U Hrvatskoj 49 ili 52 nova slučaja? Stiglo objašnjenje zašto se brojke Stožera i službene stranice ne poklapaju…

U Hrvatskoj 49 ili 52 nova slučaja? Stiglo objašnjenje zašto se brojke Stožera i službene stranice ne poklapaju…

U utorak je u Hrvatskoj potvrđeno 49 novih slučajeva zaraze koronavirusom. U ponedjeljak su donesene nove mjere za svadbe u Vukovarsko-srijemskoj županiji koje ograničavaju broj uzvanika, a odluka je donesena na zahtjev lokalnog stožera.

* Koronavirus potvrđen kod 4.422 ljudi

* 123 osobe su preminule, ozdravilo ih je 3.183

* 1.116 ljudi u Hrvatskoj trenutačno ima koronavirus

Tijek događaja pratite u nastavku

18:50 Danas se ponovno nisu poklapale brojke objavljene u priopćenju Stožera i u grafičkom prikazu na stranici koronavirus.hr. Na Twitteru su objasnili što se dogodilo.

“21. srpnja radilo se usklađivanje baza te su među zaražene evidentirane 3 osobe koje su preminule tijekom ožujka i travnja (2 osobe iz Splita i 1 osoba iz Koprivnice)”, objavljeno je sa službenog profila Koronavirus.hr. Piše Dnevnik.hr

4:45 Varaždinskoj županiji u protekla 24 sata evidentirana su dva nova slučaja zaraze koronavirusom, a riječ je o bliskim kontaktima prethodno zaraženih osoba, izvijestio je u utorak županijski Stožer civilne zaštite.

Novi oboljeli su jedna ženska i jedna muška osoba. Obje su srednjih godina s blažom kliničkom slikom, a do pojave simptoma bile su u samoizolaciji.

14:19 Iako je u priopćenju Stožera objavljeno kako je 49 novozaraženih, u grafičkom prikazu na koronavirus.hr stoji kako su zapravo zaražene 52 osobe, a tako ispada i iz ukupnih brojki na istoj stranici.

Zašto je opet došlo do neslaganja brojeva, pokušali smo provjeriti sa Stožerom, ali zasad bez uspjeha.

Marija Bubaš, pomoćnica šefa HZJZ-a Krunoslava Capaka, rekla nam je samo da ne može ništa komentirati bez odobrenja Marka Milića (glasnogovornik Vlade, op.a.).

13:47 U Hrvatskoj je zabilježeno 49 novih slučajeva zaraze koronavirusom. Broj trenutačno aktivnih slučajeva danas je 1116. Jedna osoba je preminula.

139 osoba je na bolničkom liječenju, s devet pacijenata na respiratoru. Oporavljenih je 3183, a dosad su preminule 123 osobe.

13:35 U Dubrovačko-neretvanskoj županiji u posljednja 24 sata zabilježen je 1 novi slučaj zaraze koronavirusom. Riječ je o ženskoj osobi srednjih godina iz Metkovića s blagim simptomima.

Izliječene su dvije osobe – jedna iz Ploča i jedna iz Župe dubrovačke.

13:15 Na današnji dan na području Sisačko-moslavačke županije nema novooboljelih osoba od zarazne bolesti COVID-19.

13:02 Ministar zdravstva Vili Beroš najavio je u utorak da Stožer civilne zaštite razgovara o mjerama za nadolazeće proslave obljetnice Oluje i blagdana Velike Gospe, kazavši da će konačna odluka ovisiti o epidemiološkoj situaciji, ali da će ove godine sve biti drugačije.

“Razgovaramo već neko vrijeme o tome, još nije donesena konačna odluka jer će ona ovisiti i o epdemiološkoj situaciji u tom trenutku. Međutim, naravno da će to ove godine biti sve potpuno drugačije i prilagođeno novim okolnostima”, izjavio je Beroš uoči sjednice Vlade.

Izvijestio je i kako je broj novooboljelih u Hrvatskoj danas nešto lošiji nego jučer kada je detektirano 25 zaraženih koronavirusom, ali i da stanje nije tako loše. Napomenuo je kako će se službene brojke ipak objaviti u 14 sati.

“Jutros sam se čuo s ravnateljem osječke bolnice, još malo više pozitivnih ima u osječkoj bolnici, međutim, i dalje me izvijestio da je s kadrom u redu i da nema ispada u funkcionalnosti bolnice. I u Splitu je zaražen jedan zdravstveni djelatnik, ali i dalje nema nekakvog većeg porasta”, istaknuo je Beroš.

12:33 Od ukupno 93 testirane osobe tri su nalaza pozitivna, izvijestio je stožer Karlovačke županije.

Dvije oboljele osobe su s područja Ogulina, od čega je jedna osoba bliski kontakt već prije oboljele osobe i nalazila se u samoizolaciji. Za drugu oboljelu osobu u tijeku je epidemiološka obrada. Treća oboljela osoba je iz Karlovca i također je bliski kontakt već prije oboljele osobe te se nalazila u samoizolaciji. Sve tri su muške osobe, od čega dvije osobe starije životne dobi, a jedna mlađa osoba.

