“Koronakriza pokazala da moramo razmišljati o samodostatnosti u poljoprivredi”

“Koronakriza pokazala da moramo razmišljati o samodostatnosti u poljoprivredi”

Zdravko Tušek, državni tajnik u Ministarstvu poljoprivrede i Vjekoslav Budanec, predstavnik Hrvatske poljoprivredne komore, u TNT-u N1 televizije su razgovarali o problemima poljoprivrednih proizvođača u Hrvatskoj.

Njemačka kompanija Meggle seli proizvodnju iz Hrvatske u Srbiju i BiH i na burzu šalje 160 radnika. U neizvjesnosti je više od 300 kooperanata. Za utorak je sazvan hitan sastanak u Ministarstvu poljoprivrede.

U ovom trenutku se ne zna hoće li Meggle pogon prodavati ili premjestiti u susjedne zemlje. Zdravko Tušek kaže da se država ne može miješati u privatni kapital.

Mljekar Igor Rešetar rekao je da se puno manjih mljekara već zatvorilo, dodajući da iz ceha hrvatskih proizvođača mlijeka upozoravaju da se smanjuje proizvodnja mlijeka. Jedan od najvećih problema je neulaganje u farme. Kaže i da, od 4000 proizvođača mlijeka u Hrvatskoj, njih stotinjak je apliciralo i dobilo sredstva iz fondova EU-a.

Meggle, kaže, nije prva mljekara koja se zatvorila. “Hrvatska proizvodi 50 posto potreba za mlijekom. Od Zagreba do Vukovara nemamo ozbiljnog otkupljivača mlijeka”, rekao je Rešetar.

Vjekoslav Budanec kaže da je u prvom valu krize najveći problem bio zatvaranje tržnica. Sada nema tolike potrošnje u trgovačkim centrima, a poljoprivrednici imaju problem s viškom povrća. “Čekamo da se zaštiti domaća proizvodnja, da se ne konkurira s jeftinim uvozom u dijelu godine kada imamo dovoljno naše robe”, poručio je.

Tušek je istaknuo da je koronakriza pokazala da moramo razmišljati o samodostatnosti – proizvodnji mesa, žitarica, voća, povrća… “Ministarstvo je poduzelo mjere u vrijednosti 500 milijuna kuna”, govori, i dodaje da uvoz ne možemo zabraniti.

Budanec objašnjava kako je problem rušenje cijena domaćim proizvođačima. “Nije u Hrvatskoj višak poljoprivredne proizvodnje. Manjak je. Dolazi nam roba koja je ispod cijene, koja ruši cijene našim proizvođačima”, rekao je. Kao primjer naveo je da ove godine otkupni krastavac 80 lipa do kune, dok je lani bio 5,6 kuna.

Iz fonda za oporavak EU-a, 4 i pol milijarde eura možemo očekivati u poljoprivredi, kaže Tušek.

0
Zanima nas što mislite, molimo komentirajtex