Meggle je spreman razgovarati o prodaji osječke tvornice

Meggle je spreman razgovarati o prodaji osječke tvornice

Vijest o odluci Meggle grupe da ugasi proizvodnju u Osijeku i tako 160 radnika i 200 kooperanata pošalje na ulicu izazvala je šok u javnosti. Poseban su interes izazvale i objave da se Uprava na taj potez pripremala nekoliko godina, da nisu nailazili na razumijevanje gradske vlasti pri realizaciji ključnih projekata, da sele proizvodnju u Srbiju i Bosnu i Hercegovinu i druge. O svemu tomu razgovarali smo s Marjanom Vučkom, predsjednikom Uprave Meggle Hrvatska d.o.o.Je li gašenje proizvodnje bila neočekivana ili duže vrijeme planirana odluka? Što je do nje dovelo?

– Vijest o gubitku bilo kojeg radnog mjesta šok je za onoga tko ostaje bez posla, za kolege, za obitelj, a kada se radi o gašenju čitave proizvodnje i tako velikom broju ljudi kao u našem slučaju, onda je to teška vijest i za širu zajednicu. Svjesni smo toga i zato se ova odluka nije donijela lako, već tek nakon puno promišljanja i odgađanja. Tijekom godina smo bili suočeni s nekoliko velikih kriza koje su imale snažan negativan utjecaj na naše poslovanje od krize aflatoksina preko krize Agrokora do ove najnovije koronakrize. Bili smo suočeni i s dugom recesijom, a uvjeti poslovanja u Hrvatskoj su općenito izazovni. Da je stanje u mljekarskoj industriji već dugo, najblaže rečeno, složeno, nije bila nepoznanica. Mi smo, zahvaljujući vlasniku Meggle grupe, unatoč svim izazovima i unatoč tome što nismo uspijevali osigurati zadovoljavajuću profitabilnost poslovanja bili odgovoran i korektan poslodavac i partner. Plaće smo isplaćivali na vrijeme kao i naše kooperante. Ulagali smo u proizvodnju nadajući se da će se okolnosti promijeniti i da ćemo ipak uspjeti doći do boljih rezultata. Meggle grupa je u procesu postavljanja održivih modela poslovanja na svim tržištima na kojima posluje ne samo u Hrvatskoj. Nažalost, uza sve naše već postojeće probleme došla je nova kriza, koja nam donosi pad prodaje i do predviđenih 40 posto u ovoj godini, i to je odluku o gašenju proizvodnje u Hrvatskoj učinilo neizbježnom.

NE UPIREMO PRSTOMSmatrate li da je i gradska vlast krivac? U javnost je izišlo da niste nailazili na njihovu podršku vezano uz realizaciju projekata ključnih za zaštitu okoliša.

– Ne želimo ni u koga upirati prstom niti ikoga prozivati. O našim izazovima i problemima cijele industrije kontinuirano smo razgovarali izravno i kroz krovno udruženje CroMilk s resornim Ministarstvom poljoprivrede, i to u svim vladama od kada smo ovdje. U Hrvatskoj se događaju neke promjene nabolje, nastoji se olakšati poslovanje, ali nažalost to je za našu proizvodnju bilo nedovoljno. Činjenica je i da nam naruku nisu išle okolnosti koje nemaju izravne veze ni s jednom vladom ni s razinom vlasti. S gradskim vlastima nismo imali nikakvih problema. U domeni njihove odgovornosti i nadležnosti dobro smo surađivali. Pojavila se netočna tvrdnja da mi nismo htjeli uložiti u pročišćivač otpadnih voda jer smo ionako planirali ugasiti proizvodnju, a mi smo samo pojasnili da to nije točno, nego taj pročišćivač nije do sada bio realiziran jer se prvo trebao izgraditi onaj gradski, na koji bismo se mi priključili. Tako je predviđeno projektom koji smo izradili s Gradom 2015. godine.

Zašto se niste obratili županijskoj vlasti?

– Kao što sam rekao, ne možemo reći da nismo nailazili na podršku Grada. Korektno smo surađivali. Problemi koji najviše pogađaju mljekarsku industriju nisu u domeni ni gradskih ni županijskih vlasti. Želim pojasniti kako Meggle nije koristio nikakve potpore ni pomoć države, kao što neki sada govore. Mi smo bili suočeni s višegodišnjim izazovima, ali smo imali Meggle grupu koja je bila spremna godinama ulagati u održanje ove proizvodnje nadajući se da će se okolnosti i uvjeti poboljšati., Nažalost, okolnosti su se sada dodatno pogoršale i to više nije moguće.

