojima sada odlučuje Stožer.

“Više volim ljudska prava nego izvanredna stanja. Postojeći Zakon o zaštiti pučanstva o zaraznim bolestima propisuje sve mjere koje danas provodimo i kroz njih se mogu penalizirati svi koji ne postupaju…”, rekla je bivša ministrica pravosuđa, istaknuvši kako se nada da članak 17. Ustava neće biti potrebno aktivirati.

“Nacionalni stožer postupa i mora postupati po Zakonu o zaštiti pučanstva o zaraznim bolestima.”

Prokomentirala je Zakon o obnovi Zagreba. “Dinamika je prespora za sve što se događa… Svi koraci moraju biti po pravilima struke, a ne politike.”

Škare Ožbolt kaže da imamo prijašnjih iskustva o obnovi, dobrih. “Ovaj se bazirao na Zakonu o obnovi Gunje, koji je bio iznimno slab i loš zakon. Grad se ne može obnavljati sa savjetom od 20 ljudi… Potrebna je strategija, želimo li grad kvalitetno obnoviti ili za samo zakrpati”, poručila je.

0
Zanima nas što mislite, molimo komentirajtex