Županjska posavina: U zadnjih 5 godina 1100 je korisnika manje na socijali…

Županjska posavina: U zadnjih 5 godina 1100 je korisnika manje na socijali…

Nastavlja se pad broja građana koji žive od državne socijalne pomoći u županjskoj Posavini. U 2019. bilo je 925 korisnika zajamčene minimalne naknade (ZMN), 124 manje u odnosu prema godini prije. Naknada se priznaje samcu ili kućanstvu kao pomoć za uzdržavanje.Među korisnicima su i 432 radno sposobne nezaposlene osobe. Samac mjesečno dobiva 800 kuna, a ako je radno nesposoban, 920 kuna. Odrasli član kućanstva ima 480 kuna naknade, a dijete 320 kuna. Ako se pak radi o samohranom roditelju, mjesečna naknada iznosi 800 kuna, a dijete samohranog roditelja, odnosno u jednoroditeljskoj obitelji, dobiva 440 kuna. U odnosu prema 2018. lani je porastao broj korisnika doplatka za pomoć i njegu, korisnika pomoći u kući i osobne invalidnine, kao i broj osoba koje imaju status roditelja njegovatelja. Za socijalne naknade i druga prava iz socijalne skrbi iz državnog je proračuna preko Centra za socijalni skrb Županja lani isplaćeno 21.361.106 kuna. Najveći iznos, približno 6,5 milijuna kuna, isplaćen je korisnicima ZMN-a, potom slijede osobne invalidnine, korisnici doplatka za pomoć i njegu te jednokratne socijalne naknade koje se korisnicima isplaćuju mjesečno, na temelju pojedinačnih rješenja.

U udomiteljskim obiteljima u županjskoj Posavini smješteno je 67 osoba, od kojih su 25 djeca i mladež, a ostalo su odrasle osobe. Lani je provedeno 50 obveznih savjetovanja prije razvoda braka, izrečeno je 17 upozorenja roditelju te su pružene 34 stručne pomoći i potpore u ostvarivanju skrbi o djetetu i nadzora nad ostvarivanjem. Centar je u 2019. uputio osam prijedloga sudu za oduzimanje prava roditelju da živi s djetetom i četiri prijedloga za lišavanje prava na roditeljsku skrb. Evidentiran je i 31 prijavljeni slučaj nasilja u obitelji prema djeci. Na kraju prošle godine 221 odrasla osoba i četvero djece bilo je pod skrbništvom Centra, a 97 djece i mlađih punoljetnika s problemima u ponašanju u njihovu tretmanu. U nadležnosti Centra, u različitim oblicima tretmana, bilo je i 175 djece s teškoćama u razvoju.

Nakon ulaska Hrvatske u EU i otvaranja granica i tržišta rada brojne su obitelji iz županjske Posavine otišle trbuhom za kruhom, a katastrofalne poplave, koje su u svibnju 2014. poharale istok županjske Posavine, dodatno su ispraznile to područje. U posljednjih pet godina broj korisnika ZMN-a u županjskoj Posavini više je nego prepolovljen. Na kraju 2015. bilo ih je 2025, a 2019. je završila s 925 korisnika, čak 1100 manje.

Osim iseljavanja stanovnika, kao moguće razloge smanjenja ravnatelj Centra za socijalnu skrb Županja Saša Užarević vidi i u izmjenama Zakona o socijalnoj skrbi kojim su mijenjani uvjeti za ostvarivanje prava. Došlo je i do zapošljavanja, tu je i sustav javnih radova i program Zaželi, u kojima je u Županji i okolnim općinama proteklih godina bio angažiran veći broj ljudi.

Centar je lani imao 27 stalnih radnika, od kojih 18 stručnih te jednog stručnog radnika na određeno vrijeme, raspoređenih u Odjelu za novčane naknade, Odjelu za odrasle osobe i Odjelu za djecu, mlade i obitelj. Lani su u rad zaprimili 2950 upravnih i 3697 neupravnih predmeta.

Inače, županjski Centar, koji je među najsuvremenijima u RH, ovogodišnji je dobitnik vrijedne Nagrade “Jakov Kudrić” za istaknuti doprinos u razvoju profesije.

Dodjeljuje ga Hrvatska udruga socijalnih radnika ustanovama socijalne skrbi koje su se istaknule kvalitetom socijalnih usluga ili inovativnošću programa u interesu korisnika. Piše Glas Slavonije

0
Zanima nas što mislite, molimo komentirajtex