Planirate li doista preseliti pogon, odnosno proizvodnju, u Bihać i Kragujevac?

– Proizvodnju ne selimo. Ona se nikamo ne seli, nego se gasi, prestaje s radom. Meggle grupa, kojoj je sjedište u Njemačkoj, ima proizvodnje na sedam tržišta uključujući i zemlje u susjedstvu. Ovdje jednostavno nismo mogli održivo poslovati, a Meggle želi na svakom tržištu imati održiv i profitabilan model poslovanja. To je legitiman interes, pa i zadaća svake odgovorne kompanije, uprave i vlasnika. Želim napomenuti da je isto tako netočna tvrdnja da je odluka o gašenju proizvodnje donesena odavno. To nije istina. Da je tako, zar bismo početkom godine uložili milijun kuna u nabavu novog stroja za pakiranje? Pretprošle godine investirali smo 5,2 milijuna kuna u novu siranu. Ukupno smo uložili 130 milijuna ovdje u Hrvatskoj. To ne radi nitko tko ne misli ozbiljno poslovati i tko ne razmišlja dugoročno.

Mnogi predlažu modele preuzimanja Megglea da ovaj kraj ipak ne ostane bez mljekare. Postoje li razmišljanja u Meggleu o prodaji tvrtke?

– Meggle grupa je svjesna što gašenje proizvodnje znači za zajednicu i Slavoniju u kojoj je situacija ionako teška. Zato je donošenje odluke o gašenju ove proizvodnje odgađano uz višekratna nastojanja da se pokuša naći neki model koji će poslovanje učiniti održivim. Razmatrala se i prodaja kako bi se sačuvala radna mjesta nakon našeg povlačenja iz proizvodnje, ali nismo uspjeli pronaći zainteresiranog kupca. Ako bi netko sada pokazao interes, spremnost za razgovor o tome postoji.

Najavili ste da će od iduće godine Meggle u Hrvatskoj poslovati prema “novom modelu”. Što to znači?

– Ostat ćemo prisutni na tržištu s našim proizvodima iz drugih europskih tvornica. Mi smo i sada, uz vlastitu proizvodnju, dio asortimana koji nismo mogli proizvoditi u Osijeku, uvozili iz Njemačke, Slovačke, Austrije i BiH. Sukladno tome zadržat ćemo naših 30-ak zaposlenika u prodaji i administraciji u Osijeku, Zagrebu, Rijeci i Splitu.

ZBRINUT ĆEMO KOOPERANTEKako ocjenujete stanje mljekarske industrije i na razini Hrvatske, ali i Europske unije?

– Spominjao sam već da je situacija u mljekarskoj industriji složena. Čitav je niz razloga za to. Jedan od problema je primarna proizvodnja koja iz godine u godinu pada. Ne proizvodi se dovoljno mlijeka, pa se mora uvoziti sirovina. Zato sam uvjeren da ćemo našim kooperantima naći nove kupce i da nitko od njih neće biti ugrožen. S druge strane unutar EU tržišta postoje viškovi mlijeka koji se prelijevaju i na naše tržište s cijenama koje domaća proizvodnja s troškovima uz koje posluje ne može pratiti.

Situacija nije jednostavna. Svi s jedne strane žele sačuvati domaću proizvodnju, ali s druge strane kao potrošači rado kupe jeftiniji uvozni proizvod. Već duže vrijeme imamo situacije da se litra mlijeka u trgovini prodaje po istoj cijeni po kojoj mi otkupljujemo mlijeko od seljaka. Ništa od toga nije nepoznato, ali su sada svi iznenađeni da se jedna proizvodnja gasi. Sigurno je da treba sačuvati domaću industriju i domaću proizvodnju, ali to traži niz aktivnosti i strateških mjera kroz duže vrijeme. Nadam se da će se krenuti aktivno raditi na poboljšanju situacije.

Smatrate li se osobno krivcem za stanje u kojem se našla osječka mljekara?

– Svi smo mi u Meggle Hrvatska od zaposlenika pa do mene ulagali maksimalne napore sve ove godine. Uprava privatne kompanije odgovara vlasniku koji uostalom i donosi odluke o svojoj imovini i ulaganjima. Piše Glas Slavonije

0
Zanima nas što mislite, molimo komentirajtex