Prvi na redu je Zakon o obnovi Zagreba…

Prvi na redu je Zakon o obnovi Zagreba…

S radom je počeo deseti saziv Hrvatskog sabora, i to uz posebne epidemiološke mjere i bez nazočnosti predsjednika Republike. Gosti Teme dana bili su potpredsjednik Sabora Željko Reiner te potpredsjednik Kluba zastupnika SDP-a Mišel Jakšić.

– Mi ćemo sutra imati predstavljanje Vlade i predstavljanje programa Vlade. I odmah ćemo sutra, vjerojatno u popodnevnim satima, glasovati o Vladi i time će Vlada biti inaugurirana. U petak nećemo imati plenarnu sjednicu. Za ponedjeljak je predviđeno da odbori, koji su nužni, obave svoje sjednice, kako bismo onda cijeli utorak posvetili raspravi o obnovi Zagreba. U srijedu bismo nastavili sa izvješćem o sjednici Vijeća Europe koja je završila jako povoljno za nas. U četvrtak će biti na redu tri zakona koja su zapravo ratifikacija određenih međunarodnih ugovora o zajmova po jako povoljnim uvjetima. I onda ćemo sljedeći petak glasovati o svim ovim raspravljenim temama. I zakonu o obnovi, svim izvješćima i zakonima, istaknuo je Reiner.

– Ono što je prošli saziv Sabora i Vlada u prošlom mandatu ostala dužna građanima Zagreba jest Zakon o obnovi Zagreba. I stvarno je korektno da to bude prva tema. Što se tiče samog SDP-a mi ćemo biti čvrsta i stabilna oporba. Imat ćemo svoje konstruktivne prijedloge. Program Restart koalicije ima jako puno toga što se može iskoristiti u ovom mandatu Sabora, rekao je Jakšić.

– Ja sam potencirao da se trebamo prestati baviti u SDP-u tko će biti predsjednik, predsjednik kluba, potpredsjednik Sabora, to su sve prolazne stvari. U klubu se trebamo fokusirati na naš rad, na naše politike, ono što možemo ponuditi građanima RH, a ne se zamarati s tim tko će voditi stanku, dodao je.

Reiner je rekao da očekuje da oporba bude konstruktivna.

– Smisao oporbe nije da ona uvijek bude protiv. Nego da nađemo zajedničke, sigurno ih ima, a koje su na boljitak hrvatskim građanima, ustvrdio je.

Jakšić je rekao da će se osobno zalagati da se “maknemo od povijesti, ideologije, jer nam takve rasprave nisu ništa dobro donijele.

Zamoljen da komentira pitanje pobačaja rekao je “strašno da smo u 2020. u kampanji imali tu raspravu o temeljnim pravima žena”.

– Tražit ćemo teme poput: koje ćemo porezne politike provoditi, covid-ekonomske krize, zaštita okoliša, obrazovanje. Donosi HRT

0
Zanima nas što mislite, molimo komentirajtex