Nikola Grmoja: Ako Možemo! budu rušili Bandića, neće biti dobro…

Nikola Grmoja: Ako Možemo! budu rušili Bandića, neće biti dobro…

Nikola Grmoja, saborski zastupnik Mosta, u N1 Studiju uživo govorio je o konstituirajućoj sjednici Sabora koja se održava sutra, u srijedu, kao i o Mostovim planovima u novom sazivu.

Kazao je kako se pokazalo da su svi potezi koje je Most vukao bili ispravni.

“Mi smo dobili rezultat, prepoznat je naš stari rad u Saboru i nova lica koja su nam dala novu svježinu i energiju. U tri smo ciklusa održali Most kao bitnu političku opciju, koja je jako važna za Sabor, ali i političku scenu.

Kao oporba moramo biti kritični, no nikada nismo kritizirali samo radi kritike i od 20 zakonskih prijedloga koji bi se petkom predlagali mi bi podržali one koje smatramo korisnima. Ipak, naravno da ćemo kritizirati ono što je loše. Dobar dio birača želi promjene u Hrvatskoj, no na izbore je izašla stranačka mašinerija”, rekao je Nikola Grmoja.

Kazao je i kako se zna koji su problemi Hrvatske.

“Korupcija, klijentelizam, promjena teritorijalnog ustroja, ukidanje županije, rezanje državnog aparata, manje političara i dužnosnika i više novca gospodarstvu. To su problemi s kojima ćemo se boriti i politike koje ćemo zastupati, kao i samodostatnost i okretanje ka poljoprivredi. Nadamo se da će Vlada uspjeti nekih od postavki koje smo mi od početka implementirali”, rekao je Grmoja.

Što očekujete od Marina Miletića, Troskota, i bračnog para Raspudić?

Troskot bi slobodno mogao biti ministar financija ili gospodarstva. Nino Raspudić će svojim kvalitetnim rasprava pridonijeti kvaliteti Sabora, kao i Marija Selak Raspudić. Nas zanima i europski kontekst. Miletić se bavio problemima obrazovanja, beskućnika, socijalno ugroženih, blokiranih, a Ante Kujundžić će se sigurno dotaknuti lokalne samouprave”, kazao je Grmoja, i rekao da su od stare garde Mosta ostali Miro BuljBožo Petrov on.

“Zadatak je svake opcije dati priliku novim ljudima i da se razvije. I u budućnosti očekujem na svim razinama da dođu mladi. Most je najperspektivnija politička stranka u zemlji, i zbog mladog članstva i zbog mladih birača”, smatra Grmoja.

U srijedu je konstituirajuća sjednica Sabora. Očekuje li nas puno ekscentričnih ideja?

“Mi imamo dosta ekstremnih stavova, možemo ih čuti od Dalije Orešković, koja je rekla da bi svatko tko dođe na sastanak s vladom bio guska u magli. I Katarina Peović je ekstremna, no iz Možemo su podržali ideju da potpredsjednik Sabora bude iz Mosta.

Most je dobio odbor za ravnopravnost spolova. Možemo se nije snašao u odabiru odbora, pokazali su da vole puno pričati, ali nisu odabrali odboru za ravnopravnost spolova. Unutar oporbe još traju razgovori. Zanimljivo je kolike su se tenzije oko toga digle, ali u Odboru za ravnopravnost većinu imaju vladajući, no u Antikorupcijskom vijeću ipak oporba ima većinu. Zanima me Antikorupcijsko vijeće, ali o tome će odlučiti Most”, rekao je.

Platformu Možemo vidi kao još uvijek nezrelu političku opciju.

“Ako Možemo budu rušili Bandića, neće biti dobro. Oni trebaju još puno političkog iskustva, ali sada su zeleni. Mi smo 2015. bili neiskusni, činili so greške ali sada imamo kapacitete za promjene u državi, ali i u Zagrebu. Nas muče slatke brige, svi kandidati u zagrebačkim jedinicama imaju kapaciteta da napadnu Zagreb. Sigurno ćemo imati jaku listu za zagrebačku skupštinu, ali i kandidata. Marija Selak Raspudić je napravila fantastičan rezultat, ali i Zvonimir Troskot je ostvario dobar rezultat”, rekao je Grmoja.

Na opasku novinarke da su iz Možemo ostvarili odličan rezultat i da nisu opcija bez snage, rekao je kako je Most iskusniji.

“Oni su profitirali na potresu, ali tu je puno različitih stavova. Katarina Peović zagovara oduzimanje štednje građanima, no vidjet ćemo kako će se stvari u kotaciji razviti. Most je iskusniji”, rekao je Grmoja.

U četvrtak potvrda vlade, a oko Oluje na odmor?

“Oni žele povezati Vladin odmor s odmorom Sabora, mi mislimo da Sabor može zasjedati sve vrijeme, no mi na to ne možemo utjecati. Oni Zakon o Zagrebu planiraju donositi tek kada se ponovno sastane Sabor”, kazao je Grmoja.

Spajanje ministarstava vidi kao dobro i kao poruku da se ide u smjeru racionalizacije.

“Mi imamo 4 milijuna stanovnika i tri razine vlasti, a treba nam samo dvije – država i gradovi i tu se puno sredstva može uštedjeti”, kazao je Nikola Grmoja. Prenosi N1

0
Zanima nas što mislite, molimo komentirajtex