12:07 Na konferenciji za medije stožera Vukovarsko-srijemske županije načelnik Zdravko Kelić rekao je kako je u utorak do 8 sati zaprimljen podatak o dvoje novozaraženih, no epidemiologinja Jasna Topolovec izvijestila je o još sedam osoba čiji su nalazi pristigli pozitivni kasnije tijekom jutra. 

„Najbitnija je suradnja sa stanovnicima županije jer ako te suradnje ne bude, doći ćemo u tešku situaciju. Želimo sve što se proteklih dana događalo vezano za svadbe dovesti do razine da bude nula pozitivnih osoba kako bismo mogli dalje funkcionirati prema uputama jer to je život koji danas živimo. Molim sve koji imaju bilo kakve simptome da se jave“, pozvao je Kelić.

11:54 Iz stožera Međimurske županije izvijestili su kako je do 11 sati testirano 36 uzoraka i svi su negativni na koronavirus. 

11:06 U Gradu Zagrebu u posljednja 24 sata samo je jedna osoba pozitivna na koronavirus, rekao je na konferenciji za medije pročelnik Gradskog ureda za zdravstvo Vjekoslav Jeleč.

10:51 U Osječko-baranjskoj županiji u posljednja 24 sata od 211 testiranih deset je osoba pozitivno na koronavirus, izvijestio je u utorak županijski Stožer civilne zaštite.

Od deset novozaraženih pet je s područja Ispostave Osijek Zavoda za javno zdravstvo, tri s područja Ispostave Đakovo te po jedna s područja ispostava Našice i Valpovo/Donji Miholjac, stoji u priopćenju.

U KBC-u Osijek hospitalizirane su dvije osobe više nego jučer, pa se na bolničkom liječenju sada nalazi 41 osoba oboljela od koronavirusne infekcije, od kojih je pet na respiratoru. Pod mjerom samoizolacije je 11 novih kontakata, pa su tako u samoizolaciji na području te županije 394 osobe.

Djelatnici policije samoinicijativno su provjeravali osobe u samoizolaciji i od 40 provjerenih osoba sve su zatečene na adresi stanovanja i nije utvrđeno niti jedno kršenje mjera samoizolacije. Nije bilo ni dojava građana o kršenju samoizolacije, izvijestio je Stožer civilne zaštite.

10:47 U Zavodu za javno zdravstvo Koprivničko-križevačke županije od danas je dostupna usluga serološkog testiranja na COVID-19 na vlastiti zahtjev. Test je namijenjen zdravim osobama koje žele utvrditi jesu li dosad bile izložene koronavirusu.

10:43 U Šibensko-kninskoj županiji nema novih slučajeva oboljenja od zarazne bolesti COVID-19. Od ukupno 39 oboljelih od COVID-19 infekcije, i to od reaktivacije istoimene epidemije u lipnju, trenutačno je na području županije 17 aktivnih slučajeva oboljenja.

Pod mjerama zdravstvenog nadzora i samoizolacije trenutačno je 98 osoba, od kojih je 86 kontakata oboljelih od COVID-19, a 12 osoba ima određene mjere samoizolacije zbog ulaska u Republiku Hrvatsku iz trećih zemalja. Na području PU Šibensko-kninske nije zaprimljena niti jedna dojava o kršenju mjera samoizolacije.

U posljednja 24 sata uzeta su 62 uzorka za testiranje na SARS-CoV-2, javljaju iz Stožera Šibensko-kninske županije.

10:41 Na području Krapinsko-zagorske županije u protekla 24 sata evidentirana je jedna novozaražena osoba (Zabok).

Trenutačni broj aktivnih slučajeva zaraze koronavirusom na području Krapinsko-zagorske županije je 14. U samoizolaciji se nalazi 59 osoba.

10:30 Pozitivan nalaz na koronavirus potvrđen je kod jednog ginekologa u KBC-u Split. Informaciju je za 24sata potvrdio ravnatelj KBC-a Julije Meštrović. 

“Istina je, no stanje je pod kontrolom. Poduzeli smo sve potrebne mjere, a još uvijek prikupljamo detaljnije informacije”, rekao je Meštrović. 

10:22 Prema izvješću NZJZ-a Splitsko-dalmatinske županije, od ukupno 396 obrađenih testova s područja Splitsko-dalmatinske županije danas je 14 novooboljelih osoba pozitivno na COVID infekciju, i to iz Splita 11 osoba te iz Kaštela, Solina i Trilja po jedna osoba.

Od 14 novooboljelih osoba njih 11 kontakti su prethodno oboljelih, dok se ostale tri osobe epidemiološki obrađuju.
533 osobe nalaze se u samoizolaciji. 10 COVID pozitivnih osoba nalazi se na bolničkom liječenju u KBC-u Split. Jedna osoba nalazi se na respiratoru.

