Drugi čovjek Hvidre o Srbinu u Vladi: ‘Od rata je prošlo 25 godina, to je civilizacijski doseg‘…

Drugi čovjek Hvidre o Srbinu u Vladi: ‘Od rata je prošlo 25 godina, to je civilizacijski doseg‘…

Iako su Andrej Plenković i vrh HDZ-a do zadnjeg trenutka vijećali o tome hoće li Ministarstvo branitelja objediniti s MORH-om, taj je resor na kraju ostao zaseban.

Prema neslužbenoj verziji iz HDZ-a, od spajanja se odustalo jer je među braniteljima zavladalo nezadovoljstvo zbog činjenice da bi se njima ukinulo Ministarstvo, dok istovremeno potpredsjednik Vlade postaje Boris Milošević iz SDSS-a. I šef Hvidre Josip Đakić založio se za ostanak Ministarstva branitelja kazavši da je to stav njihove Udruge. No, predsjednik Glavnog odbora Hvidre Josip Periša kazao nam je jučer da se u Hvidri o tome nije razgovaralo niti ih je itko o tome nešto pitao.

– U Hvidri nije bilo nikakve rasprave o tome kako bi se donio zajednički stav. To što je Đakić iznio je njegov osobni stav, kao što je i moj osobni stav da se umjesto Ministarstva branitelja mogla formirati jaka uprava koja je mogla biti i pod nekim drugim resorom.

Za većinu branitelja poanta nije u nazivu ni u tome imamo li svoje ministarstvo, nego im je bitno mogu li ostvariti svoja prava ili ne. Njima je forma sasvim irelevantna – kaže Periša. Dodaje da ove godine obilježavamo 25 godina od završetka rata te da su od 2007. do danas donešena četiri zakona o braniteljima.

Labirint propisa

– U ovom mandatu donesen je jedinstveni Zakon o pravima hrvatskih branitelja koji se smatrao sveobuhvatnim. Međutim, osobno smatram da taj zakon nije dobro zaživio na terenu, kao i da sama provedba tog zakona nije polučila očekivani rezultat iako je taj zakon tri godine u primjeni.

Mi smo svojedobno imali Upravu unutar MORH-a i za vrijeme te uprave bio je donesen najbolji Zakon o pravima braniteljima, koji je počeo s primjenom 1. 1. 1997. Ministarstvo je osnovano tek par godina poslije. Dakle, nije poanta u nazivu, nego da se taj zakon učinkovito provede.

Ovim novim zakonom braniteljima se jako otežalo ostvarivanje nekih prava jer je uveden niz raznih komisija zbog kojih svaki branitelj treba imati praktički odvjetnika da bi ga vodio kroz labirint propisa. Ljudima su dana neka prava, a dojam je da su im dana prava koja su neostvariva – kazao je Periša. Komentirao je i neslužbene priče da je ostanak Ministarstva branitelja kao zasebnog resora svojevrsni kompromis zbog mogućeg nezadovoljstva branitelja pozicijom koju je dobio SDSS-ovac Milošević.

– Meni takva kompenzacija nije shvatljiva niti prihvatljiva. Ja gledam na situaciju tako da je premijer, sadašnji mandatar, i u proteklom mandatu koalirao s manjinama. Nikome od birača, a pretpostavljam da je i veliki dio branitelja dao glas HDZ-u, nije smetalo to što je koalirano na takav način. Tako da smatram da povlačenje takvih paralela nije dobro, a i nepotrebno je.

Mi možemo raspravljati treba li nam to Ministarstvo ili ne, ali što se tiče jednog potpredsjednika u Vladi, mislim da to ni većini građana, a ni branitelja ne bi trebalo smetati. To je volja birača, Plenković je dobio mandat da može sastavljati Vladu kako on procijeni da je to u ovom trenutku najbolje za Hrvatsku. Meni osobno to ne smeta. I ranije smo imali potpredsjednika Vlade iz srpske manjine, g. Slobodana Uzelca i nisam vidio da je to nekome pretjerano smetalo. Ne vidim zašto bi i danas. To je nekakav demokratski i civilizacijski doseg danas 25 godina nakon rata – kaže Periša.

Nezbrinuti

– Trebamo brinuti za to da ljudi koji su bili u rovu za hrvatsku državu ostvare svoja prava. Svejedno je hoće li to biti ministarstvo ili neka uprava. To je sada starija populacija, tako da ovaj dio koji je ostao na ulici nezbrinut treba biti prioritet hrvatske države da im se pomogne da dostojno dožive starost – zaključuje Periša. Piše Jutarnji list

0
Zanima nas što mislite, molimo komentirajtex