9:55 Dvoje je novooboljelih na području Zadarske županije. Riječ je o dvije ženske osobe s područja Zadra i Benkovca kojima se utvrđuju kretanja i kontakti.

Tijekom jučerašnjeg dana testirano je 119 uzoraka. Na COVID 1 odjelu Opće bolnice Zadar ukupno je hospitalizirano šest pacijenata.

U samoizolaciji je 349 osoba, a mjera aktivnog nadzora istekla je za 4523 stanovnika. Izvršenim provjerama u protekla 24 sata policijski službenici Policijske uprave zadarske evidentirali su jedno kršenje mjere samoizolacije.

9:50 U Vukovarsko-srijemskoj županiji u posljednja 24 sata dvije su nove pozitivne osobe na COVID-19 (jedna osoba iz Šiškovaca i jedna iz Tordinaca).

Trenutačno su u županiji dvije osobe hospitalizirane zbog COVID-19. U samoizolaciji na području županije nalazi se 650 osoba.

Od ukupnog broja pozitivnih na COVID-19 u Vukovarsko-srijemskoj županiji pozitivno je osam zdravstvenih radnika (jedan liječnik, šest medicinskih sestara/tehničara i jedan drugi zdravstveni radnik). U samoizolaciji iz sustava zdravstva je 47 radnika (10 liječnika, 18 medicinskih sestara/tehničara, 15 drugih zdravstvenih radnika i četiri nezdravstvena radnika).

9:25 U Primorsko-goranskoj županiji dvije su novozaražene osobe. Jedna je kontakt od prije zaražene osobe, a druga je osoba koja je testirana nakon povratka iz Njemačke.

9:22 Tijekom protekla 24 sata u Zavodu za javno zdravstvo Istarske županije ispitano je 177 uzoraka brisova na COVID-19, od kojih je pet pozitivnih.

Dvije su osobe iz samoizolacije, jedan je uvezeni slučaj, a kod dvije osobe radi se o kontaktu s već pozitivnom osobom.

U mjerama samoizolacije nalaze se 283 osobe. Izliječeno je šest osoba, izvijestio je istarski Stožer. 

9:00 Na području Bjelovarsko-bilogorske županije jedna je novozaražena osoba koronavirusom.

U posljednja 24 sata na COVID-19 testirane su 53 osobe, od kojih su 52 nalaza negativna i jedan pozitivan. Trenutačno se vrše epidemiološka ispitivanja vezana za novozaraženu osobu jer nije riječ o kontaktu već ranije oboljelih osoba od COVID-19 s područja županije.

U Bjelovarsko-bilogorskoj županiji trenutačno su potvrđena tri aktivna slučaja zaraze koronavirusom, priopćeno je iz Stožera BBŽ-a.

7:53 Ministar zdravstva Vili Beroš u ponedjeljak je na konferenciji za novinare Stožera rekao da je u protekla 24 sata zabilježeno 25 novih slučajeva zaraze.

Ograničavaju se svadbene svečanosti u Vukovarsko-srijemskoj županiji. Ta mjera stupa na snagu od ponedjeljka, a trajat će do 4. 8. Svadbe će biti moguće samo u krugu najuže obitelji, a odluka je donesena na zahtjev stožera Vukovarsko-srijemske županije.

Danas bi trebale biti objavljene nove preporuke za glazbenu industriju.

“Imali smo sastanak s ministricom kulture i predstavnicima glazbene industrije. Došli smo do zaključka da moramo promijeniti preporuke. Mi ćemo im omogućiti da prijava ide elektronskim putem prilikom kupnje karata. Neće biti stajaćih mjesta, sjedeća mjesta moraju se označiti. Distanca mora biti jedan i pol metar, ali broj ljudi se onda može povećati”, rekao je Krunoslav Capak, ravnatelj HZJZ-a. 

7:45 Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović u razgovoru za Dnevnik Nove TV komentirao je novu mjeru Nacionalnog stožera civilne zaštite koji je objavio ograničenja za svadbe u Vukovarsko-srijemskoj županiji, a prema kojoj bi se one trebale tijekom iduća dva tjedna trebale održavati samo u krugu najuže obitelji.

Na pitanje slijedi li takav scenarij cijeloj Hrvatskoj, Božinović je kazao da se i tome razmišlja.

”Pokazalo se da ne možete mijenjati tradiciju preko noći, a činjenica je da sva ta okupljanja na kojima se ljudi grle, što je normalno, podložne su širenju koronavirusa”, kazao je. Dodao je da je Nacionalni stožer na pragu ograničenja ljudi na takvim događajima.

”Te mjere ćemo donijeti s namjerom da se počnu primjenjivati već od ovog vikenda”, otkrio je Davor Božinović. Piše Dnevnik.hr

0
Zanima nas što mislite, molimo komentirajtex